Voetbal in België

Derby van het Noorden overschaduwd door stadionverboden Heerenveen

Sc Heerenveen – FC Groningen, normaal gesproken een mooie en beladen wedstrijd. Reden om er bij te zijn namens In de Hekken. Hopend op spektakel en een grootse sfeeractie wordt de wedstrijd al enkele weken voor de datum in de agenda gezet. De dagen worden afgeteld en er wordt steeds meer uitgekeken naar matchday. Tót we vlak voor het weekend bericht krijgen dat er geen sfeeractie plaats zal vinden. Krankzinnige stadionverboden voor 31 supporters van Heerenveen zijn de aanleiding voor een protest.

Stadionverboden

Een paar jaar terug is Nieuw Noord, de vereniging fanatieke supporters van SC Heerenveen, een fancoachproject opgestart in samenwerking met de club, de politie en de gemeente Heerenveen. Het doel is om supporters die door hun gedrag negatief in beeld zijn gekomen in een vroeg stadium te waarschuwen en te coachen. Ergere gevolgen voor deze supporters zouden dan vermeden kunnen worden, aangezien zij de kans krijgen om hun gedrag aan te passen. Meer info is te lezen op de site nieuwnoord.org (klik!). De opzet is zodanig ontworpen dat fancoaches er bij supportergerelateerde zaken betrokken worden. Helaas is dit niet altijd het geval geweest, waardoor een openlijk statement door de vrijwillige (!) fancoaches een logisch gevolg zou zijn.

Om de aanleiding van de stadionverboden voor Heerenveen supporters te vinden, moeten we teruggaan naar 28 september 2019. SC Heerenveen lijkt een mooie awayday te hebben door VVV Venlo met 0-3 te verslaan. Een aantal uitsupporters hebben door een foutje echter niet de verplichte aanrijroute gevolgd. Zij werden staande gehouden, zodat hun gegevens genoteerd konden worden waarna zij linea recta teruggestuurd werden naar Heerenveen. Zij hebben dan ook geen enkele minuut van de wedstrijd mogen meemaken.

Nog voordat zij als verdachte zijn aangemerkt, valt er al brief op de mat. Maar liefst 31 supporters zijn 4 weken niet welkom bij thuis- en uitwedstrijden! Tijdens deze periode van 4 weken zullen de ketenpartners nadenken over eventuele verdere straffen voor deze supporters. En je raadt het al: dit wordt afgedaan zonder overleg met de fancoaches. De politie en de gemeente Heerenveen delen genadeloze straffen uit. Zelfs de supporters die niet achter het stuur zaten, maar automatisch ook de verkeerde afslag ervoeren, krijgen een stadionverbod.

Verdere incidenten

Een ander incident is er ook één van vreemde aard. Een supporter is door een bekende politiefunctionaris privé geappt met een waarschuwing. De persoon in kwestie werd, zonder dat hij als verdachte werd aangemerkt, aangesproken op vermeend gedrag. De afspraak had duidelijk moeten zijn voor elke partij: als dergelijke gesprekken met supporters nodig zouden zijn, dan nemen de fancoaches het voortouw. De supporter gaf aan zich geïntimideerd te voelen door de toon van het bericht.

Bovendien heeft de politie veel dossiers opgesteld met kleine en irrelevante zaken, zoals wie wanneer naar Café de Skoffel ging en wie eerder wegging of later aankwam bij een wedstrijd. Dit gemuggenzift werd lachwekkend genoeg meegenomen bij het bepalen van het strafadvies bij een eventueel volgend incident.

Tenslotte werd een groep van 7 supporters rondom de wedstrijd tegen Groningen staande gehouden. Het betreft 7 supporters die allen inzittenden waren tijdens de awayday naar Venlo en verkeerd reden. Zij konden echter op basis van hun locatiegeschiedenis aantonen dat zij niet in het centrum van Venlo zijn geweest, waardoor hun stadionverboden plots werden opgeheven. Dit groepje helpt voorafgaand aan de wedstrijd tegen Groningen mee met de protestactie.

Om solidair te zijn met de 24 supporters die wel een stadionverbod aan hun broek hebben hangen, besluiten zij om de wedstrijd samen met hen in een kroeg te kijken. Ondanks dat zij zich naar behoren gedragen, worden zij achtervolgd door de politie en staande gehouden. Gegeven worden genoteerd, individuele foto’s worden gemaakt en alsof het niet genoeg is, worden door sommige agenten kritische opmerkingen gemaakt over de dossiers van sommigen. Misplaatst en irrelevant. De supporters gaven aan dat zij dit als provocerend ervoeren.

Protestactie

Terwijl tientallen supporters van Nieuw Noord bezig zijn met de voorbereidingen van de protestactie, krijgen wij van In de Hekken een korte rondleiding door het stadion. Een uur voor de aftrap is het goed druk in en rond het Abe Lenstra Stadion. De begane grond ziet er toffer uit dan velen denken. Een groot deel van het stadion is vlakbij de ingang omgetoverd tot een soort eigen huiselijke stamkroeg. Deze loopt door tot de lange zijde. Jong en oud bij elkaar, mooi om te zien!

Bij aankomst op Nieuw Noord zien wij een spandoek met rood-witte blokken erop. ‘Niet betreden gemeente Heerenveen, niet betreden politie’ is daarop duidelijk te zien. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de partijen die er alles aan doen om supporters te straffen op basis van irrelevante zaken. De club Heerenveen staat niet op het doek, want diverse supporters van Heerenveen geven aan dat zij prima met de directie kunnen praten. Er is zelfs een supportersvertegenwoordiging in het stichtingsbestuur van de club, een soort stemrecht met betrekking tot belangrijke zaken.

Nieuw Noord is niet zomaar een clubje fanatieke lui, zij hebben zichzelf jarenlang richting alle partijen en de samenleving van hun goede kant getoond. Zelfs tot aan het punt dat de eigen achterban soms vond dat ze wel wat fanatieker en harder mochten zijn.

(Tamme) eerste helft Heerenveen – Groningen

Vlak voor de aftrap is de protestactie echt ingegaan. Boven aan Nieuw Noord worden enkele blauwe rookbommen afgestoken. Het uitvak met Groningers hebben ook enkele doeken bij zich waarmee zij reacties proberen uit te lokken van de Superfriezen. Wat gelach,  enkele scheldwoorden en wat stuiterballen op het veld verder, wordt er geprobeerd om de focus op de wedstrijd zelf te leggen. Moeizaam, want kansen worden nauwelijks gecreëerd en er wordt ook geen schop uitgedeeld die de ban doet breken.

Tot kort voor de rust. Een Groninger maakt hands, waarna de scheidsrechter naar de kant wordt geroepen door de VAR. Enkele minuten later kent de scheidsrechter de thuisploeg tóch een strafschop toe! Faik schiet hem koeltjes binnen, maar de reactie van Nieuw Noord is niet koeltjes. Grote ontlading waarbij enkele supporters treden naar beneden donderen. De ontlading is extra groot, omdat iedereen aan de 31 supporters lijkt te denken verderop in de kroeg.

(Tammere) tweede helft

De eerste helft was al niet echt je van het. Maar het tweede bedrijf is bedroevend slecht. Heerenveen hoeft niet per se meer, dus Groningen mag proberen om in de buurt van de goal te komen. Het lukt ze nauwelijks en de sfeer valt regelmatig dood. Sommige supporters hebben nog het lef om ‘ze zijn er wel, maar je hoort ze niet’ te zingen. En dat terwijl zij buiten dat liedje om zelf ook nauwelijks te horen zijn. Het valt in het verkeerde keelgat van velen.

Tot overmaat van ramp voor de thuisploeg krijgt Groningen ook een penalty toegekend wegens een handsbal. Benschop schiet de bal snoeihard binnen en nu is het uitvak voor heel even in extase. Gemixte gevoelens op de tribunes. Iedereen lijkt het wel een beetje te geloven. Qua resultaat is er vandaag in ieder geval niet verloren. Qua supportersbehandelingen wel. Tientallen supporters van Heerenveen stadionverboden geven en tegelijkertijd het fancoachproject links laten liggen.

Nieuw statement

Eerlijke behandeling van supporters, daar hebben de politie en de gemeente van Heerenveen waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Afspraken maken met partijen, waarna je diverse partijen links laat liggen. Een trieste bedoeling. Nieuw Noord heeft op haar site laten weten te stoppen met het fancoachproject als nieuw statement. Jammer dat het zo moet lopen, maar wat heeft het voor zin om door te gaan als deze partij niet wordt gehoord? In plaats van het wegnemen van frustratie, stijgt de frustratie tot ongekende hoogte. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Verdere informatie is te lezen op nieuwnoord.org (klik!).

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %