Eredivisie

Het seizoen 19-20 van: sc Heerenveen

Het seizoen van sc Heerenveen zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen van de Superfriezen was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.

Voorbereiding

sc Heerenveen start het seizoen 2019/2020 met enkele mooie oefenpotjes, zo wordt er gespeeld tegen sv Meppen, KV Mechelen, St Pauli en Sunderland.

Het seizoen wordt afgetrapt in het nabijgelegen Langezwaag, waar sc Heerenveen als trouwe gast elk jaar een oefenwedstrijd speelt. Dit seizoen was het Belgische KV Mechelen de tegenstander. Een grote groep Heerenveen supporters was aanwezig, met een mooie pyroshow als resultaat.

Een week later kwam het Duitse Sankt Pauli op bezoek. Duizenden supporters van de Hamburgse club waren volgens Gemeente Heerenveen gewoon welkom in het centrum, met een confrontatie als gevolg. De wedstrijd eindigde die dag in 1-1, maar dat was bijzaak.

De voorbereiding werd afgesloten met een oefenpot tegen Sunderland. Ongeveer honderd supporters maakten de oversteek met de boot naar het Stadium of Light. Een geweldig reisje waarbij de Europese tijden even werden herleefd. Uiteindelijk won Heerenveen met 0-1 en was het feest compleet.

Hoogte- en dieptepunten

De Eredivisie begint afgelopen seizoen voor sc Heerenveen in Almelo, waar Heracles met 0-4 werd verslagen, onder toeziend oog van zo’n 450 uitsupporters. Een goed begin voor de ploeg van de nieuwe trainer Johnny Jansen, die sterspeler Michel Vlap naar Anderlecht zag vertrekken en de Nigeriaanse nieuweling Ejuke zag scoren bij zijn debuut in Almelo.
De eerste thuiswedstrijd was tegen Feyenoord, een goede sfeer op de tribune zorgde uiteindelijk voor een verdiend gelijkspel: 1-1.

VVV Venlo uit was ook een noemenswaardig reisje, waarbij in vele 9-persoonsbusjes werd afgereisd naar Venlo. Een aantal busjes hadden (per ongeluk) de verkeerde aanrijroute gevolgd. Hierdoor werden ze staande gehouden en bij het uitvak teruggestuurd naar Heerenveen. Als cadeautje kregen alle supporters van de club en gemeente Heerenveen een stadionverbod voor 4 wedstrijden. Heerenveen won de wedstrijd wel met 0-3 maar voor de supporters was de dag verpest.

Daaropvolgend was de Derby van het Noorden tegen FC Groningen, een wedstrijd die vaak beladen is en eigenlijk elk jaar garant staat voor een mooie sfeeractie. Omdat de supporters die in Venlo niet welkom waren bij deze wedstrijd, is er besloten om loyaal te zijn aan die personen en de wedstrijd als fanatieke kern zijnde te boycotten. De vervangende sfeeractie was te zien: ‘Niet betreden Politie, Niet betreden Gemeente Heerenveen’. Het vak werd afgezet met rood-wit lint.

De tweede seizoenshelft begon met de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Deze wedstrijd was van te voren uitgekozen voor het jaarlijkse uitje met de partybus. Vroeg in de middag, onder het genot van een biertje, vertrok men richting Rotterdam. In Woerden was er een tussenstop voor een kroegbezoek. Het werd een geslaagde middag en in de avond vertrok de bus naar de Kuip. Een gedeelte van de supporters bleef in de kroeg om daar te rustig de wedstrijd te bekijken. Ongeveer halverwege de wedstrijd werd die kroeg aangevallen door een groep Feyenoordsupporters, wat iedereen ongetwijfeld heeft gelezen in de media. Daarbij vielen enkele gewonden en sc Heerenveen verloor de wedstrijd met 3-1.

Een ander hoogtepunt was de kwartfinale in de beker, ook tegen Feyenoord. Feyenoord kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong en die achterstand kon sc Heerenveen helaas niet meer wegwerken. Wanneer Feyenoord op bezoek komt, zitten bij elke club de thuistribunes altijd vol met (provocerende) Feyenoordsupporters. Met het oog op de recente gebeurtenissen in Woerden waren veel mensen er klaar mee, wat leidde tot een confrontatie op de thuisvakken.

De uitwedstrijd tegen FC Twente was de gelegenheid om met een oldschool bus naar Enschede te reizen. Alle inzittenden van de bus waren verkleed in een soort: ‘Peaky Blinders’ style, met als thema: Heeren van het Veen. Dit thema wordt door de club wel eens vaker gebruikt, en nu werd dit dus ook door de supporters in stijl opgepakt. Dit werd een geslaagd tripje, met een mooie overwinning: 2-3.

Wat achteraf de laatste wedstrijd van het seizoen bleek te zijn, was de thuiswedstrijd tegen Ajax. Hier was ook een sfeeractie aanwezig, die dus ook de laatste van het seizoen bleek te zijn. De wedstrijd verliep teleurstellend en sc Heerenveen verloor uiteindelijk met 1-3.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %