Feyenoord wint de Europa Cup I in 1970. Een jaar eerder starten de Rotterdammers het avontuur. Niemand in Rotterdam weet op dat moment dat het een memorabel jaar gaat worden. De kampioenen van IJsland, Italië, Duitsland en Schotland worden allemaal verslagen. Illustere namen als KR Reykjavik, Vorwarts Berlin, AC Milan en Celtic worden allemaal verslagen in een historisch jaar. We bespreken, vijftig jaar na dato, met oud-spelers en supporters die bij de wedstrijden aanwezig zijn geweest. De weg naar de finale gaat via Oost-Duitsland. 

Vorwarts Berlin – Feyenoord

”Die man is gek”, dat waren de woorden van een bestuurslid op de beslissing van de scheidsrechter om de wedstrijd door te laten gaan. Oost-Duitse militairen waren al twee dagen bezig het sneeuw en ijs van het veld te verwijderen. Zelfs Willem van Hanegem, in stropdas, hielp schoonmaken. De leidsman had onder druk van het communistische regime weinig andere keus. Tienduizend Feyenoord supporters waren getuigen van een ijsveld.

Feyenoord wankelt die wedstrijd wel. De legendarische trainer heeft een behoudende tactiek gekozen: zorgen dat we er zonder kleerscheuren vanaf komen. Dat gaat de eerste helft goed.

Daarna begint Feyenoord te voetballen. Iets wat eigenlijk niet kon op het spekgladde ”veld”. De rekening krijgt het halverwege de tweede helft gepresenteerd. De Oost-Duitsers scoren de 1-0. Hierna krijgt Piet Romeijn een rode kaart. Hij verteld ons daarover het volgende.

Feyenoord wankelt hierna, maar blijft uiteindelijk op de been. Er wordt met 1-0 verloren, maar met de gedachte dat die uitslag veel groter had kunnen zijn, kan iedereen er mee leven. Immers, de terugwedstrijd wordt in de Kuip gespeeld.

Angst

Toch gaat het elftal zonder vertrouwen de wedstrijd in. Er wordt een aantal competitie- en bekerwedstrijden achter elkaar niet gescoord, waardoor er angst in het elftal zit. Dat is de eerste helft goed te merken. De indrukwekkende sfeer van de Kuip lijkt vooral de eigen spelers angst in te boezemen. Ove Kindvall en Henky Wery maakte in de tweede helft de 1-0 en de 2-0. Ove Kindvall moet vanaf de stip de genadeslag geven, maar faalt. Later gaf hij aan dat opgekropte angst hem de das omdeed. En dat was Feyenoord bijna fataal geworden.

Teen

Vlak voor tijd krijgen de Duitsers een gigantische kans, maar deze wordt door Ruud Geels zijn teen en de paal uit het doel gewerkt. Feyenoord is halve finalist.

”Piet Romeijn, rechtsback van Feyenoord, vertolkt een bijzonder rol in de uitwedstrijd tegen Vorwarts. ”We gingen naar Berlijn met de bus. De muur stond toen nog. Moesten we door Checkpoint Charlie. Erg indrukwekkend. Komen we bij dat stadion aan. Wordt er aan alle macht gewerkt aan het veld. Het was eerst ijs, dan pas sneeuw en ergens daaronder gras. Of waar ooit gras heeft gelegen. Niet normaal. En die scheids, liet de wedstrijd nog doorgaan ook.

Tijdens de wedstrijd had Wimpie Jansen een beetje mot met zijn tegenstander. Hij had al drie keer een tik gehad op zijn achillespees vertelde hij mij. Laat dat maar aan mij over. Ik wachten totdat die scheidsrechter de andere kant op kijkt. Heb ik hem even een tikkie gegeven. Gaat ‘ie op de grond liggen. Laat maar liggen, niemand heeft wat gezien. Heeft die grensrechter het dus blijkbaar wel gezien. Rode kaart.

Op weg naar de tribune werd ik bekogeld met sneeuwballen. Ik teruggooien natuurlijk. Vertelde iemand van de staf me dat dat niet zo handig was. We zaten wel in Oost-Duitsland hé, voor je het weet zit je een week in de cel.

De thuiswedstrijd wonnen we gelukkig. De angst zat er goed in en het ging moeizaam. Maar we zitten in de halve finale!

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.