GroundhoppingVoetbal in Duitsland

DFB Pokal trip: David tegen Goliath in het Leimbachstadion

De zomervakantie is aangebroken en veel mensen ontvluchten Nederland voor hun welverdiende vakantie. Waar vaders en moeders in de camper stappen richting Oostenrijk en de ander in het vliegtuig stapt naar een all-inclusive resort ergens in Zuid-Europa. Staat er voor mij een DFB Pokal trip gepland met iedere dag een wedstrijd. Het avontuur start in Siegen met 1. FC Kaan-Marienborn tegen 1. FC Nürnberg in het Leimbachstadion.

1.FC Kaan-Marienborn

De kleine David van deze wedstrijd komt uit het stadtteil Kaan-Marienborn in Siegen. 1. FC Kaan-Marienborn werd in 2007 opgericht toen omnisportvereniging TuS 1886 Kaan-Marienborn zelfstandig werd. De voetbalclub begon toen in de Bezirksliga en promoveerde direct als kampioen naar de Landesliga. In die competitie werd in 2010 het kampioenschap behaald waardoor promotie naar de Westfalenliga volgde. Een tweede plaats in de Westfalenliga volgde waardoor de club promoveerde naar de Oberliga Westfalen. In het seizoen 2017-2018 werd daar ook een tweede plaats behaald waardoor gepromoveerd werd naar de Regionalliga West. In 2019 degradeerde de club met een verschil van twee punten, maar afgelopen seizoen werd de club weer kampioen. Waardoor 1. FC Kaan-Marienborn dit seizoen weer uitkomt in de Regionalliga West en zichzelf kwalificeerde voor de DFB Pokal.

1.FC Nürnberg

De grote Goliath, 1. FC Nürnberg zullen de meeste wel kennen. De uitploeg komt uit de gelijknamige stad Neurenberg en werd opgericht in 1900 waardoor het een rijke historie heeft. 1. FC Nürnberg was een van de teams die deelnam aan het eerste seizoen van de Bundesliga. Der Club is de bijnaam omdat de club een van de roemruchtste en traditierijkste is in het Duitse voetbal. Haar beste jaren had de club in de jaren twintig en jaren dertig. De club behaalde in haar hele historie negen landstitels en won vier keer de DFB Pokal. Max Morlock is de bekendste speler van 1. FC Nürnberg. Hij werd in 1954 wereldkampioen met het Duits elftal.

Het stadion van 1. FC Nurnberg is ook vernoemd naar hem. In het Max-Morlock-Stadion passen bijna vijfenveertigduizend supporters. Het stadion opende haar deuren in 1928 onder de naam Städtisches Stadion. De jaren daarna is de naam van het stadion nog vaak veranderd. Iets wat we tegenwoordig ook vaak zien. Clubs zien de naam van het stadion als inkomstenbron waar 1. FC Nürnberg er in het verleden één van was. In 2002 werd ter voorbereiding op het WK voetbal in 2006 het stadion gerenoveerd. Onder andere Nederland speelde hier een wedstrijd. Die wedstrijd was tegen Portugal en staat veel mensen nog bij door de vele kaarten.

Het Leimbachstadion

Vanaf Nijmegen reis ik met metgezel verder deze trip. Het is een aantal uur rijden naar Siegen dus bespreken we wat we kunnen verwachten van alle wedstrijden, wat het hoogtepunt kan gaan worden, hoe het bier en de brätwursten gaan smaken en wat de plannen naast het voetbal zijn. In Siegen ligt het Leimbachstadion waar de eerste wedstrijd van deze trip wordt afgewerkt. Het Leimbachstadion is de thuishaven van Sportfreunde Siegen. Het biedt plaats aan zo’n achttienduizend vijfhonderd supporters. Dat hoge aantal komt vooral door de vele staantribunes die het stadion heeft. Het stadion is geopend in 1957 en heeft gelukkig een natuurgrasveld.

Naast het stadion beschikt dit complex nog over een tweede veld. Helaas ligt daar midden in de natuur wel een plastic grasmat. In het verleden zijn er plannen geweest om er een overdekt en multifunctioneel stadion te bouwen, maar (gelukkig) door de sportieve teloorgang van Sportfreunde Siegen ging dat niet door. Als we bij het hotel aangekomen zijn en de tassen in de hotelkamer gelegd hebben is het tijd om te vertrekken naar het stadion.

Bier und brätwurst

Bij de lokale supermarkt halen we een biertje voor onderweg en beginnen we met de wandeling naar het stadion. Nog voordat we het stadion bereiken hebben we al nieuw bier nodig. Gelukkig biedt een tankstation met wat goedkoop bier uitkomst. Hoe dichter we bij het stadion komen, hoe meer supporters we zien. Naast shirtjes van 1. FC Nürnberg zien we ze ook van FC Schalke 04. Het is een vriendschap tussen die clubs die al vier decennia bestaat. De vriendschap wordt beschouwd als één van de langste en nauwste in het Duitse voetbal.

Als we bij het stadion aankomen zien we de kolen gloeien en ruiken we de brätwursten op de BBQ. Snel door de poorten van het stadion om avondeten te halen. Nog voordat we bij het eerste en beste eettentje uitkomen, genieten we eerst van het uitzicht in het stadion. Staantribunes, een sintelbaan en een bos wat het stadion lijkt op te slokken. Het is met de zon die schijnt een mooi plaatje. Omdat de tempratuur aangenaam is zoeken we wat verkoeling bij de tap. Met een biertje en een broodje brätwurst zoeken we een plek op de staantribune voor de wedstrijd.

Vuurwerk

De muziek zwelt aan en de spelers betreden de grasmat. Vanuit het uitvak komen de eerste rookpluimen en worden de fakkels ontstoken. Binnen enkele seconden is het uitvak bedekt onder een grote mistwolk die zich langzamerhand verder uitbreidt over het veld. De zonnestralen komen zichtbaar door en langs de rookpluimen. De laatste nitraten zijn afgestoken en alles staat op beeld van de lokale politie. Voor de aftrap is er eerst een herdenking.

HSV-icoon Uwe Seeler (85) is overleden. Uwe Seeler speelde van 1946 tot en met 1972 ononderbroken voor Hamburger SV. In 1966 verloor hij met het Duitse elftal de WK-finale van Engeland. Als er een aantal seconden is geapplaudisseerd wordt er afgetrapt. Op het veld is het geen spektakel, maar het bier en de omgeving maken deze eerste wedstrijd van het weekend een hoop goed. Vlak voor rust krijgt 1. FC Nürnberg een vrije trap op rand zestien. Deze wordt binnen gekruld waardoor de uitploeg met een 0-1 voorsprong gaat rusten.

Dronkenmans vlucht

Tijdens de hele wedstrijd, maar vooral tijdens de rust is het ontwijken van wespen een vak apart. Ze komen op je zitten en proberen met enig regelmaat een slokje van je bier mee te pikken. Gelukkig is iedereen om ons heen alert waardoor we gewaarschuwd worden dat in één van onze bekers bier een wesp zit. Het beestje redden we en vliegt van links naar rechts weg. Hopelijk krijgt deze wesp geen blaastest van de lokale politie. Ook de tweede helft is niet om aan te gluren, maar we raken wel aan de praat met een Duitser naast ons die Nederlands spreekt. Dat, in combinatie met het bier, maakt het dat de tijd snel gaat. Net voor het einde van de wedstrijd scoort 1. FC Nürnberg de 0-2 waardoor de wedstrijd gespeeld is.

Pitch invasion

Na de wedstrijd is het tijd voor een aantal dronken Duitsers om de show te stelen. Meneer de scheidsrechter heeft net afgefloten als iemand het een goed idee lijkt te vinden om alleen het veld op te rennen. De stewards zijn er snel bij en nemen hem weer mee het vak in. Wat ze daarna niet door hebben is dat dat het startsein is voor meer dronken Duitsers om te proberen het veld op te komen. Een handjevol Duitsers lukt het, maar de meeste blijven in hun vak. De ene zonder kleerscheuren en de ander met een gat in zijn vinger omdat hij het ook wilde proberen.

Bij één van hen stroomt het bloed uit zijn vinger. De stewards schieten niet op met het halen van hulp vinden zij. Een walkie talkie van één van de stewards wordt los gerukt en op die manier wordt zelf maar om hulp geschreeuwd. Twee ambulance medewerkers komen rustig aan wandelen en nemen de schade op. Het is iets te heftig om hier te behandelen waardoor meneer meegenomen wordt. Karma keek mee met deze meneer omdat hij vaker gewaarschuwd werd het niet te doen. Ja het is een leuk leedvermaak als het mij maar niet raakt zou Frank van Weert zingen. Dit alles volgen we met onze nieuwe vrienden die we tijdens de tweede helft hebben leren kennen. Zelfs de polizei komt nog even een kijkje nemen en haalt uiteindelijk iedereen weg bij het hek. Dan is het echt afgelopen hier in het stadion en is de rust echt terug.

Etwas trinken?

Onze Duitse vrienden vragen of we een biertje mee gaan drinken en daar zeggen wij uiteraard geen nee tegen. Het is echter wel vijftig minuten wandelen, maar dat mag de pret niet drukken. Als we er bijna zijn halen we bij een supermarkt nog wat halve liters. In het studentenhuis kijken we nog wat voetbal, luisteren we wat muziek en komen er leuke verhalen op tafel. Onder het genot van de Duitse halve liters en een drankje genaamd Asbach Uralt wordt de avond steeds waziger. Rond een uur of half twee maken we er een einde aan en waggelen we richting het hotel.

Dronken voetbalsupporters zijn vaak niet de rustigste dus ook wij scanderen onderweg nog wat namen en kreten voordat we het hotel bereiken. In bed draait alles voorbij en is het gesnurk hoorbaar. De volgende dag sta ik met bek nog droger dan de Hoge Veluwe op en zijn mijn darmen van streek. We werken snel een ontbijt weg en vertrekken uit het hotel om het sportcomplex van 1. FC Kaan-Marienborn te bekijken.

Herkules Arena

Het veld ligt prachtig gelegen in een dal van een aantal heuvels, maar ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er een kunstgras veld ligt. De geur van de rubberen korrels slaat direct op mijn longen, het is verschrikkelijk. De backdrop daarentegen is fantastisch met de heuvel en het typische Duitse huisje. Op het veld ligt een voetbal en met mijn grote mond zeg ik dat ik die bal wel even op de lat schiet. Helaas is de groundsman niet blij dat we op het veld lopen. Je zou toch denken dat dat niet uitmaakt met een toch al verschrikkelijk kunstgrasveld.

Hij vraagt ook verbaasd hoe we binnen zijn gekomen. Als ik in mijn beste Duits uitleg dat de poort gewoon open staat kijkt hij over zijn schouder. Waarschijnlijk zit de nederlaag van gisteren hem nog diep, want hij wil dat we meteen vertrekken. Ik schiet nog snel wat foto’s bij de cornervlag en we vertrekken richting Offenbach am Main.

Marti Meijers
Begonnen met groundhoppen in Dalymount Park waar het vuur is gaan branden voor nog meer avonturen. Voetballiefhebber in hart en nieren van Champions League tot aan 3e klasse zaterdag. Trotse eigenaar van een gebruikte Franse voetbal uit het jaar 1910.

Reageren is niet mogelijk.

0 %