Wie een lijst met Bulgaarse voetbalclubs bekijkt, zal denken dat hij dubbel ziet. Staat CSKA Sofia er twee keer tussen? Dit is niet het geval: CSKA 1948 Sofia en CSKA Sofia zijn niet dezelfde club. Dit jaar is CSKA 1948 Sofia gepromoveerd naar de Parva Liga, de hoogste competitie van Bulgarije. De wedstrijd tegen ‘het andere CSKA’ zal dus op het programma staan. Hoe zit dat?

Licensie afgewezen

CSKA Sofia is met 31 titels de meest succesvolle club in Bulgarije. De oude club van Ilias Haddad en Stanislav Manolev kocht in 2007 voor meer dan twee miljoen aan spelers, maar wist daarna niet hun Europese licentie te verkrijgen. Ook kon CSKA Sofia mogelijk niet meer meedoen aan de Bulgaarse voetbalcompetitie. Dit konden ze ontwijken door als amateurclub door te gaan. De financiële problemen werden blootgelegd, wat zorgde voor paniek binnen de vereniging.

Dure spelers werden verkocht en CSKA Sofia speelde met een team vol met jeugdspelers. Dit was nog niet alles: een paar jaar later, in seizoen 2014-2015, werd CSKA Sofia teruggezet naar het derde niveau van Bulgarije. De Bulgaarse voetbalbond gaf CSKA geen licentie om professioneel voetbal te spelen.

Sfeeractie CSKA Sofia bij de derby van dit seizoen.

Litex Lovech

CSKA Sofia zou verkocht worden, maar dit ketste af. De grootste aandeelhouders vertrokken en de zoektocht naar een koper werd opnieuw ingezet. Grisha Granchev, eigenaar van Litex Lovech, kwam met een plan. Hij wilde de naam van Litex Lovech wel veranderen naar CSKA Sofia en de club laten verhuizen naar de hoofdstad. Opvallend is dat Granchev door veel mensen werd gezien als leider van een criminele bende.

Een andere miljonair, Vasil Bozhkov, liet de media weten dat CSKA een nieuwe start zal maken in de onderste regionen van het amateurvoetbal. Dit idee bleek van korte duur, want CSKA ging in zee met Granchev. Granchev, die beweerde aanhanger van CSKA te zijn, beloofde veel goeds aan de club. In het eerste seizoen werd CSKA Sofia kampioen op het derde niveau. Bovendien wisten ze te stunten in het bekertoernooi: het was de eerste keer dat een Bulgaarse club uit de derde divisie de beker wist te winnen. 33.000 man was hier getuige van in het nationale stadion van Bulgarije.

Dit succes bleek van korte duur, want financieel kwam Granchev zijn beloftes niet helemaal na: er was een schuld van ruim 40 miljoen. In 2016 werd CSKA Sofia alsnog failliet verklaard. Toch liet Granchevs creatieve brein hem niet in de steek. Hij werd mede-eigenaar van nog een club: Chavdar Etropole. De naam van deze club werd veranderd naar PFC CSKA 1948. Enkele weken later fuseerde hij de club met zijn andere eigendom: Litex Lovech. Na deze fusie kreeg PFC CSKA 1948 wederom een ‘nieuwe’ naam: CSKA Sofia. Alsof de club ooit is weggeweest!

Litex is not CSKA (foto via Ultras-tifo).

De regels werden op een slimme manier omzeild, want het nieuwe CSKA Sofia mocht de licentie van Litex Lovech overnemen. Raar is het niet, want in de Raad van Bestuur van de Bulgaarse voetbalbond zat nog een bekende naam: ene Grisha Granchev. Vanwege de hervorming van de divisies kon het nieuwe team meedoen op het hoogste niveau. En dat terwijl Litex Lovech pas hiervoor nog werd uitgesloten van deelname aan de hoogste divisie, omdat ze van het veld afliepen uit protest tegen de scheidsrechter. En Chavdar Etropole? Die club heeft überhaupt nooit op het hoogste niveau gespeeld.

