Against Modern Football

Start de normalisatie: uitsupporters op thuisvak – begin bij jezelf

In februari 2020 is er veel te doen rondom de massale aanwezigheid van Feyenoorders in het Abe Lenstra Stadion van sc Heerenveen. Het stadion raakte niet uitverkocht. Feyenoord supporters kochten de lege plekken op, thuissupporters beleefden een frustrerende avond. Waar we dromen over normalisatie, wijzen we vooral met een beschuldigende vinger naar allerlei instanties. Echter kunnen supporters ook een hoop leren van deze avond. Normalisatie? Begin bij jezelf!

Heerenveen

Voordat we beginnen met naar onszelf wijzen, ligt een gedeelte van het probleem bij de gemeente en organiserende partijen. In dit geval hebben we het over sc Heerenveen en de gemeente Heerenveen, de politie daarbij gerekend. Sc Heerenveen wijst terecht naar de provocerende uitsupporters op de thuisvakken. Echter zijn er twee belangrijke factoren. Ten eerste is provocatie vaak een grijs gebied. Ten tweede is de capaciteit van het uitvak een factor.

Zoals gezegd, het stadion raakte niet uitverkocht. Een mooie kans voor de organiserende club om echt aan normalisatie te gaan werken. Maak een flexibel uitvak. Of een hele korte zijde. Dan kan iedereen die, in dit geval,  Feyenoord een warm hart toedraagt en hierin plaatsnemen. Dan kan je echt van supporters eisen dat ze in het uitvak plaatsnemen!

Op dat moment denk je in oplossingen. Onder andere Feyenoord, Ajax, PSV, Twente en NEC nemen altijd veel uitsupporters mee. Dit geldt niet alleen voor (sc) Heerenveen, maar ook voor clubs als bijvoorbeeld Fortuna Sittard en FC Groningen. Clubs met een stadion dat op dit moment niet altijd uitverkoopt.

Via een fanatieke Heerenveen-supporter komen we te weten dat sc Heerenveen gedurende het kampioensjaar van Feyenoord, de vakken naast het uitvak, hadden gereserveerd voor supporters van Feyenoord. Geen officieel uitvak, maar er waren bewust geen sc Heerenveen-supporters op geplaatst. Hulde voor hen!

De staantribune van Heerenveen, Nieuw Noord

Supporters Feyenoord

Feyenoord supporters gaan al jaar en dag massaal de thuisvakken op. Toch zorgt dit regelmatig voor problemen. Iedereen weet dat op een thuisvak een aantal ongeschreven regels gelden: geen clubkleuren, niet op fanatieke vakken, geen provocaties. We realiseren ons dat provoceren een begrip is met een enorm grijs gebied.

Is juichen voor je club een provocatie? Is opstaan bij een goal, ”Jaaa” roepen en weer gaan zitten een provocatie? Is niet juichen voor de thuisclub een provocatie? Is zingen voor je club een provocatie? Is in corteo door een vreemde stad lopen een provocatie?

Bij Feyenoord zijn er twee (tot 3) groepen supporters die op de thuisvakken plaatsnemen. De eerste groep zijn supporters die niet uit de directe omgeving van Rotterdam komen. ”Provincialen” die in de buurt van, in dit geval, Heerenveen wonen. In Venlo ging het de laatste jaren bij deze groep mis. Een aantal van hen provoceerden afgelopen seizoen door bijvoorbeeld het gooien van knalvuurwerk op een (leeg gedeelte!) van een thuisvak. Het jaar daarvoor staken zij siervuurwerk af op de thuisvakken. Waarschijnlijk ligt hier het grootste probleem.

Dan vragen wij ons af: waar is die dadergerichte aanpak? Hoe kan dezelfde groep supporters, die op zoek gaat naar sensatie, dit jaar in jaar uit doen? Normalisatie is ook keihard straffen waar het nodig is. Het mes snijdt aan twee kanten! Zo zorg je ervoor dat de goeden niet lijden onder de slechten.

De tweede groep supporters zijn jongens zoals de supporters die in het uitvak staan. Het verschil is dat zij geen zin in de combi hebben en/of grijpen naast een kaart in het (te kleine) uitvak. Dit zijn fanatieke gasten die zich doorgaans netjes aan de ongeschreven regels houden. Deze supporters staan, in tegenstelling tot de eerste groep wél regelmatig op een thuisvak.

Wellicht is er ook nog een derde groep: zij die uit zijn op sensatie en een confrontatie. Wanneer deze supporters de fout in gaan, voer dan het dadergerichte beleid uit. Dat is normalisatie. Omgaan met je vrijheden én als je dat niet kan ben je (tijdelijk) niet welkom.

Via een fanatieke sc Heerenveen supporter komen we te weten dat er op de vakken naast het uitvak, bijna volledig gevuld met Feyenoord supporters, jongens zaten die de gehele tijd provocerende gebaren maakten. Denk aan middelvingers, denk aan ‘kom-dan-gebaren’. Dan vragen wij ons af: waarom doe je dat? Waarom ben je aan het provoceren? Je bent te gast. Gedraag je. We pleiten allemaal voor normalisatie, maar kunnen zelf blijkbaar niet met vrijheden omgaan!

In bovenstaande video is goed te zien hoeveel Feyenoord supporters aanwezig waren.

Supporters sc Heerenveen

We roepen allemaal om normalisatie. Van een fanatieke sc Heerenveen supporter begrijpen we dat juichen ”gewoon” wordt getolereerd. Als supporters daarna maar weer gewoon gaan zitten. Een zeer logische gedachte. Feyenoorders die  aftrekgebaren maken, middelvingers opsteken en ”komen wij uit Rotterdam” zingen, wordt als zeer provocerend gezien. Logisch. Ook het massaal zingen van uitsupporters op de thuisvakken roept volgens diezelfde SC Heerenveen supporter irritatie op.

Wat er na de wedstrijd gebeurt, met een opstootje op de hoofdtribune, praten wij niet goed.

Start de normalisatie

Een bijzondere avond met verschillende verhalen. Een avond met veel frustratie vanuit de thuisspelende club. Maar laten we hier van leren en niet in paniek raken omdat het een keer misgaat.

  • Uitsupporters op de thuisvakken zijn onwenselijk, maar ook niet te voorkomen.
  • Clubs dienen te werken aan grotere, flexibele uitvakken. De roep hierom wordt steeds groter en groter.
  • Uitsupporters die toch plaatsnemen op de thuisvakken dienen zich te gedragen en zich te onthouden van provocaties.
  • En als het dan toch misgaat: dadergericht straffen. En die mogen best pittig zijn, de goeden mogen namelijk niet lijden onder de slechten.

Normalisatie, daar heeft iedereen een aandeel in. Immers willen we allemaal ooit weer lopend van het stadion naar het station om met tweeduizend medesupporters terug te reizen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %