EredivisieVoetbalsupporters

35.000 Tukkers on tour: Wil de laatste het licht uitdoen?

Veel supporters van FC Twente zullen regelmatig terugdenken aan 24 mei 2001. Hemelvaartsdag 2001, toen FC Twente de Amstel Cup won na een zinderende penaltyserie tegen PSV. Maar liefst 35.000 Tukkers reisden FC Twente achterna richting Rotterdam. “Wil de laatste Tukker het licht uitdoen?” 

Het moment dat Sander Boschker de laatste penalty van Joonas Kolkka stopt, wordt inmiddels beschouwd als een legendarisch moment in de clubgeschiedenis dat iedere supporter van FC Twente zich kan herinneren of kent van de verhalen. “De voetballers gaan op uitzinnige wijze uit hun dak. De supporters ook, talloze andere voetballiefhebbers uit Twente en omstreken vallen spontaan bij elkaar in de armen en eigenlijk viert de hele regio feest. Want voetbal is ook in deze contreien een van de belangrijkste bijzaken in het leven, de spelers van FC Twente zijn voorname ambassadeurs van het karakteristieke land tussen Dinkel en Regge. Als er dan een groot succes geboekt wordt, ja dan is het feest voor iedereen en is elke volger van de club zo trots als een pauw”, schreef Gijs Eijsink, destijds sportredacteur bij De Twentsche Courant Tubantia, in ‘Goa Stoan’, een speciaal magazine over de bekerwinst.

Een jaar vol tegenspoed

In de eerste speelronde van het seizoen 2008/2009 neemt FC Twente tegen NEC de nieuwe Grolsch Veste in gebruik. De capaciteit van het voormalige Arke Stadion (13.250 toeschouwers) groeit daarmee naar 24.000. Bij die gelegenheid wordt er ook een ‘nieuw clublied’ geïntroduceerd. ‘Rood Hart’ van Bert ter Brugge zou uiteindelijk nooit echt aanslaan, maar in het derde couplet beschrijft Ter Brugge het gevoel dat de bekerwinst in 2001 voor veel Tukkers met zich meebracht toch op een mooie wijze: “Die rode Kuip kwam net op tijd, na een jaar vol tegenspoed. Tukkers on tour, zo ver je keek. Als de laatste maar het licht uitdoet.”

Die rode Kuip kwam net op tijd, na een jaar vol tegenspoed. Tukkers on tour, zo ver je keek. Als de laatste maar het licht uitdoet. (Rood Hart, Bert ter Brugge)

Daarmee doelt de zanger niet zozeer op een schamele elfde plaats op de ranglijst. Een kleine twee weken voor de bekerwinst werd de vuurwerkramp in Enschede na een jaar herdacht. Waar dat jaar voor zowel de stad Enschede als de club FC Twente bijzonder zwaar was, werd er een nieuw jaar ingeluid met een groot succes. Op 14 mei 2000 bevonden de supporters van FC Twente zich nog in een bijna surrealistische situatie, toen de club de dag na de vuurwerkramp ‘gewoon’ moest voetballen bij Feyenoord. In dezelfde Kuip mag FC Twente iets meer dan een jaar later de cup omhoog tillen.

Wil de laatste Tukker het licht uitdoen?

“Als de laatste maar het licht uitdoet”, refereert naar een kunst die supporters van FC Twente al jaren beheersen. Namelijk het maken van ludieke spandoeken. Het liefst met een vleugje Twentse humor. Want als er een heuse volksverhuizing naar Rotterdam plaatsvindt, “wil de laatste Tukker dan het licht uitdoen?”

Omdat de bekerfinale in 2001 op Hemelvaartsdag viel werden de 35.000 Tukkers die naar Rotterdam reisden door veel mensen uitgezwaaid vanaf de viaducten. Volgens traditioneel Twents gebruik stapten veel Tukkers die dag op de fiets om te ‘dauwtrappen’.

35.000 Tukkers on tour

35.000 (!) Tukkers on tour. Hoe was dat mogelijk? PSV was al kampioen geworden, waardoor de bekerfinale niet meer in trek leek. 6.000 PSV’ers reisden af naar Rotterdam. FC Twente nam daarop 32.000 kaarten af. Het aantal Tukkers in Rotterdam zou oplopen naar 35.000.

De bekerfinale PSV-Twente, morgen in de Kuip, zal in ieder geval één record breken. De trofee voor de grootste supportersverhuizing ooit kan vanaf Hemelvaartsdag richting Enschede. (Trouw, 23 mei 2001)

“We zullen er stevig bovenop zitten”, zei Anne Geelof van het korps Rotterdam-Rijnmond de dag voor de finale tegenover Trouw. De dag zou uiteindelijk prima verlopen voor de politie in Rotterdam. Het werd een groot volksfeest.

Zinderende penaltyserie

Als het na negentig minuten voetballen nog steeds 0-0 staat gaan PSV en FC Twente verlengen. Wanneer ook die verlenging niets oplevert worden er strafschoppen genomen. Het zou een serie strafschoppen worden die menig supporter van FC Twente hartkwalen opleverde. Wanneer geboren Tukkers Jan Vennegoor of Hesselink en Jeroen Heubach allebei hun penalty missen lijkt de meeste hoop vervlogen. PSV-doelman Ronald Waterreus lijkt de held te worden. Na het stoppen van beide strafschoppen staat hij op om zelf aan te leggen. Maar het is Twente-doelman Sander Boschker die de inzet van Waterreus keert. Eerder keerde hij de penalty van John de Jong, later die van Joonas Kolkka. Nooit eerder werden er in een bekerfinale drie strafschoppen op rij gestopt. Sander Boschker is de held van FC Twente, en zal dat voor altijd blijven.

Waar de laatste Tukker eerder die dag het licht nog uitzette brandde dat die avond weer in volle glorie. Er zou tot diep, diep in de nacht worden gefeest. Zelfs de spelers doken die nacht het Enschedese uitgaansleven in. Dronken van geluk.

Foto header: FC Twente

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %