Voetbal in Nederland

Almere City in de Eredivisie: voor of tegen?

Profiteer als In de Hekken supporter van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend (niet te combineren met andere kortingen)!

Na winst op FC Emmen is Almere voor het eerst gepromoveerd naar de Eredivisie. Dit maakt veel los in Nederland: Almere zou niet in de Eredivisie horen. ‘Almere in de Eredivisie zou een schande zijn voor het voetbal’, ‘Het is een club zonder identiteit’ of ‘Zo’n stadion op het hoogste niveau?’. Een greep uit de uitspraken die je mogelijk hebt gehoord.  Wat vind jij? In dit artikel kijken we naar de ontwikkelingen binnen de club en gaan we in op veelgehoorde voor- en tegenargumenten!

De wortels van ‘De Zwarte Schapen’, de voorloper, liggen in Amsterdam. Na wat fusies, verhuizingen en naamsveranderingen verhuisde de club in 1995 naar Almere. Na namen als FC De Sloterplas en Sporting Flevoland deed FC Omniworld in 2000 zijn intrede.

In 2005 debuteerde Omniworld in het betaalde voetbal en gingen de Almeerders als laagvlieger de Jupiler League door. Datzelfde jaar werd het huidige stadion geopend.

Lelijk eendje

In 2010 werd Kroonenberg Groep voor honderd procent aandeelhouder en werd de naam veranderd naar Almere City. Er kwam een nieuw logo en de clubkleuren gingen van paars naar rood. De reputatie van Omniworld in de Jupiler League was twijfelachtig, maar ook Almere stond bekend als lelijk eendje. In 2011 redde het faillissement van RBC hen van degradatie. Tot 2014 presteerde Almere City hetzelfde als Omniworld: steevast eindigde het team ergens onderaan het rechterrijtje.

Het stadion bestond slechts uit twee volwaardige tribunes: de lange zijde (ook wel een fietsenstalling genoemd) en de business seats achter het doel kwamen niet echt in de buurt van de uitstraling die een professioneel stadion normaal gesproken heeft.

De toeschouwersaantallen waren die jaren één van de laagste van het betaalde voetbal. Variërend zo’n 1.100 tot 1.500 per thuiswedstrijd. ‘Almere is geen voetbalstad’ en ‘Amsterdam ligt om de hoek’, werd er vaak geroepen.

Seizoen 2014-2015 leek echter de ommekeer..

Ontwikkelingen achterban

Na 2014 ging het hard in Almere. Voor het eerst werd er een periodetitel gewonnen. De jaren erop deed Almere telkens mee in de strijd om de play-offs. In 2018 werd de finale van de play-offs met minimaal verschil van De Graafschap verloren.

De achterban groeide mee. Vak-D ging plaatsnemen achter het doel en de groep maakte naam met verschillende sfeeracties. Het kleine groepje van tientallen supporters in de lelijke fietsenstalling veranderde in een harde kern van meer zo’n tweehonderd supporters achter het doel. Het vak van Ultras Almere zit inmiddels elke thuiswedstrijd vol. Ook in uitwedstrijden is te zien dat ‘de club uit de polder’ door aanzienlijk meer supporters achterna wordt gereisd.

Met de ontwikkelingen en groei van de stad Almere is het te voorspellen dat er nog meer potentie in de achterban zit. Helemaal als Almere uitgroeit tot een stabiele naam.

Stadion verbouwd

Na de verbouwing in 2020 is ook het semiprofessionele sportpark verleden tijd. Smaken verschillen, maar het ziet er nu een stuk beter uit. Onder andere zijn de tribunes uitgebreid en de hoeken dichtgemaakt. De zijde achter het doel dekt nu de gehele achterlijn en in het uitvak kan je lekker in de hekken hangen. De capaciteit is verhoogd: het Yanmar Stadion telt 4.500 stoelen. Natuurlijk is dat niet enorm groot, maar clubs als Excelsior en Volendam spelen ook in de Eredivisie.

Historie?

Men zegt dat een club zonder historie niet in de Eredivisie thuishoort. Betekent dit dat er geen enkele nieuwe club zou mogen promoveren? Je moet toch ergens beginnen. Bovendien: weet je nog wat de geluiden waren toen FC Emmen voor het eerst promoveerde? In het stadion zat vaak zo’n 1.200 man en ook toen werd geroepen dat de club niets te zoeken had in de Eredivisie. Echter, na de promotie veranderde alles in Emmen. Momenteel zit het stadion om de week vol. Toen Emmen weer een jaar Keuken Kampioen Divisie speelde, bleef de club leven op de tribunes. Zo zie je wat een promotie met een club kan doen.

Je haat het of je houdt ervan. De play-offwedstrijden in ‘het afvoerputje van Amsterdam’ zijn in ieder geval uitverkocht. Dat betekent dat ruim 4.500 supporters, inclusief mascotte Ally de Aap, aanwezig zijn bij de strijd om promotie.

Met eigenaar Lesley Bamberger, die behoort tot de top-10 rijkste Nederlanders, leek promotie een kwestie van tijd. Met ontwikkelingen op sportief en financieel vlak, een uitgebreid stadion en een groeiende achterban zijn de ingrediënten aanwezig. Mocht je niet helemaal overtuigd zijn: in het stadion bevindt zich een FEBO. Welke professionele voetbalclub kan zoiets zeggen?

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %