ActueelColumns

Zonder uitsupporters geen voetbal

Een golf van zure reacties overspoelden het besluit van de supportersvereniging AFCA om te gaan demonstreren in Den Haag. Uitsupporters zouden alleen maar zorgen voor spreekhoren (doodeng), opgehangen poppen (walgelijk maar niet te wijten aan uitsupporters) en vuurwerk op het veld (inderdaad ontolereerbaar gedrag). Allemaal drogredenen uiteraard om wedstrijden zonder uitsupporters te laten spelen. Met dank aan de AFCA Supportersvereniging staat het thema rondom uitsupporters weer helemaal op de agenda. In de maand waarin er én een klassieker én een ADO – Ajax op de agenda staat, zorgen zowel Ajax als haar grootste supportersvereniging voor roering. En die is hard nodig!

Verbod

Of je nu voor Feyenoord, ADO of Ajax bent, de problemen zijn bekend. We volgen onze club, over land en over zee. Waar de club gaat, gaan wij ook. Behalve bij de belangrijkste en meest beladen wedstrijd van het seizoen. Waar de spelers ons het hardst nodig hebben, moeten zij ons missen door een triest verbod. Feyenoord – Ajax wordt al sinds 2009 (!) zonder uitsupporters gespeeld. Bij Ajax – ADO Den Haag is dit al dertien (!) jaar het geval. Een schande die zich alleen in Nederland kan voltrekken. Bovendien staan vele kansloze combi’s het acceptabel beleven van een voetbalwedstrijd gigantisch in de weg!

Paniekland Nederland heeft een gebrek aan daadkrachtige burgemeesters die eens een foutje durven maken. Bij de Klassieker gaan supporters van Ajax bij de ArenA de trein in. Na een rit van een uur komen ze bij de Kuip aan, gaan ze de trein uit, gaan ze supporterssluis in en lopen direct het uitvak in. Wat kan er misgaan? Zolang niemand vergeet een wissel om te zetten. In Den Haag zal het logistiek wat lastiger zijn, daar loopt immers geen treinspoor naast het stadion, maar met voldoende politie inzet zal dit toch goed mogelijk moeten zijn.

Struisvogelpolitiek

Afijn, zolang clubs, supportersverenigingen, politie en burgemeesters naar elkaar blijven wijzen, gaat er nooit iets gebeuren. Bij Ajax zijn ze haantje de voorste om te wijzen naar Feyenoord en Den Haag, maar zelf zetten ze de eerste stap ook niet. Zij hadden immers, als ze het zo graag hadden gewild, al lang uitsupporters kunnen toelaten (het schijnt dat Ajax 200 kaarten aan ADO heeft aangeboden, echter wilde ADO deze niet afnemen). Bij Feyenoord dienen ze ook eens ”geen woorden maar daden” te tonen, want uitsupporters weren omdat deze niet rendabel genoeg zijn, is enkel walgelijk te noemen. De Rotterdamse Burgemeester gooit er nog een schepje bovenop door te stellen dat een bekerfinale met uitsupporters wel mogelijk is, maar een halve finale niet. ADO pretendeert vandaag de dag een warme familieclub te zijn, maar een normale voetbalwedstrijd organiseren, kunnen zij schijnbaar niet omdat ze geen agenten willen inzetten.

Geen woorden maar daden!

249 leden van de AFCA supportersvereniging reizen zondag af naar Den Haag, niet voor de wedstrijd, maar om te demonstreren. Immers is demonstreren een grondrecht, aldus de Haagse burgemeester. Nu maar hopen dat zowel AFCA als de burgemeester van Den Haag het niet opeens te heet onder de voeten krijgt en zich alsnog terugtrekt. Ondertussen dreigt Ajax om naar de rechter te stappen om alsnog uitsupporters toe te laten bij de halve bekerfinale. Ik zeg: ”Geen woorden maar daden!” Zorg maar voor die zeer welkome roering bij burgemeesters, clubs en politie.

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %