Amateurvoetbal

Willem II doorstaat de zwart-witte storm van SJC en bekert verder na een stormachtige avond

Avondwedstrijden hebben altijd iets magisch. Tel daarbij op dat het gaat om het debuut in het hoofdtoernooi van de KNVB beker voor underdog SJC en dat de tegenstander de voormalig bekerfinalist en cupfighter Willem II is. In combinatie met de stormachtige omstandigheden en een goed bezet sportpark in Noordwijk is er het perfecte decor voor een spectaculaire avond bekervoetbal.

Het is de dag dat storm Ciàran over de kuststrook raast, Willem II zich afvraagt of het wel verstandig is om de weg op te gaan en de KNVB besluit dat er gewoon gevoetbald moet worden. Omstandigheden misschien wel in het voordeel van SJC dat met een mooi strijdplan klaar is voor deze unieke belevenis. Nooit eerder wisten de Noordwijkers het hoofdtoernooi van de KNVB beker te bereiken. Een unicum in de clubgeschiedenis.

Regio bollenstreek

Voetbal leeft in de bollenstreek. Naast SJC spelen ook Quick Boys, Lisse, Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk voor de beker. De regio Bollenstreek is dan ook goed vertegenwoordigd in deze eerste bekerronde.

De verwachtingen vooraf zijn hoog en de spanning druipt, naast de enorme hoeveelheid regen, van de gezichten af van de aanhang van de thuisploeg. SJC Cupfighters. Wordt het een ouderwetse bekerstunt en kunnen de zwartwitten boven zichzelf uitstijgen?

De aanhang van SJC heeft er duidelijk zin in en met enige bravoure leven zij toe naar één van de hoogtepunten in de historie van de club.

Dit is de kortste weg naar Europa, we hebben alvast maar kaarten voor de finale in De Kuip gereserveerd.

De blauwe wouten

Voorafgaand aan de wedstrijd is het al lekker druk in de kantine. Het bier vloeit rijkelijk en een DJ zweept het publiek op tot grote hoogte. De club heeft speciale wedstrijdsjaals laten drukken en voor de businessclub is er een arrangement geregeld met eten. Aan alles is gedacht. Cupkoorts is duidelijk voelbaar op het schitterende nieuwe sportpark aan de Lageweg in Noordwijk.

Vooraf helaas ook bij SJC de, door de KNVB voorgeschreven, gebruikelijke mededelingen dat vuurwerk op het sportpark niet is toegestaan. De Noordwijkse aanhang laat zich daar niet door tegenhouden en een deel verzamelt zich al vroeg buiten het sportpark. Hier kan de KNVB geen bezwaar tegen hebben en alle ruimte om het team met wat fakkels en vuurpijlen te ondersteunen.

Waar de Noordwijkers echter geen rekening mee hebben gehouden is het chagrijn van de lokale ‘blauwe wouten’. Nog voordat de eerste pyro wordt aangestoken, zijn agenten er als de kippen bij om het vuurwerk in beslag te nemen. Daarmee valt de sfeeractie letterlijk en figuurlijk in het water.

Awayday Willem II

Want water gaan we genoeg zien deze bekeravond. Voorafgaand aan de wedstrijd is het vooral onstuimig stormachtig. Tijdens de wedstrijd neemt de regen flink toe en het maakt de avond alleen maar heroïscher.

Ondanks de storm, KNMI aankondigingen van code oranje en een lange reis zijn toch zo’n 150 tot 200 supporters uit Tilburg hun club achterna gegaan voor een ouderwetse awayday. Geen verplichte buscombi’s en uitvakken, gewoon op eigen gelegenheid. En alle vrijheid om een plekje te zoeken langs de lijn en in de kantine een biertje te doen. De interactie tussen de beide aanhang beperkt zich tot wat opgestoken middelvingers, verder is de sfeer gemoedelijk.

De fanatieke Willem II aanhang neemt de eerste helft, ondanks de stromende regen, plaats achter het doel. Overigens net als de jongste jeugd van SJC. Die staan aan de andere kant van het veld als stoere bikkels achter het doel.

Bekerstunt in de maak

Vanaf de aftrap is het direct duidelijk dat Willem II snel zaken wil doen en niet het slachtoffer wil worden van de volgende bekerstunt. De eerste kansjes zijn dan ook voor de Tilburgers en al na een paar minuten is het bijna 0-1 als een verdwaalde voorzet het doel in lijkt te waaien en maar net met een uiterste krachtsinspanning door de doelman van SJC uit het doel kan worden geranseld.

