Voetbalgeschiedenis

Feyenoord wint Europa Cup I: Reykjavik eerste horde

Feyenoord wint de Europa Cup I in 1970. Een jaar eerder starten de Rotterdammers het avontuur. Niemand in Rotterdam weet op dat moment dat het een memorabel jaar gaat worden. De kampioenen van IJsland, Italië, Duitsland en Schotland worden allemaal verslagen. Illustere namen als KR Reykjavik, Vorwarts Berlin, AC Milan, Legia Warschau en Celtic worden allemaal verslagen in een historisch jaar. We bespreken, vijftig jaar na dato, met oud-spelers en supporters die bij de wedstrijden aanwezig zijn geweest. Het Europa Cup I avontuur start tegen het IJslandse KR Reykjavik.

Coolsingel

In 1969 worden de Rotterdammers kampioen van Nederland. Feyenoord is voor de negende keer kampioen, maar wordt voor dat jaar pas voor het eerst gehuldigd op de Coolsingel. Enkele honderden mensen zien de kampioen gehuldigd worden. Een kampioenschap betekent is die tijd ook deelname aan de Europa Cup I, het kampioenenbal. De voorloper van de Champions League zoals hij ooit bedoeld was: voor kampioenen.

Feyenoord Europa Cup I

”Feijenoord wint de wedstrijd die geen wedstrijd was”. De kranten zijn duidelijk. In september 1969 vernedert Feyenoord KR Reykjavik met 12-2 in de Kuip. 54.656 supporters zien een galavoorstelling. Ove Kindvall, de man die de winnende treffer in San Siro zou maken, scoort er die avond drie. Andere illustere namen zijn Wim Jansen, Coen Moulijn, Willem van Hanegem, Ruud Geels en Piet Romeijn.

De terugwedstrijd wordt niet in IJsland gespeeld, maar in de Kuip. De IJslanders verkopen het thuisvoordeel omdat ze geen stadionverlichting hadden. Commercie speelde toen ook al een rol in deze beslissing, de Kuip was immers vele malen groter dan het eigen stadion.

Enkele spelers van RK Reykjavik worden tussen de twee wedstrijden door gespot in het uitgaansleven in Londen en Rotterdam. Andere IJslanders worden opgeroepen voor een interland in Frankrijk. RK Reykjavik traint tussendoor in Rotterdam niet. Chaotische taferelen. Toch vliegt de IJslandse selectie elkaar na de terugwedstrijd in de armen. Er wordt slechts met 4-0 verloren van Feijenoord.

Piet Romeijn

Piet Romeijn, geboren in Schiedam, speelt als rechtsback in het legendarische elftal. ”Wij waren al met de warming-up bezig, komen die gasten pas bij het stadion aan. De ene een sigaret, de andere een sigaar in de mond. Absurd. Wat krijgen we nou?, dachten we allemaal. Dit hadden we echt nog nooit meegemaakt. Die gasten rolden we natuurlijk helemaal op.

De uitwedstrijd in de Kuip, daar dachten we een beetje te makkelijk over. 4-0 gewonnen. Na die wedstrijd vertelt die trainer van de IJslanders dat we wel eens de titel konden winnen! Haha, niet serieus te nemen met die sigaar in zijn mond.”

Een historische jaar, waarin Feyenoord de Europa Cup I wint, is begonnen.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %