Voetbal in DuitslandVoetbalderbys

FC Köln de baas in de Rheinland derby

Het is maart 2020 als we enkele kaarten hebben weten te bemachtigen voor de derby Borussia Mönchengladbach – FC Köln. Maar de week voor de derby beginnen we hem toch te knijpen, het coronavirus is door heel Europa in opkomst en meer en meer regels en beperkingen worden ingevoerd. Uiteindelijk enkele dagen voor de derby wordt bekend dat deze wedstrijd definitief niet doorgaat. Wel krijgen we al te horen dat de supporters buiten het stadion zullen verzamelen en vanaf daar de wedstrijd te volgen.

Wijzelf besluiten dat niet te doen en deze wedstrijd aan ons voorbij te laten gaan, mede omdat we op dat moment nog dachten dat corona toch maar van korte duur zal zijn. Dit blijkt helaas toch anders te zijn. Het zal uiteindelijk nog 2 jaar duren voordat de derby weer op het programma staat met een volledige bezetting…

De geschiedenis van de clubs

Het ontstaan van de Rheinland derby gaat terug naar de jaren 70. In deze periode behoorde beide clubs tot de absolute top van het (west) Duitse voetbal. De rivaliteit tussen beide teams kent zijn eerste echte oorsprong in het jaar 1973. In dat jaar treffen beide teams elkaar in de bekerfinale. Als tijdens deze wedstrijd aan het eind van de wedstrijd een tussenstand van 1-1 op het scorebord staat besluit Gunter Netzer – die op de bank zat – naar zijn trainer te stappen en aan te geven dat hij het veld in gaat. Zogezegd zo gedaan en in de 91ste minuut betreedt Netzer het veld. In de 3 minuten die volgen heeft Netzer nog geen twee balcontacten nodig om Borussia Mönchengladbach naar de bekerwinst te schieten. Zijn doelpunt wordt uitgekozen als doelpunt van het jaar 1973 en Netzer wordt verkozen als Duits voetballer van het jaar.

5 jaar later neemt Köln revanche door het kampioenschap in de laatste speelronde binnen te halen ten koste van Mönchengladbach. Beide clubs eindigen met eenzelfde aantal punten maar Köln beschikt over een beter doelsaldo en mag zich de kampioen noemen, wat voor de club de derde keer en tot nu toe ook laatste keer is in haar historie.

Rivaliteit

Dit zijn 2 momenten in de geschiedenis geweest die de aan de basis staan van de rivaliteit tussen beide teams. In de recente jaren hebben beide ultras groepen zich laten gelden door verschillende acties. Zo gaat het in 2015 goed los als Gladbach in de laatste minuut de 1-0 maakt. De ultras van Köln (Boyz) breken uit het uitvak en weten het stadion voor een deel te slopen.

In 2018 komt er een einde aan het bestaan van de Boyz. In januari dat jaar staat de derby weer op het programma en verkleed als stewards weten de Boyz het groepsdoek van de Scenario Fanatico te jatten. Een geweldige streek natuurlijk, maar enkele maanden later komt de wraakactie. Als Köln op bezoek is bij Hoffenheim kopen enkele supporters van Gladbach kaartjes vlak naast het uitvak. Als datzelfde uitvak vervolgens begint aan een vuurwerkactie maken de supporters van Gladbach gebruik van de chaos om snel bij het uitvak te komen en (een deel van) het groepsdoek van de Boyz van het hek te grissen om vervolgens het stadion uit te sprinten. Zoals de erecode betaamt heffen de Boyz zich hierna, na 17 jaar sfeermaken, op. Tegenwoordig blijven de Coloniacs en Wilde Horde nog over als ultragroepen.

De derby van 16 april 2022

Bij het bezoeken van voetbalwedstrijden in Duitsland zijn er altijd 2 dingen die me verbazen. Bij de derby’s is er een politiemacht op de been waar je u tegen zegt en lopen de uit- en thuis supporters door elkaar heen. Vooral dit laatste is iets wat mij blijft verbazen. In Nederland zijn we door de jaren heen zo gewend geraakt aan het feit dat uit- en thuis supporters van elkaar gescheiden worden dat alle vorm van normalisatie vreemd aanvoelt.

Lopend om het stadion heen gaat alles nog heel gemoedelijk mensen vinden een parkeerplek en voor de lokale worstenkramen staan lange rijen. We hebben grote verwachtingen van deze wedstrijd!

Stadionverboden

Als we eenmaal binnen zijn begrijpen we van andere dat de sfeer wel wat bedrukt zal zijn. Dit vanwege de 127 stadionverboden die voornamelijk zijn uitgedeeld rondom de laatste derby in november 2021. Dit is ook de reden geweest dat er rondom deze wedstrijd geen grote tifo of pyro te zien zal zijn. Dit drukt toch wel enigszins de stemming al zijn we wel benieuwd wat deze editie van de Rheinland te bieden heeft.

Gedurende de wedstrijd zijn er vanuit de kant van Gladbach verschillende tekstdoeken te zien. Hierop zijn verschillende teksten te lezen gericht tegen de autoriteiten tegen de opgelegde stadionverboden. De letterlijke vertaling van de teksten zijn: Fans uit de stad verbannen vanwege zorgen om geweld, zodat er vandaag voor maar een derde wordt geknald. In het uitvak valt er middels een doek te lezen: Als de politie een behoefte ziet wordt een willekeurig stadverbod van kracht. Voor ons is dit zeer herkenbaar en dit maken wij zelf ook in grote mate mee in Nederland. Verder is het goed om te zien dat ondanks de grote rivaliteit beide ultra groepen voor hetzelfde doel willen strijden! Tegen alle (onrechtmatige) stadionverboden!

De wedstrijd

Het begin van de wedstrijd is vrij open met voor beide ploegen wat kleine kansjes. Het is Köln die na 5 minuten de score opent. En nog geen 15 minuten later is het weer raak voor köln. Kainz schiet de bezoekers naar 0-2 waarna het uitvak werkelijk waar ontploft. Enkele fakkels worden ontbrand en het feest wordt uitbundig gevierd. Maar niet alleen in het uitvak wordt het feest gevierd, ook de aanwezige Köln supporters op de thuistribune laten van zich horen. Als zelf enkele minuten later de 0-3 valt is deze wedstrijd wel beslist. Gladbach is deze eerste helft overal een stapje te laat en dat blijkt uit de stand die bij rust op het scorebord staat.

In de tweede helft kabbelt het spel een beetje aan. Voor Köln is het wel goed zo en Gladbach is niet bij machte om de wedstrijd te laten kantelen. Wijzelf vermaken ons dan ook meer door het feest in het uitvak. De 6000 gasten hebben het prima naar hun zin en dat laten ze dan ook luidkeels horen. Het over en weer zingen van de eerste naar de tweede ring gaat op sommige momenten zeer hard, dit is toch werkelijk waar fantastisch om te zien. Aan het eind van de wedstrijd weet Gladbach nog een doelpunt te maken maar dit hoeft het feestje van Köln niet te verpesten. De thuissupporters verlaten massaal het stadion en de ultras staken hun support. Na het fluitsignaal wordt het feest met aan de andere zijde uitgebreid gevierd met de supporters. Deze dag zijn de geitenbokken de baas in Mönchengladbach!

 

 

W
Liefhebber van alles wat met voetbalcultuur te maken heeft. Ik reis het liefst heel Europa door op zoek naar de dikste wedstrijden en alles wat daar bij komt kijken!

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %