Dat ene woord, Feyenoord
Wederom een jaar van puzzelen. Euro’s bij elkaar schrapen om als club toch nog iets te kunnen op sportief vlak. Resultaten die van toevalligheden aan elkaar hangen, met het incidentele kampioenschap in 2017 als hoogtepunt. Een volksclub die steeds meer vervreemd van de achterban. Onzichtbare bestuurders met stuk voor stuk een eigen agenda. Zelfs bij andere clubs krabben ze zich achter de oren van verbazing over wat er toch aan de hand is in Rotterdam-Zuid. Het is Dat ene woord, Feyenoord.
Al jaren eisen supporters, aandeelhouders, sponsors en de politiek om openheid en transparantie binnen Feyenoord. Het wordt zelfs als een voorwaarde vanuit de politiek opgesteld binnen de ontwikkeling van het stadionplan. Desondanks blijven deuren gesloten, bestuurders zijn onzichtbaar. Deadlines worden steevast niet gehaald. De communicatie is van amateuristisch niveau, draagvlak (ook een harde eis binnen het stadionplan) is op vele fronten ver te zoeken.
En dan is daar ineens Dat Ene Woord. De documentaire op Disney+ waarin wel de deuren van Feyenoord opengaan. In alle geledingen. Hoewel deze docu een commerciële grondslag heeft, wordt ook (onbedoeld?) een stukje openheid en transparantie gegeven. Al in de eerste aflevering wordt pijnlijk duidelijk waar het aan schort binnen Feyenoord.
Koevermans functie elders
Mark Koevermans, Algemeen Directeur van Feyenoord, die aan de staf van de academie de vraag stelt wat de (voetbal)visie van Feyenoord is. Het blijft angstvallig stil. Men kijkt alsof ze water zien branden. Op zich stelt Koevermans terechte vragen. Alleen wel als je praat over een amateurclub met ambitie of een nieuw op te richten bedrijf. Niet als je praat over Feyenoord met de enorme status, historie en potentie die de club heeft.
Je kan het zo iemand nog vergeven als hij net bij de club begint. Echter werkt Koevermans al 12 jaar binnen de club. De man die zich ook al vroeg wat de identiteit van Feyenoord is. Het is werkelijk waar onbegrijpelijk en beschamend. Visie, beleid, identiteit, topsportmentaliteit et cetera zijn aspecten die verankert behoren te zijn in een beleidsplan of handvest of iets vergelijkbaars. Dat hoort het kloppende hart van je BVO te zijn. Dat is niet iets wat je 12 jaar na je aanstelling jezelf nog moet afvragen.
Je vraagt je sowieso af wat Koevermans nog bij Feyenoord doet. Vraag de gemiddelde supporter wat voor toegevoegde waarde de beste man voor de club heeft gehad en ze zullen je een antwoord schuldig moeten blijven. Zelfkennis heeft de hij wel. Hij zei namelijk dat hij absoluut niet geschikt zou zijn voor de rol van Algemeen Directeur. Los van het feit dat hij als Commercieel Directeur al bar weinig voor de stadionclub betekende.
Toch koos men in 2019 om hem als AD aan te stellen. Waarom? Naar het schijnt louter en alleen om het nieuwe stadionplan vanuit de club er koste wat kost doorheen te drukken. Een makkelijk te sturen pion binnen het wespennest dat het Maasgebouw heet. Naar verluid kan Koevermans een bonus van 1 miljoen Euro tegemoetzien als het nieuwe stadion binnen het Feyenoord City plan door zal gaan. En dat terwijl de club geen Euro te besteden heeft.
Structurele financiële problemen
Na het kampioenschap in 2017 en de daaropvolgende Champions League deelname had Feyenoord weer wat te besteden. De miljoenen verdwenen echter als sneeuw voor de zon zonder dat er al te veel sportieve continuïteit op volgde. Halverwege de daaropvolgende seizoenen moet Feyenoord afhaken voor het kampioenschap. Ook op transfergebied is het één en al droefenis.
Ajax en PSV harken seizoen na seizoen miljoenen binnen met Europees voetbal en transfers. Ook clubs als AZ, Heerenveen en Groningen doen het geweldig. En Feyenoord? Die kunnen als enige club een miljoenenverlies schrijven over de transfers in de afgelopen tien seizoenen, waar de concurrentie tientallen miljoenen juist kan bijschrijven.
Vanuit Dat Ene Woord wordt ook pijnlijk duidelijk wat de effecten van Corona zijn. De club stevent af op een situatie dat het zelfs de salarissen niet meer kan betalen. En hoewel dat het zoveelste signaal voor Feyenoord is om pas op de plaats te maken, blijft men in de tunnelvisie hangen om ondanks alles het nieuwe stadion binnen Feyenoord City te realiseren. En dat is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend te noemen.
De Business Case voor het nieuwe stadion komt in al die jaren maar niet rond, evenals de financiering. Investeerders durven het niet aan. Ondertussen stijgen de prijzen voor grondstoffen als een raket, waardoor het stadionontwerp steeds verder uitgekleed wordt. Stadion NV schrijft inmiddels dieprode cijfers, miljoenen zijn gespendeerd aan allerlei snelle jongens, adviseurs en consultants zonder enig noemenswaardig resultaat.
Een web aan individuele belangen
Koevermans is natuurlijk niet de enige binnen Feyenoord met een bedenkelijke reputatie. Momenteel lijken alleen Arnesen en Slot op sportief vlak voor enige positiviteit te zorgen. De bestuurders schitteren structureel in onzichtbaarheid. Commercieel Directeur Joris van Dijk, inmiddels een jaar in dienst, is niet te zien, te horen en ook zijn wezenlijke bijdrage is nihil.
Het is vooral Chris Woerts die op wekelijkse basis bij Veronica Inside allerlei onzin de wereld in helpt namens Feyenoord. Het lijken vooral zoethouders te zijn om de achterban koest te houden. Allereerst de Amerikaanse investeerders die wel eventjes 130 miljoen Euro zouden komen brengen. Dat veranderde niet veel later in Rotterdamse investeerders met 80 miljoen Euro. Waar ze blijven? Ver weg in sprookjesland.
De hoop sportief weer flink te kunnen investeren en daarmee weer mee te kunnen doen om het kampioenschap verblind de supporters. Het blijkt wederom heel veel gebakken lucht te zijn. Ondertussen wordt de harde kern steevast negatief neergezet. Terechte, inhoudelijke kritiek wordt daarmee terzijde geschoven. Ook wordt zo getracht de aandacht af te leiden van het zeer fragiele stadionplan met bijbehorende tunnelvisie.
Feyenoord is ondertussen verdeeld door ego’s en individuele belangen. De club is allesbehalve één. Allerlei partijen met invloed, meningen, beslissingsbevoegdheid en vooral (financieel) eigen belang. De toekomst van de stadionclub hangt aan een heel dun zijden draadje die in handen is van de Rotterdamse politiek, de Burgemeester en de projectontwikkelaars van Feyenoord City. Want Feyenoord is al heel lang niet meer de baas in eigen huis. Dat Ene Woord, Feyenoord, is straks niet meer dat wat je altijd hoort.
Dat ene woord, Feyenoord is sinds 1 september jl. te zien op Disney+. Elke woensdag een nieuwe aflevering.
Lees ook: Feyenoord lijdt aan chronisch wishful thinking