Keuken Kampioen Divisie

FC Eindhoven en Tranmere Rovers, vriendschap in identiteit

Elke voetballiefhebber kent ze wel. Spandoeken van andere clubs bij je eigen cluppie in het stadion. Vriendschapsbanden tussen supporters. Vaak uit andere landen. Tijdens buitenlandse tripjes kom je vaak in aanraking met dit soort vriendschappen tussen supporters van verschillende clubs. In gesprek met locals, taxichauffeurs of supporters, of door gezamenlijke spandoeken of stickers. Een mooi excuus om deze vriendschapsbanden te belichten. Vandaag de band tussen FC Eindhoven en Tranmere Rovers.

Prenton Park

4 januari 2019. De wedstrijd tussen Tranmere Rovers en Tottenham Hotspur in de derde ronde van de FA Cup staat op het programma. Preston Park is een fantastisch stadion. Vanaf het uitvak heb je een geweldig uitzicht op de enorme Kop tribune aan de overkant achter de goal. Het stadion is zo goed als uitverkocht en we genieten van de ‘Skyline’. Als je links over de Johnny King Stand kijkt zie je een Engelse woonwijk zoals ze ooit zijn bedacht. Het kan niet anders dan dat de bewoners af en toe een bal in hun tuin vinden. We verlaten het uitvak, steken de weg over en wandelen Prenton Park Pub binnen. Een pub die doet denken aan Café Masselink, vlakbij de Vijverberg van De Graafschap. Thuis- en uitsupporters drinken gezamenlijk een biertje in een pub met geruite vloerbedekking. Gewoon gezellig ouwehoeren over de wedstrijd. Na een paar opmerkingen in het Nederlands te hebben gemaakt worden we aan de bar aangesproken. Of we uit Eindhoven komen. Nee, dat niet. Waarom? “Cause they are our friends”. En met een welgemeende cheers wordt het gesprek afgebroken.

Nieuwsgierig naar de herkomst van deze vriendschap zoek ik via Facebook contact met supportersclub Eindhoven 1909. Dat er een serieuze vriendschap is wordt me snel duidelijk. Geregeld bezoeken beide clubs elkaar. Soms met z’n vieren, een andere keer met tientallen. Een aantal Eindhovenaren hebben zelfs de clubeigenaren al een aantal keer ontmoet. Ook was er een grote groep aanwezig op 12 mei 2018 toen Tranmere Rovers op Wembley weer promoveerde naar League Two door te winnen van Boreham Wood. En na de wedstrijd tussen Eindhoven en Jong Ajax op vrijdag 15 februari 2019 vertrekken 32 Eindhovenaren met een bus naar Cambridge. Niet voor zomaar een tripje, ze steunen hun Engelse vrienden van Tranmere Rovers.

Overeenkomsten

Voor mij een mooi excuus om die vrijdag naar de Aalsterweg af te reizen. Want hoe kan het dat net deze twee clubs elkaar zo goed liggen? Zodra ik het Jan Louwersstadion binnen loop en me naar Vak D begeef, waar de fanatieke supporters van FC Eindhoven staan, zie ik het grote Band of Brothers spandoek hangen. Uiteraard valt op dat beide clubs de blauw witte clubkleuren delen. Maar er zijn meer overeenkomsten. Ook de ‘concurrentie’ van grotere volksclubs in hun omgeving is duidelijk. FC Eindhoven kent in PSV de grote en succesvolle broer, terwijl Tranmere Rovers aan de overzijde van de Mersey rivier tegen Liverpool en Everton aankijkt. Waar de grote clubs in de Eredivisie en zeker in de Premier League verder commercialiseren, beschouwen supporters van FC Eindhoven en Tranmere Rovers zich als de volksclubs van hun stad en regio. Een gezamenlijke aversie tegen het moderne voetbal is geboren. De laatste reden van de vriendschap is de Nederlandse doelman John Achterberg die van 1996 tot 1998 voor EVV (voorgang FC Eindhoven) speelde en van 1998 tot 2009 ruim 300 wedstrijden voor Tranmere Rovers keepte.

Roda thuis

Niet alle Eindhoven supporters die ik die avond spreek zijn op de hoogte van de oorsprong van de vriendschapsband. Het welgemeende, “omdat het een mooie club is met goede support” is een veelgehoorde reden. Een lezing die overeen komt met het eerste bezoek dat Ryan Ferguson aan Nederland bracht. Deze supporter van Tranmere Rovers maakte in 2015 een voetbalreis door Nederland. Met vrienden bezocht hij meerdere wedstrijden, van Ajax en PSV, tot Willem II en AZ, maar de wedstrijd in het Jan Louwers Stadion tussen FC Eindhoven en Roda JC staat in zijn geheugen gegrift. Roda won de wedstrijd met 2-0 maar het voetbal was ondergeschikt aan de vriendschap die de Rovers ervoeren. Hij herkende de gastvrijheid die hij bij Birkenhead vindt passen. Zowel in het stadion tussen de fanatieke supporters als in de cafés voor en na de wedstrijd. Aan het eind van de dag waren delen van Eindhoven gevuld met Tranmere stickers en werden sjaals en petjes uitgewisseld.

Awaydays

Het bezoek werd beantwoord door meerdere tripjes van fanatieke FC Eindhoven supporters naar Tranmere Rovers. Zelfs toen Tranmere in sportief zwaar weer verkeerde werden ze gesteund door Eindhovenaren. Zo ook in de wedstrijd op Prenton Park tegen Oxford United, in de strijd tegen degradatie uit de English Football League (EFL), de verzamelnaam van de vier hoogste divisies in het Engelse voetbal. Een jaar later bezocht een grote groep supporters van FCE de uitwedstrijd van de Rovers tegen Dover en de waardering voor de steun steeg in Birkenhead. Inmiddels worden jaarlijks meerdere wedstrijden over en weer bezocht. Het resultaat van een intense en oprechte vriendschap.

Dit is een verhaal uit de serie Vriendschapsbanden. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %