GroundhoppingVoetbal in Hongarije

Cult aan het Balatonmeer: Siófok BFC

In Hongarije speelt Siófok BFC wedstrijden aan het prachtige Balatonmeer. We brengen een bezoek aan het authentieke stadion, supporterscafé en de South Coast Ultras.


Balaton & Siófok

Het Balatonmeer mag zich het grootste zoetwatermeer van Centraal-Europa noemen. Toeristen komen er graag om vakantie te vieren, maar ook onder de Hongaren is Balaton immens populair. Dat valt te begrijpen gezien de schoonheid en het landschap, maar ook de talloze activiteiten die er in de zomer plaatsvinden. Zo komen eens per jaar zwemmers bijeen om de lange oversteek te maken, een pittige tocht die zo drie uur kan duren. Nederlanders reizen massaal naar het Balaton Sound festival voor lekkere techno en hardstyle. Mooie plekken die grenzen aan het blauwe zoetwatermeer zijn Keszthely, Tihany, Siófok, Veszprém en Balatonfüred. 

Siófok wordt met haar 26.451 inwoners ook wel de hoofdstad van het Balatonmeer genoemd. Hier kan de vakantieganger terecht voor gezellige restaurantjes en een bruisend nachtleven. En dat is niet alles, want Siófok heeft ook haar eigen voetbalclub sinds 1921. Op 26 april vonden we het tijd voor een bezoek aan deze interessante club. We reizen af naar Siófok voor voetbal aan het Balatonmeer.

Supporterscafé

Vanuit Budapest ben je binnen twee uur in Siófok. We starten de dag bij Admirál, een café dat 24/7 open is en pal naast het treinstation zit. Bij binnenkomst is de barman direct enthousiast en vertelt hij ons het een en ander over Siófok. Hij kan vooral niet wachten tot de zomer aanbreekt en de toeristenzwerm begint. Als we vervolgens vlakbij het stadion zijn stuiten we op het supporterscafé van Siófok BFC: Hörpincs Kocsma. Geen twijfel mogelijk, hier moeten we naar binnen! 

In het supporterscafé treffen we een walhalla aan shirts, vaantjes, sjaals en andere attributen. Gelukkig hebben we in ons gezelschap een Hongaar mee en kan hij een gesprekje voeren met de supporters, die verder geen Engels spreken. De eigenaar laat historische shirts zien en blijkt zelf een oud-speler van de club te zijn. Verder hangen er oude shirts aan de muur van onder meer Feyenoord, Arsenal, Bolton Wanderers en het allereerste shirt van Puskás Akadémia. Bier haal je hier van de tap voor omgerekend anderhalve euro. 

 

Révész Géza Utcai Stadion

Omdat de tijd dringt moeten we door. Siófok staat op het punt af te trappen tegen Dorogi FC. We snellen langs de betonnen muren met prikkeldraad naar de karakteristieke houten ticketboxjes. Hier betaal je in cash 800HUF (2.14eu) voor toegang. Het Révész Géza Utcai Stadion heeft plek voor 12.000 man en heeft als bouwjaar 1961. In 2009 is er een kleine renovatie geweest door het scorebord en de verlichting aan te pakken. Verder is er in al die jaren voetbal aan het Balatonmeer eigenlijk niets gemoderniseerd: een schaars verschijnsel in Hongarije. Elke zijde van het stadion is authentiek en staat los van elkaar. De lichtmasten zijn schitterend, net als de hoofdtribune en rotte houten tribunes die deels gesloten zijn.

Driehonderd toeschouwers zien Siófok BFC ploeteren tegen degradant Dorogi FC. Naast de hoofdtribune valt ons een truck voor de catering op. De jongens in de truck vertellen over hun eigen microbrouwerij en dat ze een deal met de club hebben om hier te mogen staan. Het zal benieuwen hoe winstgevend de driehonderd man op de tribunes zijn geweest, want het beduidend oude publiek lijkt het vandaag rustig aan te doen. De jongens van de lokale brouwerij Hedon zijn blij dat ze een paar Credo IPA’s voor ons mogen tappen.

Bekerwinst

Siófok SE is opgericht in de winter van 1921 en heeft vele naamswijzigingen gekend. Daarnaast zijn de clubkleuren ook steeds veranderd: groen-wit, rood-zwart, geel-blauw-groen en nu geel-blauw. De enige trofee in de prijzenkast is de Hongaarse beker van 1984. Het Tatabánya van tovenaar József Kiprich en recordkampioen Ferencváros werden verslagen, waarna een overwinning op Györ ETO FC de club bekerwinnaar maakte. Deze prestatie is extra opmerkelijk omdat de club toen uitkwam op het tweede niveau.

Rond de eeuwwisseling kent de club promoties en degradaties. Uiteindelijk betekenen de wisselingen van eigenaren en wanbeleid dat het eerste elftal niet langer kan voortbestaan. De gemeente blijft de academie steunen maar het eerste elftal moet stoppen. In 2014 krijgt Siófok BFC het weer voor elkaar stabiel te worden in Nemzeti Bajnokság II, de tweede divisie van Hongarije. 

South Coast Ultras in 2021 (bron)

South Coast Ultras Siófok 

In Leipzig voor het nationale elftal (bron).

Aan de overkant van de hoofdtribune bevinden zich staantribunes en de fanatieke supporters. Vlak na de opheffing van de supportersgroep Vipers Ultracsoport werd South Coast Ultras Siófok opgericht in 2005. De groep is geslonken door onder meer de sportieve prestaties maar er is altijd een stabiele kern aanwezig. Daarnaast hebben de ultras een goede status opgebouwd bij wedstrijden van het nationale elftal. Zowel uit als thuis kan er gerekend worden op support uit Siófok.

De belangrijkste wedstrijden zijn tegen de rivaal Kaposvár Rákóczi FC. De South Coast Ultras pakken dan groots uit met pyro en choreografie. Helaas is het treffen met Kaposvár schaars omdat ze zijn teruggevallen naar het regionale derde niveau. Recenter zijn er spanningen met Vasas FC, waarbij gevechten plaatsvonden op straat. De South Coast Ultras zien Vasas echter niet als rivaal, maar verwelkomt graag de gespannen sfeer omdat dit hoort bij voetbalwedstrijden.

South Coast Ultras in 2021 (bron)

Jukebox

In het seizoen 2022/23 is Siófok BFC een middenmoter, hoewel daar vandaag weinig van terug is te zien. De spelers lijken met hun hoofd al bij het Balatonmeer om vakantie te vieren, de club kan toch niet meer promoveren of degraderen. Stuntelend gaat het team ten onder met 1-2 tegen degradant Dorogi FC. Het lijkt er niet op dat Siófok BFC de komende jaren een gooi gaat doen naar promotie, maar dromen mag altijd. We sluiten de dag af terug in het supporterscafé Hörpincs Kocsma en daarna bij Admirál, waar de jukebox overuren draait tot laat in de avond. We komen graag nog eens terug voor voetbal aan het Balatonmeer.

Dank aan South Coast Ultras Siófok voor de medewerking aan dit artikel

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %