Een stadion bouwen en tegelijkertijd efficiënt omgaan met de ruimte die je hebt. Gewoon eentje op het dak van een winkelcentrum plaatsen! FK Voždovac is hier een mooi en uniek voorbeeld van. Pakweg negen jaar geleden kreeg de club, die vernoemd is naar de gelijknamige buitenwijk van het Servische Belgrado, een nieuwe thuisbasis op deze bijzondere locatie. In de Hekken is er bij om te checken of de ervaring hier letterlijk en figuurlijk hoogstaand is.

Tijddoder

Zondag 1 maart. Wakker wordend in Belgrado, kijken we al meteen uit naar de wedstrijd. Niet per se die tussen FK Voždovac en FK Vojvodina, maar die tussen de stadsrivalen Rode Ster en Partizan. Maar goed, om de tijd te doden, zetten we na een vlug ontbijtje koers richting Voždovac Shopping Center. Niet om te winkelen, maar om een wedstrijd uit de Servische Superliga te bezoeken.

Fusie

FK Voždovac is een fusie van Zeleznik Belgrado en Voždovac Belgrado die sinds 2005 bestaat. Zeleznik werd zo’n 90 jaar geleden opgericht en zij waren vooral in de lagere voetbalregionen actief. Vanaf het moment dat Joegoslavië uiteen viel, bloeide Zeleznik juist langzaam op. De hoogste divisie werd uiteindelijke bereikt en in 2005 werd zelfs de beker binnengesleept. Datzelfde jaar fuseerde Zeleznik vanwege financiële problemen met Voždovac, die een divisie lager speelden. Op sportief vlak geen verkeerde beslissing, aangezien FK Voždovac nog steeds in de Superliga actief is.
De tegenstander van vandaag, FK Vojvodina, komt uit Novi Sad, de tweede stad van Servië. De club bestaat al dik 100 jaar en deze heeft ook takken in de basketbal, handbal, ijshockey en honkbal. 6 jaar geleden werd met de bekerwinst een succes geboekt. Dušan Tadić en Sergej Milinković-Savić zijn bekende oud-spelers van Vojvodina.

Kaartje aanschaffen

Een taxiritje van enkele minuten brengt ons bij de ingang van het winkelcentrum. Hekken, politie en stewards op de hoek van het gigantische gebouw verraden de ingang voor de uitsupporters. Zoekende waar we tickets kunnen kopen, worden we doorverwezen door een steward. Een desk midden in het hart van de Shopping Center is het verkooppunt waar we terecht kunnen voor de wedstrijdkaarten. We zijn zo te zien niet de enigen die een kaartje willen bemachtigen, want de rij is zo lang dat we vrijwel met één been in de lokale supermarkt staan. Een Serviër komt naar ons toe en vraagt iets. Wij geven aan dat we het niet verstaan en de man probeert het bij een wachtende voor ons. Ook hij maakt een gebaar dat hij er geen reet van verstaat. We weten genoeg: er zullen waarschijnlijk meer hoppers aanwezig zijn dan lokale supporters.

Plotseling komt er een beetje vaart in de ticketverkoop. De rij krijgt een langere staart, maar wij zijn gelukkig aan de beurt. Op vertoon van je identiteitsbewijs, krijg je voor omgerekend 1 euro 50 een ticket. We praten hier over de hoogste divisie van Servië, krankzinnig. Gelukkig zijn er nog landen met betaalbare prijzen. Een beveiliger naast de desk zegt dat wij door de parkeergarage moeten lopen om de juiste ingang te bereiken. Vervolgens een paar trappen omhoog en we bereiken de ‘rooftop’. Een perfecte timing, want de wedstrijd begint over drie minuten.

Groundhoppers

Voordat we een plekje kunnen uitzoeken, worden we nog even gefouilleerd. Een oude, kale steward tikt met zijn knokkels op mijn jaszak. Ik haal mijn portemonnee eruit en hij wijst naar het vakje voor kleingeld. In Servië zijn ze bij voetbalwedstrijden zwaar allergisch voor muntgeld. Bang dat dit het veld op wordt gegooid. Ik heb gelukkig maar 80 eurocent bij me en de steward legt de muntjes op een kastje, bovenop een berg andere munten. Een verzameling waar Dagobert Duck graag in zou willen zwemmen. De steward haalt zijn schouders op en geeft me een machteloze blik. “Dat zijn de regels, vriend.”

Tijdens het zoeken naar een zitplaatsje, valt het ons op dat er bijna overal om ons heen groundhoppers zijn. Jammer, de échte clubcultuur is moeilijk te proeven omdat we meer Deense, Duitse en Poolse woorden om ons heen horen dan Servische.

Een groepje toeristen die op de voorste rij zitten, zijn vrijwel de hele wedstrijd bezig om foto’s te maken. Stadionfoto’s, selfies en zelfs groepsfoto’s. Dat sommige supporters tegen hun grove eikels aankijken, lijkt hen nauwelijks te boeien. Een groepsdoekje wordt voor de gein nog even tevoorschijn getoverd en de fotoshoot gaat vrolijk verder. Gelukkig valt er nog wat te genieten, want het uitvak is na een aantal minuten wat meer volgestroomd. Deze supporters zingen met zijn allen luidkeels en zij zien hoe de twee teams met een 1-1 gelijkspel rusten.

Uniek

De thuissupporters moeten even op gang komen. Ook zij hebben zich pas laat in de eerste helft weten te verzamelen, maar dan op de korte zijde aan de overkant van het uitvak. Vlaggen, doeken en uniformele shirts kenmerken de ‘harde kern’ van de thuisploeg. De 1-2 valt eigenlijk vrij onverwachts. Een counter wordt knap afgerond en de spits legt smerig zijn vingertje voor zijn mond. Dit doet hij richting het thuispubliek. Vier seconden later komt hij erachter dat ook op de thuistribune gewoon veel uitsupporters zitten. Hij steekt zijn duim op en geeft een knipoog naar één van deze uitsupporters.
De tussenstand lijkt de fanatieke thuissupporters weinig uit te maken. De shirts worden uitgetrokken en het lijkt alsof ze simpelweg een feestje vieren. Of ze genieten gewoon van een lenteachtig zonnetje, dat kan natuurlijk ook.

Er vallen geen goals meer en de spelers van Vojvodina vieren na het laatste fluitsignaal de overwinning met de meegereisde uitsupporters. Mooi gezicht, vooral met de skyline van het centrum van Belgrado op de achtergrond. Deze is vaag te zien door de netten, waardoor het stadion enigszins bijzonder is. Verder is het een moderne en sfeerloze bak, goed voor ruim 5000 zitplaatsen. Grote betonnen palen kunnen het zicht belemmeren, afhankelijk van het zitje dat je hebt. Ondanks al de toeristen, is het wel een unieke ervaring. Een voetbalpotje op een aantal meter hoogte, óp een shopping mall. Als je toch in de buurt bent, is dit stadion zeker het bezoeken waard.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.