Voetbal in Bulgarije

FC Tsarsko Selo Sofia zeven stormachtige jaren in de schaduw van het

In het Bulgaarse voetbal kan het vaak niet vreemd genoeg gaan met fusies, partnerclubs en andere gekkigheden. Op het hoogste niveau spelen bijvoorbeeld CSKA Sofia en CSKA 1948. Terwijl volgens de grote rivaal Levski Sofia eerstgenoemde CSKA dan eigenlijk weer Litex Lovech is. Helemaal begrijpen zullen we het nooit. Een andere vreemde eend in de bijt van het hoogste niveau was tot voor kort Tsarsko Selo Sofia. Een club die na nog geen 7 jaar bestaan en meerdere jaren hoogste niveau alweer van het toneel verdween.

Juli 2015 ziet Tsarsko Selo Sofia het levenslicht. De originele insteek is om jong talent te scouten, ontwikkelen en door te sturen naar de profclubs. De eigenaar achter het initiatief is Stoyne Manolov, voormalig president van CSKA Sofia. Besloten wordt later om ook maar een A-elftal op te stellen, dat meteen kampioen wordt van het vierde niveau en vervolgens wordt toegelaten op het tweede niveau. Na drie jaar proberen volgt in 2019 promotie naar het hoogste niveau, waar het ten tijde van ons bezoek ook nog actief is. Een rijke geschiedenis kunnen we het al met al niet noemen. Zo staat de Nederlander Rodney Antwi met 9 doelpunten op de zesde plaats van topscorers aller tijden voor de club…

Bulgaars derbyweekend

De reden dat wij langsgaan bij deze bijzondere club is dat er een waar derbyweekend gepland staat in het land aan de Zwarte Zee. Hoofddoelen zijn de derby van Plovdiv op zaterdag en de Eternal derby van Sofia op zondag. Maar de Bulgaarse bond heeft ook de kleinere clubs uit dezelfde steden aan elkaar gekoppeld, waardoor op de vrijdag Tsarsko Selo Sofia tegen CSKA 1948 Sofia een prima voorloper is. Zeker omdat ook de uitploeg een bizarre ontstaansgeschiedenis kent. De club van de voormalig CSKA-president neemt het dus op tegen de club van voormalig CSKA-supporters. Het voetballandschap in Bulgarije blijft bijzonder.

En als we het dan toch over bijzonder landschap hebben, kunnen we niet anders dan de locatie van de Arena Tsarsko Selo benoemen. Het sportcomplex ligt namelijk in de schaduw van het Vitosha-gebergte. Terwijl er in het centrum van Sofia geen vlokje aan de lucht is, liggen hier hopen sneeuw. Het enige nadeel is dat juist de enige tribune voor thuissupporters met de rug naar de bergen ligt. We besluiten daarom maar om de eerste helft gewoon achter het hek te blijven kijken om te genieten van de schitterende zonsondergang achter de bergen.

Het einde van Tsarsko Selo Sofia

Pas in de tweede helft besluiten we om het complex maar daadwerkelijk te betreden. Veel missen we toch niet. Op het veld verliest Tsarsko Selo Sofia met 0-2 van de stadgenoot. Het publiek bestaat uit een kleine 200 supporters, waaronder tientallen groundhoppers. Echte supporters heeft de pas opgerichte club vrijwel niet. Het uitvak van CSKA 1948 Sofia bestaat ook uit slechts een handjevol mensen. Op de schitterende achtergrond na is het al met al geen hele bijzonder ervaring.

Het seizoen van ons bezoek loopt uiteindelijk slecht af voor Tsarsko Selo Sofia. Op de laatste speeldag heeft de club een overwinning nodig om degradatie te ontlopen. Bij een 1-1 stand krijgt de club daar in de 85e minuut de uitgelezen mogelijkheid voor met een penalty. De voorzitter is het echter niet eens met de beoogd nemer. Hij stormt het veld op, krijgt het aan de stok met de speler en sleept hem van het veld af.

De penalty wordt vervolgens door een andere speler gemist. Tsarsko Selo Sofia degradeert. Als gevolg van de degradatie besluit de president vervolgens om de hele club maar op te doeken. Hiermee verdwijnt weer een club uit het Bulgaarse betaald voetbal, nog geen zeven jaar na de eigenlijke oprichting. Only in Bulgaria!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %