Voetbal in Oostenrijk

Austria Salzburg & Borussia Dortmund: samen Against Modern Football

Er zijn weinig clubs met zo’n interessante en pijnlijke geschiedenis als Austria Salzburg. In de jaren 90 meermaals kampioen van Oostenrijk én eenmaal finalist van de UEFA Cup. Totdat Red Bull langskwam en de ziel van de club kapot maakte. Sinds 2006 hebben de supporters daarom hun eigen club opgericht. Dit Austria Salzburg speelde een oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund II. Het werd een groot, gezamenlijk feest tegen de invloeden van het moderne voetbal!

In het voorjaar van 2005 verkeert de Oostenrijkse topclub Austria Salzburg in financiële nood wanneer het energiedrankconcern Red Bull de helpende hand biedt. Wat de redding lijkt, betekent de ondergang. Red Bull verandert de club naam, verwijdert de geschiedenis en verandert de heilige paars-witte clubkleuren. De staantribune wordt vervangen voor zitplaatsen en elke supporter die nog paars draagt of tegengas durft te geven krijgt een stadionverbod. De ziel van Austria Salzburg wordt op geraffineerde wijze vernietigd.

Stadtverein

De fanatieke supporters hebben geen andere keuze dan de club massaal te verlaten. Eind 2005 verwerven zij het recht om de naam Austria Salzburg te gebruiken en wordt er een phoenix club opgericht. Die werkt zich van het zevende niveau omhoog naar het derde niveau. Daar is de club vandaag de dag weer actief, na o.a. een uitstapje van één seizoen op het tweede niveau. Ondanks het gebrek aan sportief succes mag de club nog altijd rekenen op een paar duizend supporters. Dat er ergens anders in de stad elke week 10.000+ supporters naar een commercieel gedrocht zitten te kijken, moet toch ergens pijn doen bij de trouwe supporters van Austria Salzburg.

Alle gloryhunters zijn namelijk vertrokken naar Red Bull Salzburg, terwijl de échte voetballiefhebbers bij Austria Salzburg zijn gebleven. Vandaar dat de sfeer bij Red Bull altijd tam is met haar pet-en-sjaal publiek, terwijl de ultras van Austria Salzburg regelmatig met schitterende acties komen. In de stad zie je daardoor ook alleen maar verwijzingen naar de paars-witten. In heel Salzburg zijn we geen een sticker tegengekomen van de “andere kant”. Red Bull mag dan duizenden supporters meer trekken, maar Austria Salzburg is de Stadtverein van Salzburg!

Fraternite & Union Ultras

De situatie van Austria Salzburg is wereldwijd bekend in bepaalde kringen en de club speelt dus ook regelmatig oefenwedstrijden tegen aansprekende tegenstanders. Vorig jaar was er nog een schitterende clash met Grazer AK, tevens een gevallen topclub waar de supporters het voor het zeggen hebben. Dit jaar is dus het tweede elftal van Borussia Dortmund gestrikt voor een potje voetbal in de voorbereiding. Ook niet de minste tegenstander!

Voor de ultras van Austria Salzburg (o.a. Fraternite en Union Ultras) reden genoeg om groots aanwezig te zijn bij deze oefenwedstrijd. Met een groep van zo’n 100 man staan zij op de tribune achter het doel. Op de stoeltjes, die toch niet worden gebruikt, staat daar nog een mooie boodschap voor de vrienden in het blauw. Bij de opkomst van de spelers is er een kleine pyro en tijdens de wedstrijd worden de zwaaivlaggen gretig gebruikt.

The Unity

En de thuissupporters zijn niet de enige supporters die besloten hebben om deze wedstrijd groots uit te pakken. De supporters van Borussia Dortmund zijn, ondanks de afstand van meer dan 750 kilometer massaal naar Salzburg gekomen. Een groot gedeelte van de groep lijkt specifiek “ultra von die Amateure”, maar ook The Unity – de belangrijkste ultragroep van Borussia, is aanwezig.

Tevens is er een groepje supporters van SV Burghausen mee, enkele dagen eerder nog de tegenstander van Dortmund II. Verder is dit voor zover wij weten geen echte vriendschap, dus een beetje opvallend is het zeker. Samen zorgen alle groepen voor een schitterende pyroshow als de wedstrijd enkele minuten bezig is. Ultraliefhebbers komen wel aan hun trekken vandaag.

Bevar Brondby!

Twee grote ultragroepen die zich van hun beste kant laten zien, wat wil een voetballiefhebber nog meer? Nou, een schitterend stadion het liefst. En laat Austria Salzburg nou ook net aan dát criterium weer voldoen. Het Max Aicher Stadion heeft weliswaar plaats voor slechts 2.000 supporters, maar met haar mooie staantribune achter het doel en ligging tussen de Oostenrijkse bergen is het een schitterend exemplaar. Ook is het stadion nog extra mooi gemaakt met overal supportersgraffiti. Er zijn helaas wel plannen voor een nieuwer en moderner stadion, maar daarvoor is het altijd weer afwachten of het concreet wordt.

In de eerste helft is er tijdens de wedstrijd vervolgens ook nog genoeg ruimte voor acties en spektakel. Met grote regelmaat gaat er ergens wel een fakkel af en de supportersgroepen aan beide kanten zorgen ervoor dat het geen moment stilvalt. Mooiste moment van de eerste 45 minuten voetbal is dat beide clubs een tekstdoek hebben voorbereid om de supporters van Brondby – die een vriendschap hebben met Borussia Dortmund – een hart onder de riem te steken.

Die club is namelijk verwikkeld in een strijd tegen een buitenlandse overname. Een situatie die de supporters van Austria Salzburg maar al te bekend voorkomt. Ook is er een “Chapeau Finch” doek vanuit de Union Ultras. Een verwijzing naar de Duitse rapper en supporter van Union Berlin die tijdens een muziekfestival in Salzburg, dat gesponsord werd door Red Bull, op het podium verscheen in een shirt van Austria Salzburg.

Against Modern Football

Bij het begin van de tweede helft is het vervolgens wederom tijd voor een massale pyroshow. Eerst is het Austria Salzburg dat de boel aftrapt met wat fakkels en paarse rook. Vervolgens neemt Borussia Dortmund het stokje weer over met fakkels en een gigantische zwarte rookvolk. Ook is er nog een stuk vuurwerk mee op een lange stok, wat er weliswaar indrukwekkend uitziet maar beperkt blijft tot een flits. De supporters hebben zich weer even van hun beste kant laten zien.

In de tweede helft blijven er doorlopend losse fakkels afgaan, terwijl de supporters van Austria Salzburg nog tweemaal met tekstdoeken komen. Deze verwijzen naar de naderende uitwedstrijd tegen Telfs, in de eerste ronde van de Oostenrijkse beker. Vanwege “veiligheidsredenen” heeft Telfs besloten om geen publiek toe te laten bij deze wedstrijd. Geen oplossing aldus de supporters van Austria, die iedereen oproepen alsnog massaal naar Telfs te gaan. Als de wedstrijd op zijn einde loopt scanderen beide supportersgroepen nog even een minuut lang uitgebreid “scheiss Red Bull” naar elkaar. Een mooi gebaar.

Op het veld gaat het tweede elftal van Borussia Dortmund trouwens makkelijk over de thuisploeg heen. Na 90 minuten voetbal staat er een 0-5 eindstand op het scorebord. Vervolgens gaan de spelers nog even uitgebreid hun eigen supporters bedanken. Maar nog mooier is dat beide spelersgroepen ook uitgebreid de andere supportersgroep bedanken voor de wedstrijd van vandaag. Zoals het hoort. Het is de kers op de taart van een mooie voetbalwedstrijd, die dankzij de twee supportersgroepen volledig in het teken stond van de zaak die ons allemaal aan het hart gaat; Against Modern Football!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %