Voetbalsupporters

Eintracht Frankfurt strijdt voor alle uitsupporters!

Maandagmiddag om iets voor half zes verscheen het tweetje in m’n Timeline: “Eintracht Frankfurt wird das Ticketkontingent unter den Bedingungen des Erlasses, dass die Kartenvergabe an Personen mit Wohnsitz in Frankfurt untersagt ist, vollständig ablehnen”. Vrij vertaald neemt Eintracht helemaal geen tickets af voor de uitwedstrijd in Napels komende woensdag.

Het teleurstellende resultaat van een hetze van de Napolitaanse en Italiaanse overheid. Maar Eintracht Frankfurt vecht door en stapt weer naar de rechter. Naar eigen zeggen niet meer voor de wedstrijd tegen Napoli, maar voor het belang van alle uitsupporters.

Napoli uit

Mijn eerste reactie is meteen chagrijn. Ik heb als Ajacied heel wat Europese awaydays mee mogen maken en er zijn weinig mooiere dingen. En ondanks dat ik oktober vorig jaar heb ervaren dat de organisatie voor uitsupporters bij Napoli dramatisch is denk ik met plezier terug aan de trip. De rauwe buitenwijken. De heerlijke streetart. De adoratie voor Maradona. De fabatieke support. Het heerlijke stadion.

Stuk voor stuk herinneringen die de twee uur durende busreis naar het stadion en de dramatische catering doen vergeten. En ja, je weet dat ze de avond voor de wedstrijd gaan jagen. En ja, het is belachelijk dat onschuldige supporters worden gepakt. Maar uiteindelijk was het toch weer een trip voor in de boeken.

Waarom een verbod?

Dinsdag 21 februari was de heenwedstrijd tussen Frankfurt en Napoli in het Waldstadion in Frankfurt. Napoli won de wedstrijd met 0-2, maar daar gaat dit stuk niet over. Waar het wel over gaat is dat vorige week maandag het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken een decreet uitschreef dat Napoli verbood tickets te verkopen aan fans van Eintracht Frankfurt. Dit naar aanleiding van meerdere aanvallen op Napoli fans door de harde kern van Frankfurt de dagen voor de heenwedstrijd.

Groepjes van tien tot twintig personen vielen kleine groepjes aan. Nu heb ik met Ajax de wedstrijd in Napels bezocht, maar dat soort acties, ook al keur ik ze af, moet de Napolitanen toch vrij bekend voorkomen. En enkele weken geleden nog, vergezelden de Ultras van Napoli de fans van Rode Ster om de supporters van AS Roma aan te vallen

De politie in Frankfurt heeft er die dagen alles aan gedaan om dadergericht te werk te gaan. Zo werden op maandagmiddag negen vermeende hooligans in hechtenis genomen en werden gebiedsverboden uitgevaardigd nadat de politie vechthandschoenen, bivakmutsen en gezichtsmaskers bij de supporters vond. De politie zei dat er “bekende daders van geweld” waren onder de die maandag gearresteerde supporters. Daarnaast werd 22 andere supporters van Frankfurt ook de toegang tot het uitgaansgebied ontzegd.

De juridische strijd

Vanaf maandag 7 maart heeft Frankfurt de beslissingen van de Italiaanse overheid aangevochten. Philipp Reschke reageert meteen na de uitspraak namens Frankfurt tegenover Bild. ‘Dit is uniek en voor het eerst dat dit gebeurt in het Europese voetbal, het is een droevige dag en in onze ogen is het competitievervalsing.’

Op 11 maart leek Frankfurt de strijd te winnen. De club communiceerde dat de rechtbank bij haar uitspraak op het door Frankfurt aangespannen kort geding de club in het gelijk had gesteld en daarmee het verbod op de verkoop van kaarten aan mensen uit Duitsland illegaal werd bevonden. De verkoop van 2.700 kaarten voor het uitvak zou gewoon plaats moeten vinden. Het leek een mooie overwinning voor de Europese awayday gangers.

Postcode discriminatie

Maar zoals Frankfurt al voorspelde liet de Italiaanse overheid het er niet bij zitten. Op 12 maart werd een nieuw decreet uitgesproken waarin was vastgelegd dat er geen kaarten mochten worden verkocht aan supporters met als woonplaats Frankfurt. Op 13 maart bekrachtigde de administratieve rechtbank van Campanië het besluit van de prefectuur Napels. Daarmee werd het verzoek van Eintracht Frankfurt om het besluit op te schorten verworpen.

Frankfurt besloot daarop om geen kaarten af te nemen. “Er zijn misschien talloze manieren om dit decreet effectief te omzeilen en delen van onze fans toch de wedstrijd te laten bezoeken. Allereerst laten we ons niet opsplitsen in postcodegebieden. Daarnaast willen we niemand ter plaatse blootstellen aan het overduidelijke risico van officiële willekeur, zoals we vanaf het begin in ongekende vorm hebben ervaren met alle verantwoordelijken in Napels. Daarom zullen we volledig afzien van het uit-contingent, mocht de beschikbare situatie op korte termijn niet veranderen in tegenstelling tot de verwachtingen.”

De strijd gaat door

Eintracht Frankfurt gaat ook in beroep tegen het decreet en de uitspraak in kort geding. “Gezien de tijd gaat het nu om het principe en de toekomst”, zei Reschke over de komende en waarschijnlijke lang lopende juridische strijd. Frankfurt heeft er in mij een fan bij. Een club die niet kiest voor de makkelijke weg maar opkomt voor de belangen van haar supporters. En niet alleen die van haar eigen supporters, maar ook de belangen van alle Europese uitsupporters. Want mocht Frankfurt deze strijd verliezen, dan ontstaat er een gevaarlijk precedent. Een precedent dat ervoor zal zorgen dat lokale overheden vaker zullen kiezen voor uitsupportersverboden. Een strijd die we landelijk en Europees zoveel mogelijk zouden moeten steunen.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %