ActueelFotoreportagesKeuken Kampioen Divisie

FC Den Bosch – ADO: vuur gedoofd door verbod op uitsupporters

In no time hadden de Hagenezen alle kaarten voor de uitwedstrijd in Den Bosch op 26 februari binnen gehengeld. Nadat de supporters uit Den Haag vorig seizoen al niet welkom waren in de Noord-Brabantse hoofdstad, waren zij er nu natuurlijk als de kippen bij. Een verplichte buscombi én een zondag als speeldag, zouden de risico’s langs het veld en rondom het stadion moeten doen verminderen. Enkele dagen na de kaartverkoop wordt plots besloten de uitsupporters te weren. Een op voorhand spectaculaire ontmoeting, wordt vroegtijdig in slaap gebracht. 

Uitsupporters het haasje

FC Den Bosch laat in de media weten dat de club in overleg met de burgemeester, de politie en het OM heeft besloten om het duel alleen met thuissupporters af te werken. Ook wordt meteen besloten dat de thuiswedstrijd die erop volgt – tegen Willem II – een leeg uitvak zal kennen. De reden hiervan is dat een deel van de supporters op gespannen voet staat met elkaar. In dezelfde periode werd ook bekend gemaakt dat de burgemeester van Leeuwarden de rest van het seizoen uitsupporters verbiedt bij Cambuur. Ook werd bekend dat in verband met een reeks aan incidenten rondom wedstrijden van VVV (zowel thuis- als uitwedstrijden) de club in overleg met alle veiligheidspartijen besloten heeft circa tweehonderd kaarten af te nemen voor de wedstrijd tegen MVV. Met deze collectieve straffen, lijkt Nederland af te stevenen op voetbal zonder uitsupport. Ook op het tweede niveau.

Beladen ontmoetingen

Vorig seizoen was In de Hekken bij de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Den Bosch nadat eerstgenoemde club gedegradeerd was naar de Keuken Kampioen Divisie. Dat er sprake was van rivaliteit op supportersgebied, was heel de dag te merken. Op en langs het veld was de spanning voelbaar. De club uit de Hofstad trok uiteindelijk aan het langste eind, waarna de middag nog een staartje kreeg. De volledige reportage is hier te zien.

Dat Den Haag niet geliefd is bij de Bosschenaren, bleek ook uit de eerdere ontmoetingen tussen laatstgenoemden en de rossige aanvaller Thomas Verheydt. Zelfs toen de spits voor andere clubs in de Vliert speelde, werd hij naar eigen zeggen verrot gescholden vanwege zijn Haagse komaf. Ook als supporter maakte hij de haat mee, toen hij  vanuit het uitvak de ongeregeldheden meemaakte langs het veld in 2007. Verheydt kon het dan ook niet laten door richting de fanatieke aanhang van Den Bosch te juichen nadat hij begin vorig jaar het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Ook toen met een leeg uitvak.

Een grotere collectieve straf vond aan het begin van het huidige seizoen plaats. Nadat ADO Den Haag vorig seizoen na een zinderende finale promotie misliep met rellen als gevolg, bleef het stadion de eerst volgende thuiswedstrijd leeg. Je raadt het al, precies de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Dit lijkt iedereen goed uit te komen, behalve de onschuldige supporters die wél alleen hun eigen club willen steunen.

Matchday

Zondag om 12.15. FC Den Bosch trapt dan af tegen ADO Den Haag. Het stadion is matig gevuld. Bij binnenkomst gaan er al geluiden over de tegenvallende cijfers. Op de zondag worden bovendien meer kinderen of gezinnen verwacht. De korte zijdes van het stadion zijn echter nauwelijks gevuld. Eén korte zijde wordt al helemaal amper bezet: de zijde met het lege uitvak. In de Hekken is er tóch bij. Op die manier kan gekeken worden of beladen ontmoetingen zonder uitsupporters niet ten koste gaat van de beleving.
De conclusie kan al vóór de aftrap getrokken worden. Het valt niet eens op dat de spelers van Den Bosch het veld betreden voor de warming-up. Geen enkel applaus, gezang of geschreeuw is vanaf de tribunes te horen.

Zo kan de uitspraak van Jeroen Stekelenburg ontkracht worden. De sportjournalist maakte in Studio Voetbal kenbaar dat de sfeer ook gewoon fantastisch is met alléén maar thuissupporters. Zo zullen er ook veel mensen zijn die van mening zijn dat de journalistiek beter af zal zijn zonder zulke exclusieve, slecht onderbouwde kreten. Als klap op de vuurpijl denkt Stekelenburg ook dat ongeregeldheden rondom voetbalwedstrijden een directe link heeft met de kledingstijl van vele uitsupporters: zwarte jassen met capuchons. De hoogste tijd dat verschillende journalisten op televisie plaatsmaken voor tafelgasten met genuanceerde en onderbouwde uitspraken.

Doeken en statement

Wanneer de spelers van beide clubs het veld betreden, wordt een doek op de lange zijde naar beneden gehaald. “We are fckng Den Bosch” prijkt hierop. Confettikanonnen worden afgeschoten. Verder zijn op de M-side twee kleine doekjes te zien. “Voetbal zonder (uit)support is kut” en “stop collectief straffen” zijn de statements die gemaakt worden. Na alles wat de afgelopen tijd is gebeurd, mochten deze statements meer worden belicht. Vooral nu de nek wordt omgedraaid van een interessante clash.

Hetgeen dat op het veld wordt laten zien, komt uiteindelijk precies overeen met wat er langs het veld gebeurt. Een tamme editie van Den Bosch – ADO lijkt het gevolg te zijn van alle restricties rondom de wedstrijd. De M-side lijkt op de tenen te lopen door de collectieve straffen in het verleden. Daarnaast smacht elke supporter naar een wedstrijd waarbij met én naar elkaar gezongen kan worden.

Ook deze keer is Verheydt het middelpunt van de doelpuntloze wedstrijd. Zo zingen de supporters van de thuisclub dat Thomas’ moeder het oudste beroep uitoefent. In de slotfase valt hij weer op door een Maradonna-imitatie te doen: de nummer 9 probeert een voorzet met zijn hand tot doelpunt te promoveren, bokst de bal over de lat en beukt de uitkomende keeper van Den Bosch omver met een gele kaart als consequentie.

Zo komt er een eind aan de wedstrijd. Als dit het begin is van een tijdperk met competities zonder uitsupporters, lijken de stadions voortaan enkel als speellocatie en decor te fungeren. Mensen die voetbal willen beleven door de sfeer in stadions te proeven en hier onder andere aan bijdragen, wordt een deel van de identiteit ontnomen. Het is in ieder geval duidelijk dat voetbal zonder (uit)support niet voor iedereen de gewenste uitkomst is.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %