Keuken Kampioen DivisieVoetbal in NederlandVoetbalsupporters

30 jaar vriendschap NAC & Lokeren: chaotische avond in Doetinchem

FC Twente met Schalke 04, Ajax met Cracovia of De Graafschap met MSV Duisburg. Bijna elke Nederlandse club kent wel een vriendschap met een of meerdere buitenlandse supportersgroeperingen. Voor de fanatieke supporters van NAC Breda is er een hechte vriendschap met het Belgische Lokeren. Die band bestond afgelopen weekend precies 30 jaar en dat was reden voor een feestje!

De vriendschap ontstaat in 1993, wanneer NAC op bezoek gaat bij Lokeren voor een vriendschappelijke wedstrijd. Het klikt gelijk tussen beide supportersgroepen en het wordt een gezellige middag. Niemand kan dan vermoeden dat hiermee het zaadje is geplant voor een decennialange vriendschap. Toch is dat precies wat er gebeurt en door de jaren heen gaan de Bredanaren talloze keren naar België, terwijl de Belgen ook regelmatig naar Nederland komen.

300 man Breda in Arnhem

Inmiddels zijn we precies 30 jaar verder en de band tussen beide supportersgroepen is nog altijd even sterk. Dat is reden voor een groot feestje. Gekozen wordt om dit te gaan vieren op bezoek bij De Graafschap in Doetinchem. Het originele plan is daarom ook om in de middag al met de hele groep ergens in de buurt van Doetinchem in een kroeg te gaan zitten. Dit wordt echter onmogelijk vanwege een snel opgelegde buscombi.

Uiteindelijk weten de supporters dit om te zetten naar een autocombi tot Arnhem, om vanaf daar de bus naar Doetinchem te pakken. Een grote groep Belgen sluit aan bij de supporters van NAC en rond het middaguur verzamelt een groep van 200 tot 300 supporters zich in het centrum van Arnhem. Dit verloopt allemaal gemoedelijk, er wordt wat vuurwerk afgestoken en veel bier gedronken. De politie van Arnhem houdt het allemaal nauwlettend in de gaten en rond een uur of 6 vertrekt de hele boel richting Doetinchem.

De verboden tifo

De tegenstander voor deze speciale wedstrijd is namelijk De Graafschap. Hoewel er tussen de normale supporters van beide clubs wel vriendschappelijke contacten zijn sinds het overlijden van NAC-speler Ferry van Vliet in 2001, geldt dat zeker niet voor de ultras en hooligans van beide clubs. Tussen de fanatieke groepen van De Graafschap en NAC Breda bestaat geen enkele band. Dat is er nooit geweest en zal er waarschijnlijk ook nooit komen. Dat zagen we al bij de onderlinge wedstrijd vorig seizoen.

De binnenkomst van de NAC-supporters in Doetinchem voorloopt overigens rommelig. Er ontstaat onenigheid tussen de supporters uit Breda & Lokeren en de lokale stewards en politie. Nog ver voor het eerste fluitsignaal ontstaan er vechtpartijen en wordt er vuurwerk afgestoken. Een geplande tifo, matchend met de ontwerpen op de vriendschapsshirts die de supporters dragen, kan hierdoor geen doorgang meer vinden. Veel supporters worden nog lang vastgehouden door De Graafschap en pas na het eerste fluitsignaal stroomt het uitvak eindelijk vol.

De 30e minuut

Een groot gedeelte van de supporters blijft onderaan hangen, waardoor het in dat deel van het vak superdruk is. Verder heeft vrijwel het gehele vak een zwarte jas aan, waardoor er flink wat eenheid van de groep af straalt. Bij De Graafschap is er in de eerste helft een tekstdoek om te bedanken voor de vele donaties die de ultras kregen na afloop van het 20-jarig jubileum vorige week. Door het uitvak heen wappert een vlag om de 30-jarige vriendschap tussen NAC en Lokeren te vieren. Vlak voor de 30e minuut (uiteraard geen willekeurig gekozen nummer) vertrekken tientallen supporters uit het uitvak.

Even later komen ze terug, maar ditmaal met een NAC+Lokeren bivakmuts op. De tifo mag dan misschien gecanceld zijn, de geplande pyroshow moet toch zeker doorgang vinden. Als de 30e minuut aanbreekt worden er zo tientallen strobo’s afgestoken in het uitvak van de Vijverberg. Een schitterend beeld volgt, waarbij het hele vak verandert in flitsende rookwolken. Enige minpuntje is dat er enkele strobo’s het veld op worden gegooid. Hierdoor wordt de wedstrijd een tijdje stilgelegd en volgen er natuurlijk overal weer negatieve en generaliserende berichten over voetbalsupporters.

Pyroshow nummer 2

Vlak na rust verdwijnen weer tientallen supporters richting de uitgang van het uitvak. Tijd voor pyroshow nummer 2! In de 50e minuut is het zover. Alle supporters verzamelen zich op een rij onderin het uitvak en vanaf daar worden tientallen rode fakkels ontstoken. Het hele uitvak verandert nu in een rode vuurzee, met wat gele rook tussendoor. Al het vuurwerk blijft ditmaal binnenboord en er kan dus gewoon worden doorgespeeld. Twee indrukwekkende pyroshows van de NAC + Lokeren coalitie deze avond!

Waar het in de eerste helft vocaal bij vlagen aardig heen en weer gaat tussen de supporters van NAC en De Graafschap, is het in de tweede helft vooral blauw-wit wat de klok slaat. Op het veld neemt De Graafschap het heft in handen, wat zorgt voor een heerlijke interactie tussen spelers en supporters. In de 68e minuut leidt een blunder van de NAC-keeper uiteindelijk tot de verdiende openingstreffer. De spelers vieren het doelpunt natuurlijk bij de fanatieke supporters.

De sfeer is dit seizoen een stuk beter op de Vijverberg en er hangt iets bijzonders in de lucht. Op deze manier kan het zomaar eens een speciaal seizoen worden voor de Superboeren. In de rest van de wedstrijd zijn ze bij NAC vooral bezig met het thuispubliek en af en toe vliegt het bier over en weer tussen beide clubs. Bij De Graafschap blijft het erg luid gedurende de rest van de wedstrijd.

Vuurwerk, stoeltjes en muntjes

Die wedstrijd eindigt in 1-0 en dankzij dit verlies dreigt wederom een seizoen in de middenmoot voor NAC Breda en de frustratie is groot. De supporters gooien alles wat ze maar in de handen kunnen krijgen het veld op. Een brandende fakkel wordt door een speler van NAC achter de boarding gelegd. Tot hilariteit van een De Graafschap-supporter, die het ding zo kan oppakken en daardoor gelijk kan gebruiken als kers op de taart van het De Graafschap-feestje na afloop.

Maar ook muntjes, aanstekers en stoeltjes gaan richting het veld en de thuistribunes. Het is een grote chaos. Vuurwerk wat richting de spelers van De Graafschap, van wie enkelen ook hun kinderen mee hebben, wordt gegooid lijdt logischerwijs tot veel afkeuring vanuit het De Graafschap vak en sommige Graafschap-spelers lijken verhaal te willen halen. Het loopt met een sisser af en de supporters en spelers van De Graafschap vieren alsnog hun feestje, ondanks het woedende uitvak vlak ernaast.

Ook buiten het stadion blijft het nog lang onrustig. Er stijgen vele rookpluimen op rondom het stadion en alles wat je hoort is het geluid van supporters die op ijzer rammen in de hoop uit te breken. Pas ver na het laatste fluitsignaal is de boel rustig en kunnen de supporters hun weg vervolgen richting huis. Zo komt er een einde aan een chaotische avond in Doetinchem, waarbij de 30-jarige vriendschap tussen NAC Breda en Lokeren weer een nieuw hoofdstuk heeft gekregen!

Meer lezen over NAC Breda & Lokeren, kijk dan hier:
-Lokeren. Tussen trots en verdriet
-Lokeren-Temse: verdriet en passie als brandstof voor het succes van de toekomst
-Late goal houdt promotiehoop levend voor NAC Breda

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %