Feyenoord wint de Europa Cup I in 1970. Een jaar eerder starten de Rotterdammers het avontuur. Niemand in Rotterdam weet op dat moment dat het een memorabel jaar gaat worden. De kampioenen van IJsland, Italië, Duitsland en Schotland worden allemaal verslagen. Illustere namen als KR Reykjavik, Vorwarts Berlin, AC Milan, Legia Warschau en Celtic worden allemaal verslagen in een historisch jaar. We bespreken, vijftig jaar na dato, met oud-spelers en supporters die bij de wedstrijden aanwezig zijn geweest. Na KR Reykjavik gaat nu AC Milan eraan!

Nadat de nietige IJslanders zijn verslagen, is het grote AC Milan de tegenstander. Feyenoord, nog onbekend in Europa, tegen de titelhouder van de Europa Cup. Saillant detail: AC Milan wint de Europa Cup in 1969 ten koste van Ajax. Feyenoord – AC Milan: een affiche om je vingers bij af te likken. Echter zal er niemand gaan zweven onder legendarische trainer Ernst Happel. Het ”Kein Geloel, Fussball spielen” is een bekende uitspraak van de legendarische oefenmeester.

En dat is precies wat de Rotterdammers in Milan erg goed doen: voetballen. In Milan wordt een grootse prestatie neergezet: 1-0 verlies. Er is nog hoop. Hoop op een ommekeer in de Rotterdamse Kuip. De Kuip die stijf uitverkocht zal zijn en waar de toegangskaartjes vijf keer over de kop gaan op de zwarte markt. De Kuip is klaar voor het grote AC Milan. Feyenoord is klaar voor het grote AC Milan.

Ernst Happel toverde een tactisch masterplan uit de hoge hoed. Al na zeven minuten zien 64 duizend supporters Wim Jansen het mooiste lelijke doelpunt uit zijn loopbaan scoren. Een voorzet vliegt er pardoes in. De Kuip gaat los, zoals we dat vandaag de dag nog kennen. De doelman van Feyenoord rent naar de doelpuntenmaker toe, maar wordt, hoe kan het ook anders, door zijn trainer terug zijn hok in gestuurd. ”Kein Geloel…”

Feyenoord speelt Milan weg. De 2-0 valt pas vlak voor tijd na een uitstekende voorzet van het, inmiddels overleden, clubicoon Coen Moulijn op Willem van Hanegem. Titelhouder AC Milan wordt onttroond. Feyenoord is in één klap een Europese topploeg.

Ajacied Sjaak Swart: “Ik neem mijn bontmuts die ik in Polen (Ajax speelde die avond in Polen) heb gekocht af voor de Rotterdammers. Wat ons niet lukte, lukt hen wel.”

Piet Romeijn

Piet Romeijn vertelde eerder al over zijn ervaring van de wedstrijd tegen Reykjavik. Ook van de wedstrijden tegen AC Milan weet hij nog veel tot in detail te vertellen. ”Een week van te voren gingen wij naar Milaan. Tijdens het trainingskamp bezochten we de derby tussen AC en Inter. Ik zat stomtoevallig naast Happel (Ernst Happel, red.) Mijn toekomstige directe tegenstander liet zich volkomen opnaaien door de rechtsback van Internazionale. Happel zat me maar aan te stoten en te doen. Een stille hint om de boel flink op te naaien. Uit speelden we goed. We verloren onterecht met 1-0.

En dan de terugwedstrijd. In de Kuip. Ongelofelijk. Die 1-0 van Wimpie Jansen. Prachtig schot. Of voorzet. Maakt niet uit. Zo over die wereldberoemde keeper heen. Vlak voor tijd Van Hanegem met de kopbal. De mensen werden gek. Ik voelde de Kuip trillen. Het veld trilde. Ongelofelijk. Dat ik dat heb mogen meemaken. Ongelofelijk.

En die uitspraak van Sjaak Swart. Die kan de vinger krijgen. Haha!”

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.