Eredivisie

Historische promotie Almere City dompelt FC Emmen in rouw

Go Ahead Eagles tegen RKC die eindigt in een bizarre 4-5. De comeback van Excelsior in Den Haag na een 3-0 achterstand. Guyon Fernandez die heel Sparta in rouw dompelt De play-off finale in Nederland is al vaak goed geweest voor legendarische wedstrijden vol onverwachtse wendingen. Bij FC Emmen hopen ze vandaag op weer zo’n bizarre ontknoping en bij Almere City op promotie! 

Want als alles vandaag gaat zoals verwacht dan gaat Almere City voor het eerst in haar korte geschiedenis promotie afdwingen naar de Eredivisie. Dat is vooraf dan ook hét onderwerp onder de voetbalsupporters. Is Almere City wel Eredivsiewaardig? Grappig genoeg was de laatste keer dat die discussie werd gevoerd juist FC Emmen het onderwerp van discussie enkele jaren geleden. Die club heeft na de promotie een schitterende ontwikkeling doorgemaakt op supportersgebied en is misschien wel de blauwdruk voor wat er met Almere City kan gebeuren.

Debutanten

Want bij FC Emmen is er sinds de onverwachtse en historische promotie veel veranderd. Het stadion zit elke week vol en de Zuidtribune is aangevuld met tientallen nieuwe fanatieke supporters. De promotie heeft het achterland in Drenthe geactiveerd en inmiddels lijkt het alsof het bij FC Emmen nooit anders is geweest dan de huidige situatie. Al voor de wedstrijd hangt er een mooie sfeer op De Oude Meerdijk.

Bij Almere City hopen ze eenzelfde ontwikkeling door te maken. Zij kunnen vandaag de eerste debutant sinds FC Emmen worden en hopen daarna het achterland in Flevoland te activeren en door te pakken. Vandaag is het uitvak natuurlijk uitverkocht met bijna 400 supporters uit Almere. In het uitvak zijn ook enkele verwijzingen te zien naar Omniworld, de voorloper van het huidige Almere City.

Ultras Almere & Ultras Emmen

Voor de wedstrijd hebben de gasten van Ultras Almere een sfeeractie voorbereid. Een groot tekstdoek op stokken met “wij maken haar tot wat zij is”. Hierachter verschijnt een ander tekstdoekje dat over de hoofden van enkele supporters heen gaat. Buiten het zicht van de camera’s worden vervolgens enkele rookpotten afgestoken. Het uitvak verandert in een flinke rookwolk.

Hierna is het tijd voor de supporters van FC Emmen om zich van haar beste kant te laten zien. Ook hier gaat een doekje over de koppen in de hoek waar de Ultras Emmen en Jungle Crew staan. Tientallen rode rookpotten worden afgestoken terwijl de wedstrijd net begonnen is. Door de brandende zon die door de rook heen schijnt krijgt de tribune bijna een magisch geheel. Eén supporter lijkt bijna te stikken en hoest de longen uit zijn lijf. Achja, je moet er iets voor over hebben!

Mickey van der Hart

Nadat beide supportersgroepen hun pyromanie even hebben kunnen stillen, is het tijd voor de wedstrijd om te beginnen. De supporters van FC Emmen laten vanaf het begin voelen dat er vandaag niks te halen moet zijn in Drenthe. De sfeer is super, het geluid keihard en er wordt meegeleefd met de gebeurtenissen op het veld. Wat een verschil met enkele jaren geleden. Op dagen zoals is de vroegere discussie over Eredivisiewaardigheid van FC Emmen ver te zoeken. Dankzij het enthousiasme van de capo, die het halve stadion rondgaat, doet ook de lange zijde vaak mee.

Helaas gebeurt in de eerste helft, op een schot na, vrijwel niks wat de supporters enige hoop kan bieden. Dit heeft uiteraard een weerslag op de sfeer. De spelers geven de supporters vrijwel niks om voor te schreeuwen. Alleen Mickey van der Hart is op een gegeven moment bezig met het opjutten van het publiek. Het heeft gelijk effect, want het volume schiet wat decibel omhoog. De spelers kunnen er verder weinig mee en dus gaan we rusten met een 0-0 stand.

Almeredivisie

In de tweede helft wordt de nachtmerrie van FC Emmen waarheid. Voor het eerst in de wedstrijd begint Almere City zich aanvallend wat te roeren en meteen gaat het mis. Twee kansen betekent twee doelpunten. Beide keren ontploft het uitvak van de vreugde. Dankzij de 2-0 in de heenwedstrijd lijkt het nu niet meer mis te kunnen gaan. De supporters voelen in ieder geval genoeg zekerheid om alvast het promotiedoekje te tonen. Almeredivisie. Duidelijke taal.

Vijf minuten later ligt de aansluitingstreffer in het netjes en is het juist weer FC Emmen dat kan juichen. Dit brengt even hernieuwd enthousiasme, maar de cruciale snelle gelijkmaker blijft uit. Het laatste sprankje hoop is een penalty voor FC Emmen. De VAR grijpt echter in en draait de pingel toch weer terug. Het is de nekslag voor FC Emmen. Frustratie slaat om in gelatenheid. Iedereen weet dat degradatie nu onafwendbaar is. De supporters schreeuwen nu nog meer om één ding; fluit alsjeblieft gewoon af. FC Emmen is in rouw.

Capo O

Waar er een club in rouw is, is er een andere in extase. Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken is het definitief. Almere City promoveert voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivisie. Flevoland heeft een club op het hoogste niveau. In het uitvak loopt mascotte Ally de Aap helaas weer flink de aandacht op te eisen met zijn aanwezigheid. Minpuntje. Bij de rest van de supporters is veel ontlading te zien.

Alex Pastoor en enkele belangrijke spelers worden uitgebreid toegezongen. Er is ook nog een doekje aanwezig voor capo O van de Ultras Almere, die uitgerekend dit historische seizoen grotendeels moet missen vanwege ziekte. Mooi om te zien. Aan de andere kant worden overigens ook de spelers van FC Emmen nog bedankt voor de supporters. Ook dat is Emmen. Op een paar cameramensen na die lekker vol empathie wat droevige supporters gaan filmen, is de aandacht echter vooral bij Almere City. Die club heeft het vandaag geflikt. Felicitaties aan de echte supporters van de club is op haar plaats. Eredivisie maak je maar klaar. Almere City komt eraan!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %