Ingezonden

Zo werken de play-offs in de Nederlandse competitie

Play-offs zijn niet in alle voetballanden gelijk. In buurland België worden ze gespeeld om te bepalen wie uiteindelijk de landskampioen wordt. In eigen land hebben we twee keer per seizoen play-offs in de hoogste afdelingen, de eerste wordt uitgevochten aan de top van de Eredivisie, en de tweede leert ons wie er volgend seizoen vanuit de Keuken Kampioen Divisie promoveert naar de Eredivisie en wie eruit degradeert.

Spelen voor het laatste Europese ticket

Europees voetbal is het ultieme doel voor iedere club die in de Eredivisie speelt. Er zijn namelijk weinig sportevenementen in Nederland waar zoveel aandacht naar uitgaat. De teams die op de eerste vier plaatsen eindigen, hebben dat ticket sowieso al binnen.

Dan resteert er een laatste mogelijkheid om alsnog Europees te spelen. De teams die op de 5e, 6e, 7e en 8e plaats eindigen, strijden voor een plaats in de tweede voorronde van de Europa Conference League. Europees voetbal brengt niet alleen de supporters in vervoering, maar zorgt ook voor extra geld in het laatje van de clubs.

Wie moet de Eredivisie verlaten en wie vult de 18 teams weer aan?

Een tweede play-off is er nog een waar veel op het spel staat. In deze minicompetitie wordt bepaald welke teams de Eredivisie moeten verlaten en welke promoveren. De twee laagst geëindigde teams in de Eredivisie degraderen automatisch. Ook de teams die als eerste en tweede eindigen in de Keuken Kampioen Divisie promoveren automatisch naar de Eredivisie.

Hoe worden de play-offs voor promotie en degradatie geregeld?

De teams die als derde tot en met achtste zijn geëindigd, strijden in een eerste ronde om door te gaan naar de halve finale van de play-offs. Pas daar komt de club die als 16e is geëindigd in de Eredivisie in het spel.

Die eerste ronde bestaat uit drie poules waarin de teams uit de Keuken Kampioen Divisie tegen elkaar spelen, met een thuis- en uitwedstrijd. De winnaars van de eerste twee poules spelen tegen elkaar in de halve finale. De winnaar van de derde poule ontmoet de nummer 16 van de Eredivisie. Ook deze wedstrijden worden gespeeld met een thuis- en uitwedstrijd.

Een ijzersterk NAC Breda tijdens de eerste ronde

De eerste halve finale, gespeeld op 21 mei 2024, was tussen NAC Breda en FC Emmen. NAC bleek in de play-offs echt op dreef te zijn; het won de eerste ronde met 3-1 en 0-5 van Roda JC Kerkrade. In de halve finale eindigde het eerste duel met Emmen in een gelijkspel. In de terugwedstrijd overtuigde NAC opnieuw met een 0-3 zege.

Een finale met een opmerkelijk doelpuntensaldo

Het was Excelsior Rotterdam dat het beresterke NAC ontmoette. Tijdens de eerste wedstrijd strafte NAC de eredivisionist af met 6-2. Excelsior gaf echter niet op en bij de thuiswedstrijd herpakten de Rotterdammers zich met een 4-1 zege. Dit was echter niet genoeg om de nederlaag van de uitwedstrijd teniet te doen; NAC Breda wordt de 18e club die volgend seizoen in de Eredivisie zal spelen. Excelsior degradeert als derde ploeg uit de Eredivisie. Volgend jaar spelen er dus geen drie, maar twee Rotterdamse teams in de Eredivisie.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %