Voetbal in Nederland

Het seizoen van: de falende politie

Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken op een aantal momenten. In dit seizoen gingen politie en politiek weer een aantal keer ongelofelijk de fout in. 

Ajax – Willem II

Supporters van Willem II mochten voor de uitwedstrijd tegen Ajax op eigen gelegenheid afreizen naar Amsterdam. Bovendien mochten ze in de binnenstad een biertje drinken. Deze vrijheid voor voetbalsupporters zien we niet vaak en dus werd er ook in Tilburg positief gereageerd. 800 Tilburgers (uitverkocht uitvak, aangezien Ajax dit aantal beschikbaar stelde) kochten een kaartje voor deze wedstrijd.

Ruim 250 supporters maakten per trein de reis naar Amsterdam. Met een pilsje in de hand en in de trein de stem opwarmen zou het een mooi awayday worden. ZOU. In Amsterdam werden de supporters allerminst gastvrij ontvangen. Tientallen agenten en ME’ers stonden de supporters op het perron met wapenstokken en flessen traangas op te wachten. Volgens de politie zou er namelijk een confrontatie ontstaan tussen de supporters uit Tilburg en aanhangers van Ajax. Wat volgde was supporters die werden ingesloten, politie die het station afzette en het perron voor even in een decor van een oorlogsfilm veranderde. Lees hier verder!

 

NAC – Willem II

Laten we duidelijk zijn. Supporters zijn als eerste de oorzaak van het probleem. Zij beginnen met rellen. In de emotionele nasleep van de derbysfeer nam voor sommigen de emotie de overhand. Vervolgens liep de situatie dus uit de hand. Dat de politie op zoek is naar de enkele supporters die zich hebben misdragen is logisch.

Wat, voor ons, echter niet logisch is, is het schandalige machtsvertoon en de overdreven inzet die de politie Breda blijkbaar nodig acht om deze supporters te arresteren. Alsof er een stel terreur verdachten worden gearresteerd. Bekijk hier het schandalige filmpje. 

VVV – Feyenoord

Toegegeven, de uitsupporters op de thuisvakken gaan hier ook allerminst vrijuit. Normalisatie komt namelijk van twee kanten. En dus heeft iedereen zich maar gewoon te gedragen. Zeker als je te gast bent op de thuisvakken. Maak geen misbruik van het vertrouwen wat je als supporter (maar zo zelden) krijgt.

Maar wat de politie op deze heerlijke voetbalmiddag besluit, is dom. Heel dom. Na afloop van het laatste fluitsignaal gaat het mis. De vele tientallen Feyenoorders moeten samen met de mannen van Los Venlocos door dezelfde tunnel naar buiten gaan. Extra pijnlijk is dat het veelal gaat om provinciegenoten, die in plaats van support your local gekozen hebben voor een verre topclub als Feyenoord.

Als er vervolgens massaal Feyenoordliederen worden ingezet in de tunnel is de maat vol. Sommige grenzen ga je niet over in het stadion van de tegenstander. De Venlonaren spreken de desbetreffende personen aan en er ontstaan meerdere opstootjes op weg naar de uitgang van het stadion. Het duurt even voordat de politie aanwezig is. Redelijk vreemd aangezien er meerdere stillen al lang hadden kunnen zien aankomen dat de twee groepen door dezelfde uitgang leiden voor problemen zou zorgen. Lees hier verder!

 

Jong Ajax – FC Twente

FC Twente kon na één jaar Eerste Divisie weer terugkeren naar de Eredivisie. Dat moest dan wel gebeuren op Sportpark De Toekomst. Ajax en/of Amsterdam wilde/kon maar 185 kaarten beschikbaar stellen. Vak P was furieus en kondigde meerdere (ludieke) acties aan. De wedstrijd werd uiteindelijk verboden en FC Twente werd op Tweede Paasdag kampioen. Thuis. Lees hier alles over het turbulente verloop.

Ajax – Juventus

De meest trieste gebeurtenis van het seizoen. Ajax supporters wilden weer een Entrada organiseren. Nog nooit een gewonde bij gevallen. Nog nooit problemen bij geweest. Reden voor politie en politiek om de boel eens lekker op scherp te zetten door vuurwerk te verbieden. Vuurwerk verbieden buiten het stadion, waar praten we over?

Afijn. We weten allemaal hoe het afliep. ME probeert de menigte uit elkaar te slaan. Probeert. Dit mislukt faliekant. We schreven er een open brief over aan de Amsterdamse politiek.

Volendam – NEC

Overigens was het niet alleen maar gezeik met de politie en gemeenten. Zo mochten supporters van NEC ‘gewoon’ De Dijk op voor de wedstrijd. Men mocht in corteo naar het stadion. Dit alles leverde natuurlijk een heerlijk, ontspannen sfeertje op. Complimenten voor gemeente en politie!

 

MVV – NEC

Het minst bekende ‘incident’ dit seizoen speelde zich af in het verre zuiden. Een vooropgezet plan leidde ertoe dat een bus vol NEC supporters, zonder enige geldige reden, aan de kant werd gezet. Supporters moesten met ID kaart op de foto en werden gefouilleerd door een leger ME. Politie Maastricht, schaam je kapot.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %