Het (betaald) voetbalseizoen zit er weer op in Nederland. Tijd om terug te blikken op afgelopen seizoen met een aantal gruwelijk lekkere foto’s en video’s. Vandaag is de beurt aan FC Twente, de kersverse kampioen van de Eerste Divisie.  

Succesverhaal

Na een rampzalig seizoen degradeerde FC Twente met een laatste plaats direct naar de Eerste Divisie. Waar de laatste wedstrijd van het vorige seizoen daarom met een zwart rookgordijn werd afgesloten, stonden de supporters tijdens de eerste wedstrijd in de Eerste Divisie weer als een blok achter de club. “Welke helden maken dit seizoen tot een succesverhaal?” Het zullen de supporters zijn geweest, die na de degradatie massaal hun seizoenkaarten verlengden.

Onvoorwaardelijke steun

Er lag grote druk op de selectie van FC Twente, waarvan een snelle terugkeer naar de Eredivisie werd verwacht. Het voetbal was niet om over naar huis te schrijven, en ook de gewenste resultaten werden niet altijd geboekt. Ondertussen bleven de duizenden supporters in de Grolsch Veste achter de club uit Enschede staan. Ondanks het slechte voetbal was er sprake van onvoorwaardelijke steun. FC Twente werd ook afgelopen seizoen weer breed gedragen door de regio.

Bomvolle uitvakken

Maar niet alleen in de eigen Grolsch Veste waren de FC Twente supporters aanwezig. Gemiddeld reisden 485 supporters FC Twente iedere uitwedstrijd achterna. De bezettingsgraad van 100% werd net niet bereikt. Alleen voor de uitwedstrijd bij Jong AZ, op maandagavond, werden niet alle beschikbare kaarten verkocht. De Tukkers fleurden de Eerste Divisie op met bomvolle uitvakken.

1400 Tukkers op de de Dijk

Na de een flinke thuisnederlaag (2-5) tegen Jong Ajax werd de knop omgezet. FC Twente zou vooral nog wedstrijden winnen. Een indrukwekkende reeks werd ingezet uit bij FC Volendam, waar ook een indrukwekkend aantal uitsupporters op de been was. FC Volendam stelde de gehele korte zijde voor de FC Twente supporters beschikbaar. De 1400 kaarten werden bijna allemaal afgenomen. Na een late winnende treffer mochten de spelers van de Enschedese club zelfs een ereronde lopen. Want ook op de thuistribunes zaten nog veel Tukkers.

Al speelt onze club op de maan…

Ultras Vak-P bereikte op 22 februari een absoluut hoogtepunt. Voor de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven werd er een fantastische sfeeractie getoond. “Al speelt onze club op de maan, wij zullen altijd blijven gaan!”

Doorn in het oog

Een grote club als FC Twente was voor veel lokale driehoeken die zich met wedstrijden in de Eerste Divisie bezighielden een doorn in het oog. Onderweg naar Roda JC werden de bussen van Ultras Vak-P langs de kant gezet voor controle op vuurwerk. De indruk die de mensen in die bussen kregen was al snel dat het de bedoeling was dat ze het stadion nooit zouden bereiken. Het excuus voor de controle op vuurwerk was de actie tijdens de editie van vorig seizoen. Alles moest ook erg lang duren. Toen de wedstrijd niet meer zou worden gehaald werd besloten om te draaien en terug te keren. Een dieptepunt tijdens een voor de hondstrouwe supporters mooi seizoen. Vak-P stuurde uiteindelijk een keiharde brief naar Jos van Som, de burgemeester van Kerkrade.

 

Ludiek

Ultras Vak-P liet ook weer zien ludiek te zijn. Voor de wedstrijd tegen FC Twente lieten Go Ahead Eagles supporters pamfletten drukken met de wedstrijdaankondiging in het Duits. “Scheiss Twente” stond op de pamfletten, evenals op sjaaltjes. De supporters van FC Twente besloten daarom een doek te tonen met de tekst “Wi’j bint Twente’, om dit daarna te laten vervangen voor een doek met de tekst “Wir sind Twente”. Rode zwaaivlaggen werden daarbij omgewisseld met Duitse zwaaivlaggen.

Homeless party’s

Het was voor Vak-P het seizoen van de ‘Homeless party’s’. Het supportershome, dat na de vondst van harddrugs door burgemeester Onno van Veldhuizen werd gesloten, is inmiddels weer open. Maar omdat er geen horecavergunning werd verstrekt leek het in gebruik nemen van het supportershome zinloos. Daarom organiseerde Vak-P haar eigen feestjes, op de parkeerplaats voor de bussen en op verschillende locaties in de Enschedese binnenstad.

Toen FC Twente na een 1-4 verlies van Sparta Rotterdam, tegen TOP Oss, kampioen leek te kunnen worden bij Jong Ajax kondigde Vak-P een Homeless party aan in Amsterdam. Dit omdat er maar 185 kaarten voor FC Twente supporters beschikbaar werden gesteld. De Amsterdam Arena bleek geen optie, dus nam de Enschedese supportersvereniging het heft in eigen handen. Het werd de lokale driehoek al snel te heet onder de voeten, dus werd de wedstrijd afgelast. FC Twente kon hierdoor op tweede paasdag in eigen huis kampioen worden, tegen Jong AZ.

De kers op de taart

Die thuiswedstrijd tegen Jong AZ werd de kers op de taart. De wedstrijd stond symbool voor het seizoen van FC Twente. Er werd slecht gevoetbald en met 0-0 gelijk gespeeld. Maar omdat concurrent Sparta Rotterdam verloor werd de titel veroverd. Om het slechte voetbal zal niemand in Twente zich nog druk maken.

Het waren de Homeless party, het gezamenlijk lopen naar het stadion, ladingen vuurwerk, passie en beleving die de kampioenswedstrijd fantastisch maakten. Zoals al het hele seizoen haalden de trouwe supporters alles uit de kast voor hun club. Met de pitch invasion werd het seizoen dan ook in stijl afgesloten. FC Twente keert na één seizoen afwezigheid weer terug naar de Eredivisie.

Geniet met onderstaande foto’s, afkomstig van ULTRAS VAK-P 91′ official en F’88, nog even na van FC Twente haar seizoen in de Eerste Divisie.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek om continu met voetbal, maar vooral de daarbij horende randzaken, bezig te mogen zijn. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.