Eredivisie

50 jaar FC Utrecht: de Aftermovie

Speciaal voor de unieke gelegenheid ‘FC Utrecht 50 jaar’ hebben 030 Utrecht en Utrecht Ultras de handen ineen geslagen om een grootse viering te organiseren. En wat een avond, wat een nacht en wat een pyro is het geworden! Ver buiten de stadgrenzen is opgemerkt dat er klokslag twaalf uur ’s nachts op 1 juli 2020 iets in de Domstad aan de hand was.

Er is bij ons altijd wat aan de hand. Maar het 50-jarig bestaan vieren van de club doe je maar één keer, en dat moet goed zijn. Dat moet op zijn Utregs. De vele fakkels en potten kleurden de Utrechtse hemel boven de Galgenwaard minutenlang rood en wit. Het passionele gezang van honderden supporters schalde over de Laan van Maarschalkerweerd tot de Herculeslaan, en van de Waterlinieweg naar de Weg tot de Wetenschap. Wij zijn FC Utrecht, een volksclub. Rauw, fel, hard. Met heel veel humor.

De band en de liefde voor FC Utrecht zijn voor de supporters vanaf de fusie tussen DOS, Velox en Elinkwijk in 1970 onvoorwaardelijk. Hier zijn we kritisch, zeggen we waar het op staat en gaan we niks uit de weg. Dit gaat allemaal veel verder dan een wedstrijd winnen of verliezen, of kampioen worden of degraderen. Hier worden de helden op de schouders genomen en geven we ze eeuwig respect. Van de eerste doelpuntenmaker Jan Groenendijk tot de aanvallers Joop van Maurik, Leo van Veen, Michael Mols, Sebastien Haller, Wlodi Smolarek en Jan Monster. Of neem de echte Utrechters als Gert Kruys, Jantje Wouters, Frans Adelaar, Ton Du Chatinier, Jean Paul de Jong en Henny van Schoonhoven. Of de stylisten Didier Martel, Dries Mertens en Stefaan Tanghe. Van Jan van de Akker tot Stijn Vreven en van Ton Pattinama tot Willem Janssen. Als de spelers vechten voor onze club op het veld, sluiten we ze in ons hart. En als je daar eenmaal zit, dan blijf je daar zitten. Wij Utrechters zijn loyaal.

Sportief gezien zijn we in de afgelopen vijftig jaren niet altijd verwend, en als we een stap omhoog kunnen maken zetten we hem vaker niet dan wel. Het zit in ons DNA, maar juist die onvoorspelbaarheid en het feit dat het alle kanten op kan maakt Utrecht onze club. We kennen hele hoge pieken, denk aan de bekerwinst in 1985, 2003 en 2004 of de Europese krakers tegen onder andere HSV, Real Madrid, Dinamo Kiev, Celtic en Liverpool. Maar we kennen ook hele diepe dalen. Met als grootste dieptepunt het overlijden van onze speler David di Tommaso. Deze hoogtepunten en de dieptepunten maken de geschiedenis van de club. Winst en glorie, verlies en rouw. Ze liggen dicht bij elkaar in Utrecht.

50 jaar FC Utrecht, 50 jaar voetbal, 50 jaar emotie, 50 jaar passie, 50 jaar onze club. Van de eerste generatie tot de huidige generatie. FC Utrecht is springlevend. Dat waren we, dat zijn we en dat blijven we. Voor rood en wit, voor de Galgenwaard, voor ons shirt, voor iedere Utrecht-supporter die onderweg van ons heen is gegaan, we doen het voor en met elkaar. Iedereen draagt op zijn manier zijn eigen steentje bij en dat is onze kracht. 50 jaar FC Utrecht, het is pas het begin!

Credits:
Organisatie viering 50 jaar FC Utrecht:

030 Utrecht en Utrecht Ultras

Videomontage:
Mike Vermeulen (Bunnikside.nl)

Video’s:
Jennifer Hendriks, FCUFAN, Ad van der Voort en Mike Vermeulen

Speciale dank:
Ilona, Kim Everse en Rick van Groeningen

Tekst column:
Remco Kraak

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %