Nederlandse clubs in Europa

Amsterdamse politiek, neem verantwoordelijkheid!

Beste Gemeenteraadsleden van Amsterdam,

Ik schrijf u, als hoogste orgaan van de gemeente Amsterdam. Het betreft het optreden van de Amsterdamse politie voor aanvang van de wedstrijd Ajax-Juventus, op woensdag 10 april 2019 om 21:00 in de Johan Cruijff Arena. De reden dat ik me tot u richt, is dat u de wettelijke taken heeft het college van B&W te controleren en het volk te vertegenwoordigen.

Entrada

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is rondom belangrijke wedstrijden werd door de fanatieke Ajax supporters een warming up aangekondigd. Ruim van te voren werden locatie, tijdstip en doel gepubliceerd. Volledig transparant. Deze warming up, ook vaak bij de hoofdingang georganiseerd en Entrada genoemd, gaat gepaard met vuurwerk en veel gezang. U kent vast de fantastische beelden uit het verleden. Beelden die de hele wereld over gaan. Nog maar enkele weken geleden stonden duizenden Ajacieden op Plaza Mayor in Madrid. Een fantastisch feest. Een waar visitekaartje voor Ajax en voor voetbalsupporters in het algemeen. De entradas van de laatste jaren verliepen stuk voor stuk probleemloos. 

Buiten proportioneel

Gisteren werd, volgens ME’ers die wij ter plekke spraken op last van uw burgemeester, ingegrepen door de Mobiele Eenheid. Paarden, een waterkanon en honden werden door de nietsvermoedende menigte gestuurd. Een woordvoerder van de politie zei op Twitter dat het waterkanon werd ingezet om: “een fakkel te doven”. Nu weet ik niet of u het bereik van een waterkanon kent, maar als de fakkel al zou worden geraakt zou hij hooguit door de straal tegen iemand anders aan zijn gespoten. Volgens mij is het waterkanon inzetten tegen iemand met een fakkel en de honderden die er omheen staan en die geen idee hebben waar het ingrijpen op is gebaseerd, misbruik van het geweldsmonopolie van de politie. Sterker nog, het optreden van de politie was eerder gevaarlijk dan efficiënt. Zeker toen linies ME tegengestelde bewegingen maakten. Vanuit station Bijlmer Arena werden supporters met geweld naar het plein gestuurd dat op dat moment door een andere linie werd schoongeveegd. Goedwillende supporters zaten als ratten in de val. Ik hoopte vooraf op een huilende oude dame, maar wel door de Ajacieden op het veld, niet door buiten proportioneel politieoptreden buiten het stadion. Uiteraard keur ik de reactie van een enkeling die met stenen naar de ME gooit niet goed. Een reactie die overigens uit was gebleven als de politie had gedaan wat ze had moeten doen. Toekijken en genieten van een voetbalfeest.

Provocatief

Ik heb ME’ers aangesproken op de reden van deze charges en stuk voor stuk gaven ze me aan geen idee te hebben wat ze aan het doen waren. Ik heb ME’ers mensen naar links zien sturen en 5 minuten later naar rechts. Mensen werden gesommeerd naar binnen te gaan terwijl de ingangen nog dicht waren. Ik heb charges uit zien voeren op mensen die tussen de hekken voor Zuid J stonden. Dan kun je dus niet weg. Hoe hard die gummiknuppel ook op je rug landt. Nu weet ik dat de nieuwe korpschef, de heer Paauw, in Rotterdam heeft aangetoond geen idee te hebben hoe met voetbalsupporters om te gaan. Toch hoop ik niet dat vandaag een voorbode was voor het agressieve en provocerende beleid dat hij en mevrouw Halsema blijkbaar van plan zijn ten uitvoer te brengen. 

Opheldering

Deze open brief is een pleidooi voor opheldering. Het vertrouwen in het openbaar bestuur en het draagvlak voor politie-inzet verdienen antwoorden. Waarom werd de warming up op het laatste moment verboden? Waarom werd zonder aanleiding op nietsvermoedende supporters op weg naar het stadion een waterkanon ingezet? Waarom worden voetbalsupporters anders behandeld dan andere groepen in Amsterdam? Gelden voor voetbalsupporters andere rechten? Of gelden bepaalde grondrechten zoals vrijheid van betoging of manifestatie niet voor voetbalsupporters? Het niet stellen van deze vragen aan de burgemeester betekent instemmen met de gevaarlijke situaties die zijn ontstaan. Wij zien uw vragen aan de burgemeester, schriftelijk danwel mondeling, met nieuwsgierigheid tegemoet. 

Met vriendelijke groet,

Van Pogo tot Popo

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %