Eredivisie

Los Venlocos: we gingen een middag met ze op pad

We schreven eerder al over de moeite die Los Venlocos doet om VVV met positieve sfeeracties te ondersteunen. Dit was ons zo goed bevallen dat het tijd werd om eens een hele middag met deze fanatieke supporters mee te lopen. Dit werd de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Een bezoek van de Rotterdammers aan iedere club is namelijk een garantie voor wat reuring. Zeker aangezien Feyenoord het altijd redelijk lastig heeft in Venlo. Het werd inderdaad een hete middag…

Cafetaria ’t Spoor met Los Venlocos

Iets na één uur meld ik me bij Cafetaria ’t Spoor, in de buurt van station Venlo. Dit is voor vandaag de verzamelplek van Los Venlocos voor hun PMDS voorafgaand aan de wedstrijd tegen Feyenoord. Ik heb mezelf nog nauwelijks voorgesteld of de verhalen vliegen al over tafel. Over gestolen doeken, de vriendschappen met KFC Uerdingen en West Bromwich Albion en de vele uren die zij steken in het voorbereiden van de tifos. Tevens spreken de mannen wat zorgen uit over de wedstrijd van vandaag. In de wedstrijden tegen PSV, Ajax en Feyenoord zit de thuistribune doorgaans vol met uitsupporters, die zich duidelijk laten horen. Dit natuurlijk tot grote irritatie van Los Venlocos. Tegen PSV was het dit seizoen helemaal erg geweest. De tijd vliegt ondertussen voorbij en voor ik het weet is het tijd om richting De Koel te lopen.

Helaas lopen niet alle fanatieke supporters mee richting het stadion. Enkele supporters moeten achterblijven. Een SV’tje. De meest recente voor het gooien van een biertje; negen maanden. Dit is ook gelijk het nadeel van een kleine groep. Alle stewards en lokale politie kennen de leden met naam en gezicht. Het maakt een strenge persoonsgerichte aanpak erg makkelijk en daar ondervindt de groep de nadelen van. Aan de andere kant heeft het hebben van een kleine groep ook zijn voordelen. Ze zijn een ongelooflijk hechte groep. Komen op elkaars verjaardagen, kindgeboorte’s en helaas ook begrafenissen.

De Koel

Het einddoel van de wandeling ‘de berg op’ is één van de meest unieke stadions van Nederland. De Koel zal vandaag het decor zijn van de wedstrijd tussen VVV en Feyenoord. In de zomer zal de gefaseerde verbouwing van het stadion, die enkele jaren moet duren, starten. Het is te hopen dat het haar charme zal behouden. Het uitvak is perfect om lekker de hekken in te gaan. De legendarische trap waar van afgedaald moet worden door de spelers om het veld te bereiken. De ruimte tussen de eerste en tweede ring op de lange zijde, waar je je nog vrij kan bewegen. En natuurlijk de tunnel waardoor supporters lopen voordat ze het stadion betreden. De Koel is een stadion waar er nog maar weinig van zijn. Een heerlijke bak.

Vandaag zit het stadion volledig vol. Eigenlijk zelfs meer dan vol. De vakken onder het uitvak zijn normaal gesproken bedekt met een doek. Nu er een grote club op bezoek komt gooit VVV het echter wel open. Dan valt er meer geld te verdienen. Je mag zelf raden wie kaarten voor deze plekken onder het uitvak kopen. Echte supporters van de lokale voetbalvereniging zijn het in ieder geval niet. Het is zelfs zo erg gesteld dat er in dit vak een groene rookbom wordt afgestoken. Één minuut nadat deze rookbom is afgestoken staan er twee stillen bij de mannen van Los Venlocos. Die weten hoe groot de irritatie bij de groep is wat betreft uitsupporters op de thuisvakken.

Teleurstellend resultaat

Op het veld is Feyenoord ondertussen duidelijk de betere ploeg. Na 25 minuten komen de Rotterdammers op voorsprong. Dan zie je pas echt hoeveel “Rotterdammers” er op de thuisvakken zitten. Terwijl het echte uitvak massaal de hekken in gaat, zijn er op meerdere plekken plukjes Feyenoorders aan het juichen. Op de korte zijde is zelfs het overgrote deel aan het juichen. Dit lijdt niet veel later tot een akkefietje bij de toiletten in de tunnel. Nadat een groepje Feyenoorders begint over “Kankervenlo” is voor Los Venlocos de maat vol. Uiteindelijk worden er twee uitsupporters het vak afgejaagd. Vanaf dit moment staan er tien stillen bij de tunnel te posten. De fanatieke Venlonaren weten genoeg; zij hebben het weer gedaan nu.

In de tweede helft herhaalt het spelbeeld van de eerste helft zich helaas. VVV draait tot nu toe een prima seizoen, maar drie extra punten zouden er toch echt voor zorgen dat de ploeg definitief veilig is. Vandaag vallen die punten echter niet te behalen. Feyenoord loopt redelijk simpel uit tot een 0-3 overwinning. Broodnodige punten in de strijd om plek drie. De overwinning wordt door de korte zijde gevierd door het uitvak te “bestormen”. Het is duidelijk dat de vele “lokale” Feyenoordsupporters zich redelijk thuis voelen in de Koel…

Rellen in de tunnel tussen gloryhunters en de Los Venlocos

Na afloop van het laatste fluitsignaal gaat het dan toch nog mis. De vele tientallen Feyenoorders moeten samen met de mannen van Los Venlocos door dezelfde tunnel naar buiten gaan. Extra pijnlijk is dat het veelal gaat om provinciegenoten, die in plaats van support your local gekozen hebben voor een verre topclub als Feyenoord. Als er vervolgens massaal Feyenoordliederen worden ingezet in de tunnel is de maat vol. Sommige grenzen ga je niet over in het stadion van de tegenstander. De Venlonaren spreken de desbetreffende personen aan en er ontstaan meerdere opstootjes op weg naar de uitgang van het stadion. Het duurt even voordat de politie aanwezig is. Redelijk vreemd aangezien er meerdere stillen al lang hadden kunnen zien aankomen dat de twee groepen door dezelfde uitgang leiden voor problemen zou zorgen.

Deze problemen gaan vervolgens door richting het plein voor de tribune. De gemoederen lopen hoog op en meerdere Feyenoorders blijven provoceren. Ook hier leidt dit tot meerdere vechtpartijen. De politie reageert uiterst agressief door flink tekeer te gaan met de wapenstok. Alle supporters worden weggeleid van het stadion en geforceerd in de richting van het station. Venlo aan de linkerkant, Feyenoorders aan de rechterkant. De politie heeft het echter nog slechter staan dan de gemiddelde verdediging in de Eerste Divisie. Meerdere malen loopt het nog uit de hand langs de weg. Een groepje Feyenoorders wordt ondertussen met grof geweld ingesloten voor een woonhuis. De vrouw des huizes kijkt verschrikt haar voortuin in.

Nadat de rust eindelijk een beetje is teruggekeerd schieten de leden van Los Venlocos langzaamaan een paar zijstraatjes in. Als ik eenmaal in de trein richting Nijmegen zit krijg ik een appje van mijn contactpersoon. Iedereen zit weer veilig in de kroeg. Zoals het hoort. Het was een tumultueuze dag, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %