Op sportief gebied is het dit seizoen wellicht een nachtmerrie in onze Keuken Kampioen Divisie dit seizoen, maar op supportersgebied is het genieten. De degradatie van PEC Zwolle, Heracles Almelo en vooral Willem II + de aanwezigheid van clubs zoals ADO Den Haag, NAC Breda en De Graafschap maken het tot een schitterende competitie langs de lijn. Het duel tussen laatstgenoemden werd een heerlijke voetbalavond met alles erop en eraan. 

Waar veel mensen denken dat er een soort vriendschappelijke band is tussen de supporters van De Graafschap en NAC Breda na het overlijden van speler Ferry van Vliet jaren geleden, is hier in de praktijk weinig van waar. Tussen de fanatieke supporters van De Graafschap en NAC Breda zit ongeveer net zo veel als tussen de supporters van pakweg Willem II en NEC. Het enige wat het onderlinge duel is, is een wedstrijd tussen twee clubs met een grote, fanatieke achterban. Dat is dan ook genoeg reden voor beide supportersgroepen om eens groots uit te pakken.

Huis in brand

Bij NAC Breda hebben ze het uitvak volledig uitverkocht en aan de oproep van Fr0nt76 om zo veel mogelijk in het geel te komen is massaal gehoor gegeven. Dit geeft een mooi beeld van een uitvak vol honderden gele Brabanders. Met een ladder klimmen enkele supporters al de rand bij het uitvak op om een sfeeractie voor te bereiden. Bij het fanatieke deel van De Graafschap, gaat voor de aftrap een soort groot zwart zeil over het vak heen. Ook daar worden dus de voorbereidingen getroffen voor een sfeeractie. Onder het zeil komen even later een stuk of veertig supporters met blauw-witte bivakmutsen gekropen. Zowel Fr0nt76 als Brigata Tifosi is klaar voor een heerlijke opkomst!

De sfeeractie van De Graafschap verwijst op ludieke wijze terug naar een uitspraak van trainer Adrie Poldervaart voorafgaand aan het seizoen waarin hij beschrijft wat er gebeurt als het huis in brand staat. Deel 1 is daarom een tekstdoek met “huis in brand” met erboven tientallen fakkels over de hele tribune. Vervolgens wordt een gigantische afbeelding van trainer Poldervaart in brandweerkledij (let even op de helm!) omhoog getakeld. Als de fakkels gedoofd zijn volgt het volgende tekstdoek: “Sein ‘brandmeester'”. Een geniale actie.

Een van de allermooiste dingen aan de Vijverberg blijft dat het uitvak zich precies naast het fanatieke vak bevind. Hierdoor zien we vlak naast de spectaculaire actie van De Graafschap ook de sfeeractie van NAC Breda. Yellow army on tour staat er onder de gele zee aan supporters. In het vak zelf worden enkele gele rookpotten afgestoken. Het enige nadeel van beide vakken naast elkaar is dat individuen het af en toe misbruiken voor wat gedoe. Zo wordt er heen en weer wat bier gegooid, gevolgd door een strobo en een fakkel. Kleine minpuntjes, die verder geen smet mogen vormen op de heerlijke opkomst in Doetinchem.

Trommel

Daarna is het tijd voor de wedstrijd om te beginnen. In tegenstelling tot veel andere ultras, is er buiten de zwarte kleding ook erg veel blauws te zien op de Spinside. Een leuke afwisseling van de standaard zwarte zee die je normaal ziet. Voor het vak hangen zoals altijd o.a. het doek KNVB Maffia en een vriendschapsdoekje van De Graafschap en Palermo. De andere vriendschap, Proud Generation van MSV Duisburg, is vandaag weer met een groep aanwezig op de Vijverberg. Verder worden er doorlopend bandieri’s en vlaggen omhoog gehouden. Ook een vlag in de vorm van een rode zakdoek, het symbool van het boerenprotest, zwaait door het vak heen. Twee capo’s zorgen ervoor dat het vak een flink geluid maakt tijdens dit eerste halfuur.

Ondanks de luide support voor de Superboeren zijn het de Brabantse bezoekers die op slag van rust op voorsprong komen. Het vak met honderden supporters mag juichen en het bier vliegt door de lucht. Voor één supporter reden om het hogerop te zoeken. Met behulp van het net klimt hij omhoog om zo op de glazen wand voor het uitvak te staan. Hier krijgt hij een gigantische bierdouches van de vele Superboeren in het vak naast hem, waar hij zo te zien alleen maar van geniet. Naast het uitvak wordt nog een witte rookbom afgestoken, waarvan de rookpluimen langzaamaan het uitvak in dwarrelen.

Bij De Graafschap valt het na de goal even stil, waarop de supporters voor NAC het “waar is die trommel nou?” inzetten. Want waar ze bij De Graafschap werken met een trommel en een capo, is NAC een van de weinige clubs (met o.a. Feyenoord en ADO) in Nederland waar dit nog altijd uit den boze is. Iedere supportersgroep zo zijn eigen voetbalbeleving. Qua geluid zijn het in ieder geval de Doetinchemmers die tijdens deze eerste helft het meeste weten te produceren, hoewel ook het uitvak op haar manier constant bezig is.

Liters bier

De 0-1 ruststand is weer de zoveelste klap voor de supporters van De Graafschap. De club stevent zo namelijk af op de elfde thuiswedstrijd op rij zonder overwinning. Een intens slechte prestatie van de Superboeren en het is logisch dat de sfeer hier in de tweede helft onder begint te lijden. Het lijkt een dramatisch seizoen te worden in de Achterhoek en hoewel de Brigata Tifosi constant bezig blijft om de sfeer te maken gaan bij veel supporters de schouders toch ietwat hangen nu de zoveelste teleurstelling opdoemt. Bij NAC wordt ondertussen de volgende generatie opgeleid in het plakken van stickers en zwaaien met vlaggen.

Andere supporters kiezen er maar voor om zich bezig te houden met randzaken. Meerdere keren tijdens de wedstrijd verandert de tribune in een wedstrijdje biergooien. Ook het uitvak doet hier vrolijk aan mee. De Brabanders staan toch vooral bekend om de vele hoeveelheden bier die ze drinken, maar vandaag worden er juist aardig wat liters weggesmeten. Ook wordt er rond de zeventigse minuut voorin het vak nog een zwarte rookpot afgestoken.

De club onwaardig

Op het veld doen de spelers er van De Graafschap er ondertussen alles aan om te voorkomen dat er per ongeluk . Aanval na aanval golft richting het doel van de Bredase keeper en kans na kans wordt om zeep geholpen. De supporters slaan de handen voor het gezicht en worden met de minuut wanhopiger. Pas in de 87e minuut valt de bal eindelijk goed en staat de gelijkmaker op het scorebord. Een verlies is tenminste afgewend. Voor veel supporters ook reden om nog even hun gram te halen bij het uitvak en even te gaan jennen bij de Brabanders.

Zo blijven beide ploegen op het veld in evenwicht. Een gelijkspel is altijd nog beter dan niks, maar bij De Graafschap is de teleurstelling voelbaar. Wederom geen overwinning in de Vijverberg. Wat de supporters ook lijken te proberen, het zit er maar niet in. Met dit schamele puntje nestelt De Graafschap zich rond de zeventiende plek. De club onwaardig natuurlijk. Waar de meegereisde Brabanders de spelers uitgebreid bedanken, lijkt er bij De Graafschap toch sprake van een desillusie. Als het zo door gaat zien we de Superboeren voorlopig helaas niet terug in de Eredivisie. Een competitie waar ze op supportersgebied zonder twijfel thuishoren.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.