Keuken Kampioen Divisie

Late goal houdt promotiehoop levend voor NAC Breda

Dit seizoen was alweer het vierde jaar op rij dat NAC Breda, lange tijd een vaste naam in de Eredivisie, doorbracht in de Eerste Divisie. Wederom wacht aan het eind van de rit een avontuur in de play-offs voor een plekje in het beloofde land. Tijdens een doordeweeks ‘avondje NAC’ was het een late treffer die de Bredase dromen levend hield.

De Noad Advendo Combinatie blijft een club die tot de verbeelding spreekt. Alle zes de seizoenen die de club deze eeuw op het tweede niveau doorbracht werden er meer dan 11.000 seizoenkaarten verkocht. Aantallen waar veel Eredivisionisten alleen maar van kunnen dromen. Ook boekten de supporters vorig seizoen een overwinning tegen het moderne voetbal door de ultrarijke City Group buiten de deur te houden. Eigenlijk hoort NAC gewoon thuis in de Eredivisie.

Engelbewaarder

Maar goed, je kunt het op basis van supportersprestaties nog zo erg verdienen; promotie moet behaald worden door de spelers op het veld. Voor het derde seizoen op rij is NAC daarin veroordeeld tot de grillige play-offs om dit doel te bereiken. In de eerste ronde werd afgerekend met de verrassing van het seizoen; MVV. Vandaag wacht, net als twee jaar geleden – toen NEC te sterk was in de finale – een onderonsje met Eredivisionist FC Emmen in de halve finale.

Het Rat Verlegh stadion is met 18.000 supporters afgeladen vol. Dit geldt helaas niet voor het uitvak dat gevuld is met ongeveer 300 supporters. Niet heel verrassend gezien de supportersvriendelijke tijd van 18:45 op de woensdagavond. Op de thuistribune is, dankzij een oproep van Fr0nt76, veel geel te zien. Dat geeft een beetje een on-Nederlands beeld waar zwart toch vaak de boventoon voert. De Nederlandstalige nummers – het onvermijdelijke engelbewaarder – knallen uit de speakers en alles is gereed voor een avondje NAC.

Wijzen uit het Zuiden

Bij de opkomst hebben de supporters van Fr0nt76 nog een kleine sfeeractie. Het gaat hierbij om een zin in de stijl van een oud boek. Het is een vervolg op sfeeracties tijdens de eerdere play-offwedstrijden. Toen waren de zinnen als volgt:
‘Er was eens een club, heel diep in het dal. Ze wonnen geen wedstrijd en raakten geen bal’.
‘De strijd tegen de elementen werd beslecht. Breda won van City het gevecht’.
Vandaag volgt daar een derde zin op:
‘Wolken verdwenen, klokken gingen luiden. Gered door de wijzen uit het Zuiden’.

Er zullen vast nog drie vervolgzinnen klaarliggen. Of deze ook gebruikt kunnen gaan worden is afhankelijk van de prestaties van de spelers op het veld. Grotere spandoeken zullen we helaas voorlopig ook niet zien in Breda. Burgemeester Paul Depla, een van de grootste supportershaters van Nederland, heeft spandoeken ‘over de koppen’ verboden sinds de pyro tegen Willem II. Een belachelijke maatregel natuurlijk, waardoor de supporters van NAC redelijk beperkt zijn in de mogelijkheden.

Joey Kooij

Nadat de supporters aan alle voorwaarden hebben voldaan voor een geweldige avond, is het woord aan de spelers op het veld. Daar loopt het helaas iets minder voorspoedig voor de Bredanaren. De Eredivisionisten uit Emmen overklassen de Brabanders in de eerste helft volledig. Door doelpunten van Lorenzo Burnet en Ole Romeny staat er in de rust een volledig terechte 0-2 voorsprong op het scorebord. De Eredivisie is ver weg voor NAC.

In de tweede helft zoekt NAC met man en macht naar de aansluitingstreffer. FC Emmen vindt het verder prima om de voorsprong te verdedigen. Pas in extremis worden de inspanningen van de Noad Advendo Combinatie beloond. In de 94e minuut volgt de 1-2. Het Rat Verlegh stadion ontploft dankzij deze belangrijke goal. De hoop is plots weer terug en de focus gaat volledig richting de return van zaterdag.

De spelers worden daarom na de wedstrijd nog even goed toegezongen. Een ideale uitgangspositie is het zeker niet, maar de strijd is in Breda nog niet opgegeven. De droom voor de Eredivisie blijft nog iets langer levend. Na de wedstrijd zorgt scheidsrechter Joey Kooij, de minst populaire man in Breda deze avond, nog even voor krantenkoppen. Nadat zijn auto op het parkeerterrein wordt bekogeld met bier stapt hij uit om de discussie te zoeken met enkele supporters. Tja, een avondje NAC is nooit saai…

Meer lezen over NAC Breda? Check dan deze artikelen:
Een avondje NAC

We spraken met: Fanzine de Rat
Applaus voor de helden van Breda

Sander Wesdijk
Mijn naam is Sander Wesdijk en ik heb een passie voor voetbal, reizen en fotografie. In het weekend volg ik meestal mijn club Excelsior achterna, maar ik ben ook vaak bij een obscure wedstrijd te vinden in bijvoorbeeld Polen of Israël. Tijdens wedstrijden vind ik het schitterend om de emoties van de supporters vast te leggen met mijn camera. Deze foto's wil ik graag met jullie delen!

Reageren is niet mogelijk.

0 %