Het originele CSKA 1948 Sofia had nog een contract om te spelen in hun eigen stadion, maar de eigenaar van het stadion, het Ministerie van Sport, annuleerde dit contract en liet CSKA Sofia hier spelen. Het team kon dus gewoon weer terecht in hun oude stadion.

Het bestuur van CSKA Sofia en de media deden hun best om zoveel mogelijk te doen alsof er niets aan de hand was. Op verschillende manieren werden zielen gewonnen bij de supporters. Supporters konden gratis naar binnen bij oefenduels tegen historische tegenstanders als Internazionale. Leden van de harde kern kregen een baan als steward tijdens thuiswedstrijden. En het werkte. Ruim 7.000 supporters van het ‘nieuwe’ CSKA Sofia kwamen opdagen in hun eerste competitiewedstrijd.

CSKA 1948 Sofia

Supporters van andere clubs hadden kritiek op de situatie. CSKA Sofia werd veel gelinkt met Litex Lovech. Ook binnen de harde kern van CSKA Sofia was niet iedereen gelijkgezind. Niet iedereen vond dat ze de problemen zo makkelijk konden oplossen. In juli 2016 werd CSKA 1948 Sofia opgericht door Ivan Mechkov, een generaal die 28 jaar in het Bulgaarse leger heeft gezeten. Zijn doel was duidelijk: hij wilde de waarden van ‘de club van het leger’ bewaren. De naam CSKA is in het Bulgaars de afkorting voor ‘centrale sportclub van het leger’.

Ondertussen waren meer dan 20.000 man aanwezig bij de derby van Sofia. Een wedstrijd die supporters van Levski Sofia niet zagen als een echte derby. Supporters van Levski Sofia zongen veel over Litex Lovech. Een dag later zagen zo’n 150 toeschouwers in een klein stadionnetje CSKA 1948 Sofia met 8-0 hun competitiewedstrijd winnen. Wat een contrast!

Supporters van CSKA 1948 Sofia in een thuiswedstrijd in het nationale stadion (via ultras-tifo).

Het eerste seizoen werd CSKA 1948 Sofia kampioen in de regionale divisie van Sofia (vierde niveau). Ook werd de finale van de amateurbeker behaald. Een jaar later wisten ze dit kunstje te herhalen: in 2018 werd de goede lijn doorgezet en promoveerden ze naar het tweede niveau! In dit seizoen werd het team in de kwartfinale van de beker uitgeschakeld.

In het seizoen 2018-2019 verhuisde de vereniging naar het nationale stadion: het Vasil Levski Stadion. Dit is tevens het stadion waar de derby’s tussen CSKA Sofia en Levski Sofia worden afgewerkt en waar het Bulgaarse nationale team haar thuiswedstrijden speelt. In dit seizoen was een vierde plek net niet genoeg voor een promotie naar de hoogste divisie, maar deze prestatie beloofde veel voor het komende seizoen.

Promotie CSKA 1948 Sofia

In seizoen 2019-2020 kwam CSKA 1948 Sofia uit in een competitie met onder andere Litex Lovech. Na 21 wedstrijden is het team bovenaan de ranglijst te vinden. Vanwege corona werd de competitie stilgelegd, maar de Bulgaarse voetbalbond heeft besloten deze stand te gebruiken als eindstand. Dit betekent dat CSKA 1948 Sofia vier jaar na de oprichting terug is op het hoogste niveau!

Supporters van CSKA 1948 Sofia (foto via cska1948.bg).

Dit betekent dat we volgend seizoen een bijzonder affiche gaan tegenkomen in het Bulgaarse voetbal: CSKA 1948 Sofia tegen CSKA Sofia. De thuisploeg is een club die binnen een paar jaar het hoogste niveau wist te behalen. Hun tegenstander is een club, die in plaats van boetes te betalen, een licentie kon overnemen en door kon gaan alsof er niets aan de hand is. De meeste fanatieke groepen zijn gebleven bij het nieuwe CSKA Sofia. We zijn benieuwd hoe het is verdeeld wanneer echte CSKA 1948 Sofia op bezoek komt!

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.