Aan de andere kant is het vrijwel direct daarna raak. SJC laat zien dat het niet van plan is zich over te geven en gaat vol voor de bekerstunt. Na tien minuten maakt de thuisploeg de 1-0 en het sportpark ontploft. Een voorzet vanaf rechts lijkt door de wind niet haalbaar, maar het tekent de drive van heel SJC dat de linksbuiten toch nog vol voor de bal gaat. Met een verwoestende knal in de linkerhoek laat hij de doelman van Willem II kansloos. Feest aan de Lageweg, is een bekerstunt in de maak en is voor de ‘Noortukkers’ de eerste stap richting Europa gezet?

(Breed) randje buitenspel

De thuisploeg smijt met energie, overal waar een Willem II speler een bal rustig denkt aan te nemen zit er weer een Noordwijker bovenop. Enthousiast, gedreven en met passie spelen de zwartwitten alsof hun leven er vanaf hangt. Het belooft een heet avondje te worden voor de Tilburgers en voor de arbitrage.

Diezelfde arbitrage speelt een belangrijke rol bij de snelle gelijkmaker. Na een steekpass komt de bal bij een aanvaller van de Tilburgers die de bal onder de doelman doorschuift. Randje buitenspel, waarbij het randje wel heel langgerekt is. Een beslissing die cruciaal blijkt en waardoor de Tilburgers alweer binnen het kwartier op gelijke hoogte staan.

Willem II duwt direct door en drie minuten later is het opnieuw raak. Na een hoekschop wordt de bal ingekopt en van de lijn gehaald. In de rebound valt de bal voor de voeten van een aanvaller die onberispelijk binnenschiet.

Minimale marge

Willem II heeft het gewenste resultaat en met een minimale marge bereik je ook de volgende ronde. Dat het geen makkelijke avond wordt voor de Tilburgers blijkt wel. SJC geeft zich niet gewonnen en gaat met nog meer passie en strijd op zoek naar de gelijkmaker. Die valt ook bijna als na het eerste kwart een snoeihard afstandsschot met de grootste moeite door de doelman van Willem II tot hoekschop wordt gepromoveerd. SJC blijft aandringen, krijgt nog wat kleine kansjes de eerste helft maar komt niet meer tot scoren in de eerste helft.

De tweede helft gaat gelijk op, waarbij beide ploegen nog wat kansjes krijgen zonder groots te spelen. Het weer wordt steeds meer spelbreker, de krachten waarmee SJC heeft gesmeten raken langzaam op en Willem II gelooft het wel. De thuisploeg blijft tot het einde toe strijden om toch nog de gelijkmaker te maken maar komen niet verder dan wat speldenprikken. Misschien wel tegen de verhouding in verdubbelt Willem II in de blessuretijd de marge, een doelpunt voor de statistieken.

Trots & fakkels

Na het laatste fluitsignaal is er opluchting bij de Tilburgers. Een zakelijke overwinning waardoor zij dit seizoen niet in het rijtje bekerschlemielen terechtkomen. Bij de spelers, staf en aanhang van de thuisploeg heerst vooral trots. SJC heeft gevochten tot de laatste minuut en alles gegeven voor een mooi resultaat. De club uit Noordwijk heeft laten zien wat de charme is van het bekervoetbal met wedstrijden tussen amateurs en profs. Een bekerstunt was dichtbij, maar de zwart-witten komen net te kort om de profs van Willem II te verslaan.

De aanhang van SJC trakteert de spelers en staf na afloop op een staande ovatie en gezang en een aantal supporters van de thuisploeg heeft de regels goed gelezen. Geen vuurwerk op het sportpark tijdens de wedstrijd. Maar na afloop geldt dat natuurlijk niet meer en worden de fakkels alsnog afgestoken. Het rode licht van de fakkels, de harde wind en de regen zorgen samen voor een mystieke sfeer en geven unieke sfeerbeelden. SJC heeft zichzelf van zijn beste kant laten zien.

Willem II doorstaat de zwart-witte storm, komt met de schrik vrij en zit in de koker voor de loting van de volgende ronde van de KNVB beker. Voor SJC resteren de credits voor een fantastische ambiance en een mooie herinnering aan een heroïsche avond. Ondanks een nat pak voor het grootste deel van de aanhang was het een avond om nooit meer te vergeten.

Willem Schuitemaker
Van de krochten in het amateurvoetbal tot het betaald voetbal (als assistent scheidsrechter) en net zo snel weer terug, mijn sportcarrière in een vogelvlucht. Mijn hart gaat sneller kloppen van het schrijven over Engels voetbal en de magie van Liverpool en Engelse stadions in het bijzonder. Daarnaast heb ik een gezonde interesse in de (financiële) achtergronden van de grootste clubs en competities. Doe ik daar graag onderzoek naar om vervolgens een mooi artikel over te schrijven.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %