Hellas Verona & Napoli: eeuwige rivaliteit tussen Noord & Zuid
De wedstrijd tussen Napoli en Hellas Verona is een van de meest heetgebakerde van Italië. De wedstrijd tussen beide clubs is eigenlijk de strijd tussen het zuiden en het noorden. Twee delen van Italië met compleet verschillende culturen. Nergens is dat verschil zo merkbaar als tijdens de wedstrijden tussen het zuidelijke Napoli en het noordelijke Hellas Verona.
Als sinds de eenwording van het land wordt Italië gekenmerkt door een sterke verdeling tussen het noorden en het zuiden. Het zuiden werd lang beïnvloed door o.a. Griekse en Byzantijnse invloeden, bleef daardoor lang agrarisch en miste de economische slag die het Noorden maakte. Vandaag de dag staat het noorden nog altijd bekend als hardwerkend en welvarend, terwijl het zuiden wordt gezien als onderontwikkeld. Het leidt tot veel onbegrip vanuit beide kanten.
Brigata Gialloblu
Op voetbalgebied is dit verschil niet meteen merkbaar. Bij Napoli leeft vooral haat richting Juventus en de clubs uit Milaan. Tegenover Hellas Verona leven eigenlijk geen emoties. Ook vanuit Hellas Verona is er vanaf oudsher niet per se een rivaliteit richting Napoli. Dit verandert echter een beetje met het ontstaan van de Brigata Gialloblu in de jaren 70. Deze groep wordt in eerste instantie apolitiek opgericht om de sfeer in het stadion te verbeteren. Na een bezoek aan de Headhunters van Chelsea verandert het doel van de groep meer richting het vormen van een harde kern. Ook wordt de afslag richting extreemrechts genomen.
De ultras van Hellas Verona staan in die jaren bekend om hun extreme racisme. In Verona wordt voor het eerst een zwarte speler bekogeld met bananen en zijn oerwoudgeluiden een wekelijkse aangelegenheid. Ook durft de clubleiding het jarenlang niet aan om een zwarte speler te kopen. Maar buiten het racisme richting buitenlanders, is er ook een vorm van racisme richting mensen in het eigen land. Bij Verona kijken ze namelijk neer op Zuid-Italië.
De Terroni
De supporters hebben ook een bijnaam voor de mensen uit het zuiden van het land. De Terroni. Lastig te vertalen, maar de facto noemen ze hiermee de mensen uit die regio een stel arme boeren. Het meest van al hebben de supporters een hekel aan Napels en Napoli. Die stad is op sommige manieren een beetje de “hoofdstad” van het zuiden van het land en staat voor alles waar de supporters van Hellas Verona een hekel aan hebben. Vanaf begin jaren 80 beginnen ze zich daarom steeds meer te richten op de supporters van Napoli.
De entree van Maradona bij Napoli in 1984 is uiteindelijk indirect het startschot van de rivaliteit. Zijn competitiedebuut maakt de Argentijn namelijk in het Stadio Marcantonio Bentegodi in Verona. Meer dan 15.000 Napolitanen vullen de tribunes van het stadion en de Veronezen zijn niet heel blij met deze Zuid-Italiaanse invasie. De ultras komen daarom met spandoeken over “aardbevingsslachtoffers“, “welkom in Italië” en “hoe erg jullie stinken“. Een jaar later komen vergelijkbare spandoeken ook in beeld bij de Italiaanse omroep, waardoor de ophef in Napels compleet is.
Julia de hoer
Een jaar later komt Napoli daarom met een reactie richting de supporters van Hellas Verona. Het spandoek “ga jezelf eens wassen” wordt beantwoord met een duidelijke tekst: “Veronesi, we komen wel naar jullie om onze ballen te laten wassen“. In 1989 volgt er een massale pitch invasion in Verona en in 1990 ontvangen de Napolitanen de bezoekende supporters met 20.000 kartonnen bananen en het lied “In Verona zuigen ze aan bananen“.
In 1996 volgt het doek dat symbool is komen te staan voor deze rivaliteit. Bij Napoli hangen ze een doek op verwijzend naar Romeo en Julia, het wereldberoemde verhaal wat haar oorsprong vindt in Verona. “Historie gezocht: Julia de hoer en Romeo de cuck“. Het spandoek leidt tot veel gelach in heel de Italiaanse supporterswereld. De woedende Verona-supporters komen weer met een tegendoek een jaar later: “Napolitanen: de zonen van Julia“.
Enkele jaren later worden meerdere Napoli-kopstukken opgepakt voorafgaand aan een wedstrijd tegen Hellas Verona. Het nieuw bedachte nummer waarin wordt gezongen over balaclava’s, stokken en het bezoeken van Verona valt niet goed bij de politie die uit voorzorg arrestaties verricht. Uiteindelijk vertrekken alsnog 4.000 Napolitanen naar Verona voor een onrustige middag.
Rusland & Oekraïne
Ook in het huidige decennium lopen de spanning tussen beide supportersgroepen nog vaak hoog op. Bij onderlinge wedstrijd barst het van de politie en regelmatig zijn er nog spandoeken en spreekkoren over en weer. De meest opvallende daarvan komt in 2022, waarbij de supporters van Hellas Verona een boodschap sturen aan Oekraïne en Rusland. Zij zetten de coördinaten neer van een mogelijk volgend doelwit voor de landen die in oorlog zijn met elkaar. De locaties leiden uiteraard naar Napels. Het doek zorgt voor landelijke ophef. Tijdens de wedstrijd wordt Napoli-spits Victor Osimhen ontvangen met herhaaldelijke oerwoudgeluiden.
Ook bij de meest recente editie was te zien dat de haat tussen beide clubs nog lang niet verdwenen is. Voor de wedstrijd is het onrustig in Verona vanwege tientallen ultras van Napoli die met wapens door de stad lopen. Tijdens de wedstrijd maken de supporters van Napoli de recente arrestaties bij de Hellas-ultras vanwege drugsdealen belachelijk. De ladder, het logo van Verona en de supporters, wordt vervangen door een paar rolletjes briefgeld en wit poeder.
Het is weer een nieuw hoofdstuk in een decennialange rivaliteit tussen twee compleet verschillende clubs. Een rivaliteit die symbool staat voor de verschillende kanten die Italië rijk is. De strijd tussen Napoli en Hellas Verona zal voortduren zolang de verschillen tussen het zuiden en noorden van Italië blijven bestaan.
Napoli banner away at Hellas Verona yesterday pic.twitter.com/Z02nM5QDPN
— (@thecasualultra) October 22, 2023
21/10/2023 Italy
Hellas Verona – Napoli pic.twitter.com/f4O4289PW3— (@thecasualultra) October 21, 2023