ActueelColumns

FC Twente heel m’n leven lang: Ultras Vak-P is terug

FC Twente heel m’n leven lang. Dat wij één van de meest gehate clubs van Nederland zijn mag inmiddels duidelijk zijn. Als Tukker ben ik de opmerkingen inmiddels wel gewend. “Die club had allang niet meer mogen bestaan”, “FC Rente” en “Gemeente Enschede” komen veelvuldig voorbij tussen de reacties op sociale media. Ultras Vak-P is daarentegen wel altijd ‘van het hoogste niveau’ geweest. Dat gaat dan niet om voetbal, maar om kunst. Dat werd afgelopen weekend keihard bewezen.  

FC Twente heel m’n leven lang

De Eerste Divisie moet wennen zijn geweest. Sinds Ultras Vak-P in 1993 het licht zag heeft FC Twente altijd op het hoogste niveau in Nederland mogen acteren. Destijds werd de eerste sfeeractie ooit in Nederland getoond, door middel van een choreografie achter het doel in het oude Diekman Stadion, thuis tegen PSV. Jaren later is Ultras Vak-P uitgegroeid tot een toonaangevende groep in Nederland. Met gigantische sfeeracties in zowel de Eredivisie als in Europa werden vriend en vijand verbaasd.

Voor FC Twente mogen de successen uit de goede oude tijd inmiddels ver buiten handbereik liggen, maar voor Ultras Vak-P geldt dat niet. Ook in de Eerste Divisie werden er fantastische sfeeracties op touw gezet. Thuis tegen MVV, Go Ahead Eagles, FC Den Bosch, Jong AZ en Cambuur Leeuwarden werd laten zien dat dat clubliefde werkelijk geen divisie kent. Maar ook bij uitwedstrijden waren de creativiteit en het talent te bewonderen. FC Twente heeft de terugkeer naar de Eredivisie sportief verdiend met een kampioenschap. Ultras Vak-P heeft zich daarentegen nooit hoeven bewijzen. Maar toch voelt het alsof ook deze terugkeer is verdiend, met de toewijding en vastberadenheid die ook in de Eerste Divisie werden getoond.

Eredivisie

Maar hoe pak je dan uit wanneer je terugkeert in de Eredivisie? Dat moest gebeuren met een record. Met een gigantisch doek van 10.290 vierkante meter werd heel Nederland verbaasd. Het record van het megadoek van Feyenoord werd verbroken. Zo werd het grootste doek ooit in de Benelux afgelopen zaterdag getoond in De Grolsch Veste. Dat er zaterdagmiddag enkele video’s naar buiten kwamen, waarop ruim honderd supporters het mega doek naar en in het stadion wisten te krijgen, mocht niet baten. De actie, voorafgaand aan het openingsduel tegen PSV, was een grote verrassing.

Terwijl Vak-P helemaal gek wordt op de bekende ‘beukers’ komt het doek langzaam naar beneden. Mensen op de lange zijde weten niet wat ze meemaken. Enkele supporters zien het doek niet aankomen en moeten ternauwernood anticiperen. Ook de spelers moeten geschrokken zijn, toen ze zich na de veldopkomst omdraaiden richting de lange zijde. Wanneer het doek uit de gracht is verwijderd beseffen de jongens van Ultras Vak-P wat ze zojuist hebben geflikt. In de gracht zie je vreugde, geluk en zelfs een klein beetje ongeloof. Een zomer lang werken, meters stof, liters verf en vijf naaimachines verder mag het resultaat er zijn. Alsof het niet mooier kan komt FC Twente even later ook nog op 1-0. De Grolsch Veste ontploft

Als de Twentsche Courant Tubantia de sfeeractie al op de voorpagina van de krant zet en NRC een uitgebreid artikel publiceert, weet je dat het record eer en glorie met zich meebrengt. Het zijn de verdiensten van Ultras Vak-P. Dat het lukt om een groot bedrag op te halen doormiddel van een collecte, en ruim honderd supporters op de been te krijgen om het doek klaar te leggen getuigt van draagvlak. Ultras Vak-P is terug, al denk ik eigenlijk dat ze nooit zijn weggeweest.

[Foto’s: Anja Veurink Fotografie]

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %