Voetbalsupporters

Start de normalisatie: supporters Heerenveen rijden verkeerd

Het valt deze dagen niet mee om als supporter door het leven te gaan. Kansloze combiregelingen, stupide speeltijden en verboden op sfeerartikelen: in 15 (!) jaar normalisatie zijn we nog geen bal opgeschoten. De veralgemening van een samenleving is voor Jan Modaal het excuus om verzuurde, uitgeholde en herhaalde reacties te laten zegevieren. We lichten gebeurtenissen toe die de wenkbrauwen doen fronsen. Wat ons betreft het startsein van: “Start de normalisatie!” 

In het in mei 2011 vastgestelde beleidsdocument “Kader voor veiligheid, voetbal en veiligheid” van het ministerie van Veiligheid en justitie wordt voor het eerst openlijk afgesproken te streven naar normalisatie. Hierbij wordt onderkend dat de aanpak van ordeverstoorders niet mag lijden tot het onnodig beperken van de goedwillende supporters in hun bewegingsvrijheid en sportbeleving.

Nieuw Noord heeft zich verzet tegen het functioneren van Ineke Tietsma en Jan Kraak. Tietsma, primaire adviseur van de gemeente Heerenveen omtrent voetbal, en Kraak, politiefunctionaris, hebben meerdere malen straffen uitgedeeld aan onschuldige supporters, zo vinden de fans van SC Heerenveen. Eerder, tijdens de Derby van het Noorden, hield Nieuw Noord al een protestactie (klik!).

Borden

In Heerenveen hangen er nu veel borden met de tekst ”Ineke Tietsma houdt van straf’ en ”Jan Kraak vertelt sprookjes”. De supporters zijn niet blij met de stadionverboden die 31 supporters hadden gekregen naar aanleiding van de uitwedstrijd tegen VVV Venlo. Zij kregen een stadionverbod omdat ze de verkeerde afslag hadden genomen. Inmiddels zijn de 31 stadionverboden omgezet in een waarschuwing en mogen deze supporters ‘gewoon’ weer het stadion in, zo weet Roelof de Vries te melden.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %