Gistermiddag rond kwart over 12 verschijnt er een filmpje op het twitteraccount van de politie van Breda. Eerst zien we een ruimte vol met zwaar geschut en beschermende kleding en meerdere politieagenten. In de volgende shots zien we een busje de straat in komen rijden en vervolgens enkele zwaar beschermde politieagenten in het holst van de nacht door de straat sluipen. Het filmpje eindigt vervolgens met de daadwerkelijke politie inval, vergezeld met een ingeramde deur en keihard geschreeuw: “POLITIE”. Je zou denken dat de politie Breda een paar leden van IS heeft weten te vinden. Of wellicht een wapengevaarlijk lid van de Mocromaffia of een vluchtgevaarlijke crimineel van de Nationale Opsporingslijst heeft opgespoord. Maar nee, het gaat in dit geval om iets veel ergers: voetbalsupporters.

Schandalig machtsvertoon

De beelden van de inval, die zo geweldig trots worden gedeeld door de politie van Breda hebben te doen met de rellen na afloop van de wedstrijd tussen NAC en Willem II. We hebben al eerder geschreven over deze rellen en de beelden hiervan zijn vast en zeker door bijna iedereen gezien. De acties van sommige supporters daar praten wij natuurlijk niet goed. In de emotionele nasleep van de derbysfeer nam voor sommige supporters de emotie de overhand. Vervolgens liep de situatie dus uit de hand. Dat de politie dus op zoek is naar de enkele supporters die zich hebben misdragen is logisch. Wat echter niet logisch is, is het schandalige machtsvertoon en de overdreven inzet die de politie Breda blijkbaar nodig acht om deze supporters te arresteren.

Het gaat in dit geval dus om supporters van NAC. Waarschijnlijk gewone jongens en mannen met een baan en naar alle waarschijnlijkheid een gezin. Het zijn dus geen vluchtgevaarlijke of wapengevaarlijke criminelen waar zo’n aanpak gepast voor zou zijn. De politie van Breda had deze mannen ook gewoon simpelweg een uitnodigingsbrief voor verhoor kunnen sturen zoals Voetbaladvocaat op Twitter voorstelt. Mochten de helden van dit land dat niet als voldoende beschouwen, zouden zij ook eventueel overdag kunnen langsgaan bij de mannen om ze mee te nemen naar het bureau voor verhoor. Het vluchtgevaar én het wapengevaar zijn in dit soort zaken namelijk vrijwel altijd nihil.

Plank volledig mis slaan

Door de advocaat van de verdachten is inmiddels al bevestigd dat het niet ging om bekende hooligans of recidivisten. Tevens is er bevestigd dat er twee kinderen van vijf en zeven jaar oud aanwezig waren ten tijden van de inval. Deze wijze van arresteren is dus totaal buitenproportioneel, zeker als je kijkt naar de misdaad die gepleegd is. Helaas is dit dus een situatie die wij veel te vaak zien. Omdat het voetbalsupporters betreft is de mate van straffen en de gang van zaken niet meer buitenproportioneel. Voor voetbalsupporters gelden andere regels. Dan is ineens alles toegestaan. Dat de politie van Breda vervolgens met een totaal ongepaste trots laat zien dat de levensgevaarlijke voetbalsupporters zijn opgepakt is gewoonweg misselijkmakend. Met het zwak in elkaar geknutselde filmpje slaat de politie van Breda de plank volledig mis.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.