Vandaag had ik een sollicitatiegesprek bij Omroep Brabant. Het ging om een eenvoudig kantoorbaantje ter vervanging van iemand die met zwangerschapsverlof ging. Ik was ruim op tijd en een aardige mevrouw aan de balie vroeg me om even plaats te nemen in een wachtruimte.

Niet veel later kwamen er twee mannen binnen, waarvan ik er één direct herkende. Het was Fred van der Hoorn, technisch directeur van FC Den Bosch, de man die vindt dat er in Brabant maar plaats is voor vier serieuze voetbalclubs. De andere man had een strak pak aan met het logo van de KNVB erop en hij droeg een aktetas met dezelfde letters erop. De heren werden uitbundig ontvangen door een delegatie van vier mensen, die vermoedelijk van Omroep Brabant waren. Ze gingen naar een kantoor dat grensde aan de ruimte waar ik zat. Ik heb geen goed gehoor, maar kon door de dunne wanden letterlijk alles horen wat ze bespraken. “Tot nu toe heeft Fred de media prima bespeeld, met zijn theorie van vier clubs in Brabant”, hoorde ik, vermoedelijk, de KNVB man zeggen. “Maar ons doel is uiteindelijk één club in Brabant”. “En die mag dan spelen in Den Bosch natuurlijk”, hoorde ik ‘Fusie Fred’ triomfantelijk roepen.

Ik had nu door waarvoor de heren bij elkaar zaten. Ik liet mijn gedachten, over wat ik gehoord had, even de vrije loop. Het was een groot omvattend plan. Wat in Zeeland en Limburg fout was gegaan moest nu in Brabant wel gaan slagen… FC Brabant. Als de PvdA en de VVD samen kunnen regeren is immers alles mogelijk in dit land. In Oost Brabant hebben PSV en FC Eindhoven al een gezamenlijk damesteam. De mascottes van FC Eindhoven en Helmond Sport, Woutje en Loewy the Cat komen al regelmatig bij elkaar op de koffie. De jeugdteams van RKC en Willem II voetballen nu ook al gebroederlijk samen. In deze complottheorie zorgt de KNVB voor de nodige financiële middelen en Omroep Brabant voor de propaganda. De spreekkoren ‘er is maar één club in Brabant’, wat nu nog door alle acht de supportersgroepen in Brabant afzonderlijk wordt gezongen, krijgt ineens een hele andere lading. Jammer genoeg werd ik geroepen voor mijn sollicitatiegesprek en heb ik niet alles kunnen afluisteren.

Het zal bedrijfsmatig allemaal wel nodig zijn, die fusies, maar wat mij betreft is een voetbalclub niet te vergelijken met een normaal bedrijf. Voetbal heeft te maken met emotie, traditie en clubliefde. Dat zelfs samenwerken tussen betaald voetbalclubs tot problemen kan leiden, hebben de promotie/degradatie wedstrijden tussen VVV en Helmond Sport vorig seizoen wel laten zien. FC Brabant was een leuke naam voor een tv-programma, maar niet voor een voetbalclub.

Omdat ik op vrijdagavond niet wil werken, ben ik niet aangenomen bij Omroep Brabant. Op vrijdag moet ik tuurlik nor Helmond Sport…

Dit gastartikel is geschreven door Buurman, die sinds kort op zijn eigen weblog Helmond Sport en Buurman meer van dit fraais schrijft. Buurman volgen op Twitter kan ook, @buurman is de naam!

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.