Deze stadions moet je gezien hebben voordat ze (gedeeltelijk) verdwijnen
Het Europees kampioenschap 2024 is nog in volle gang. Maar de eerste speelschema’s van de grote competities worden alweer bekendgemaakt. Voor veel voetballiefhebbers het moment om alvast weer plannen te maken voor het nieuwe seizoen. Stadions. Clubs. Horeca en unieke voetbalplekken. Waar ga jij komend seizoen naartoe?
De verwachting is dat de komende twee jaar een aantal iconische stadions misschien weleens kunnen gaan verdwijnen. Of drastisch worden verbouwd tot een moderne voetbaltempel. De tijd staat niet stil. En mede door de grote Europese toernooien en het toenemende belang van commercie komt steeds meer behoefte aan comfortabele en hypermoderne stadions. De oude pisbakken worden vervangen. Ook krakende houten bankjes verhuizen naar het clubmuseum. ‘Floodlights’ worden vervangen door spaarlampen op zonne-energie. Een trend die is ingezet en onomkeerbaar lijkt.
Op je lijstje
Hoog tijd om deze verdwijnende voetbaltempels op jouw lijstje te zetten en die echt nog een keer te bezoeken. Voor het te laat is. Begin dit jaar hebben wij jou al een aantal tips gegeven, maar wordt de urgentie steeds hoger. Dus ga op tijd, voordat het te laat is. Want spijt wil je niet hebben. En om jou een beetje te helpen zetten wij de mooiste verdwijnende unieke stadions op een rij die je zeker nog een keer moet bezoeken. Wacht niet te lang.
Goodison Park
Ten eerste zet met een hele dikke stip op één bovenaan je lijst het iconische Goodison Park. Een klassiek Engels stadion. Aankomend seizoen zal in dit stadion toch echt voor het laatst de bal rollen. Dus ga kijken nu het nog kan. Goodison Park, ontworpen door de beroemde voetbalarchitect Archibald Leitch. Gebouwd in 1892 en vanaf dat moment de thuishaven van Everton FC, waar straks na ruim 130 jaar het doek valt.

Foto: ProShots.com
Vanaf seizoen ’25-’26 gaan ‘The Toffees’ hun thuiswedstrijden spelen in het gloednieuwe en hypermoderne Everton Stadium aan het Bramley-Moore Dock. Voor nu mogen we ons als liefhebbers gelukkig prijzen dat we nog één seizoen mogen genieten van Goodison Park. Het was ooit de bedoeling dat Everton FC vanaf het seizoen 2024 – ’25 op het Bramley-Moore Dock zou spelen. Een deadline die niet werd gehaald.

Foto ProShots.com
Een cadeautje voor de liefhebber om nog minimaal één keer naar Goodison Park te gaan. Nog één keer de Merseyside-derby. Nog één keer blauw tegen rood, de twee kleuren die de stad Liverpool in een tweestrijd zet. Pak je kans nu het nog kan.
Estadio Mestalla
Eind 2023 maakte de UEFA bekend dat het WK 2030 wordt gespeeld in Marokko, Portugal en Spanje. Valencia wordt één van de speelsteden. En daarmee lijkt een definitief einde van het huidige Estadio Mestalla in zicht.
Zeker, het duurt nog even, maar in Valencia zijn de bouwwerkzaamheden van het Nou Mestalla inmiddels hervat. Overigens geldt voor Valencia FC pas dat dit werkelijkheid wordt wanneer de bal rolt in het nieuwe stadion. Tenslotte wordt al vanaf 2006 gebouwd aan een nieuw stadion. Is de bouw in 2009 stilgelegd door geldproblemen. En is het nieuwe stadion nog lang niet klaar en daarmee het ultieme slepende stadiondossier. Kortom, is dit de bouw van een luchtkasteel?
Voor de liefhebber in ieder geval de kans om nog even van de ‘oude dame’ te genieten. Een klassiek stadion dat daarmee, geheel tegen de eerste verwachtingen in, toch een eeuwling is geworden. Een stadion met karakter.
Estadio Mestalla is een pareltje en moet zeker op de bucketlist. De steile tribunes. De overkapping van de hoofdtribune die moeiteloos in een Engels stadion zou passen. De vleermuizen die rond je oren vliegen bij een avondwedstrijd. In combinatie met het feit dat je relatief eenvoudig kaarten kan krijgen voor een wedstrijd, maakt dit de ideale voetbaltrip. Gewoon doen.
San Siro
De sloopkogel gaat ook het Guisseppe Meazza stadion in Milaan raken. Het einde van een tijdperk. Een unieke stadion waarin zowel Internazionale als AC Milan het heilige gras delen. Guisseppe Meazza, in de volksmond nog steeds San Siro genoemd, is bij iedere Nederlandse voetballiefhebber bekend. Verslaggever Herman Kuiphof riep het al in 1970 “San Siro is op het ogenblik helemaal van ons”. Na de winst van de allereerste Europacup I door Feyenoord in Milaan.
Vanaf dat moment is San Siro voor altijd verbonden aan de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Een geschiedenis die nog veel meer kleur krijgt wanneer Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten geschiedenis schrijven met AC Milan. AC Milan is eind jaren tachtig en begin jaren negentig de beste van Italië. De beste van Europa. De beste van de wereld. Met een fenomenaal team. En San Siro is het grote podium.
Voetbalkathedraal
San Siro. Mag je het wel een stadion noemen? Of is de benaming ‘voetbalkathedraal’ niet een betere? Met de wokkelvormige trappen, het karakteristieke dak en de steile tribunes is dit stadion een absolute klassieker. Maar ook één die binnen nu en enkele jaren zal gaan verdwijnen. Zo veel is nu wel zeker. Onomkeerbaar.
San Siro is een stadion dat je voor die tijd nog een keer gezien moet hebben. En het mooie? Iedere week een thuiswedstrijd, 38 wedstrijden lang. Kan je niet naar AC Milaan? Dan ga je gewoon de week erna naar Internazionale. Of ultiem naar de ‘Derby della Madonnnina‘ tussen rood-zwart en blauw-zwart.
Kenilworth Road
‘Het waren twee fantastische dagen’. Zo moet het korte Premier League avontuur van Luton Town hebben gevoeld. Voor de club uit Luton. Voor alle voetballiefhebbers. Al was het maar om de top van de Premier League met wereldsterren, hypermoderne stadions en alle glamour van het miljardenvoetbal het heilige gras van Kenilworth Road te zien betreden. Terug in de tijd. Voetbal zoals voetbal bedoeld is.
Neem alleen al het uitvak. Via krakkemikkige trappetjes lopen uitsupporters over de tuinen van de omwonenden. Aan de ene kant een oud karaktervol stadion, aan de andere kant een waslijn en verwaarloosde tuintjes. En dat in één beeld te vangen. Romantiek ten top.
Helaas ook dit duurt niet lang meer. De verwachting is dat begin 2026 het nieuwe stadion opgeleverd wordt. Een modern stadion, wel met een klassieke Engelse look-and-feel, waar ruim 17.000 toeschouwers in kunnen. Maar tot die tijd speelt Luton Town nog minimaal anderhalf jaar in het eigen Kenilworth Road stadion en kan je nog even genieten van dit karakteristieke Engelse stadion.
Den Bosuil
Een stadion wat je misschien niet direct in dit rijtje verwacht is het Bosuilstadion in Antwerpen, oftewel Den Bosuil in de volksmond. Logisch. Het stadion van Royal Antwerp FC heeft de afgelopen jaren al een uitgebreide metamorfose ondergaan. En is daarmee al een modern en comfortabel stadion dat aan alle tegenwoordige eisen voldoet.
Toch staat dit stadion ook in ons wensenlijstje. En niet voor niks. Wat dit stadion namelijk zo uniek maakt is de zogeheten Tribune 2. De unieke houten tribune met de rood-wit geverfde bankjes. De vervallen buitenkant. Iconische lichtmasten. Vanaf 1923 is Tribune 2 onderdeel van het stadion van FC Antwerp. Met dat verschil dat het eigendom van deze tribune buiten de club ligt. En daar ontstaat een unieke situatie.
De grond onder Tribune 2 is eigendom van een Belgische onderneemster, Tania Mintjens. De familie Mintjens is al vele jaren eigenaar van de grond onder de tribune en heeft de club een opstalrecht gegeven tot het jaar 2052. FC Antwerp wil de karakteristieke tribune, die vanwege veiligheidsredenen niet meer gebruikt kan worden, graag upgraden en gelijk trekken aan de rest van het stadion.
Langslepend stadiondossier
Mintjens houdt dit echter tegen. En zo ontstaat er een langslepend stadiondossier. Waar kennen we dat toch van? Voor de liefhebber van unieke karakteristieke stadions in ieder geval een geschenk, laat dit conflict nog maar even duren. Al zien we nu ook een voorzichtige toenadering tussen beide partijen. En kan dit zomaar betekenen dat op den duur ook de sloopkogel door Tribune 2 slingert.
Dus bezoek op tijd dit bijzondere stadion. Een unieke combinatie tussen oud Engels en nieuw en modern in één. Een prima sfeer, voor liefhebbers en een bezoek met kinderen.
Den Bosuil is vanuit Nederland goed en snel bereikbaar. En daarmee is FC Antwerp een absolute aanrader. Vooral met Den Bosuil in de huidige unieke staat.
Old Trafford
Niet schrikken! Maar sluit niet uit dat Old Trafford op de lijst staat om vervangen te worden door een hypermoderne voetbaltempel. We kunnen het ons niet voorstellen. De maag draait er spontaan van om. Old Trafford, het ‘Theatre of Dreams’.
De beelden van het iconische stadion van Manchester United waar velen van ons groot mee zijn geworden. Dat kan toch niet vervangen gaan worden? Old Trafford hoort bij de Premier League. Dit stadion is één brok historie. Old Trafford dat is Van Persie, dat is Van Nistelrooij, dat is Alex Ferguson. Manchester United is ………….. vul het voor jezelf maar in.
Wees gerust, dus vooralsnog is het een wild gerucht. Helaas laat de nieuwe Manchester United eigenaar Jimmy Ratcliffe zich niet leiden door sentiment. Begin dit jaar lanceerde Ratcliffe het idee om een geheel vernieuwd stadion te bouwen. Een unieke voetbaltempel die plaats moet bieden aan 90.000 toeschouwers. Het ‘Wembley van het noorden’.
Dat er ‘iets’ moet gebeuren op Old Trafford is wel duidelijk. Het stadion is verouderd en toe aan een goede opknapbeurt. Maar zo iconisch met de asymmetrische tribunes dat mag nooit weg. Al is het alleen maar voor de voetbalhistorie in dit stadion. Die voel je als je er loopt. Een voorbeeld is de Munich–tunnel, die mag nooit weg. Te veel historie. Te veel emotie.
Voorlopig gaat het om wilde geruchten. En mocht het ooit al zover gaan komen dan duurt het echt nog wel een paar jaar voordat het einde werkelijk zover is. Maar zie dit in ieder geval als een goed excuus om niet te wachten en alvast een reisje Noord-Engeland te boeken.