Voetbal in Nederland

Stormachtige avond in de bollenstreek bij VV Noordwijk – ADO

De eerste ronde is misschien wel de mooiste van de hele KNVB beker. Volop amateurclubs die profclubs ontvangen op een sportpark en laten zien dat het verschil tussen de KKD en de Tweede Divisie niet zo heel groot is. Overal bekerstunts en pyroshows. Voor ADO wacht in deze ronde een lokaal potje in de Bollenstreek. De Hagenezen mogen zich opmaken voor een wedstrijd bij vv Noordwijk.

Een wedstrijd waar een overwinning zeker niet gegarandeerd is. ADO zal niet de eerste club zijn die struikelt over een Tweede Divisie club. SV Spakenburg lijkt ieder jaar wel een profclub uit te schakelen. In de Bollenstreek zijn ze ook wel wat gewend. Alleen al deze avond staan er behalve bij Noordwijk ook wedstrijden gepland bij Quick Boys (tegen NAC) en FC Lisse (tegen FC Dordrecht). Later in de eerste ronde komen hier ook nog VV Katwijk (TEC), Rijnsburgse Boys (FC Groningen) en SJC (Willem II) bij. De regio is met recht het kloppende hart van het Nederlandse amateurvoetbal.

De belachelijke buscombi

Maar voor geen een bezoekende club in de Bollenstreek is de tegenstander zo dichtbij als voor ADO Den Haag. Slechts een klein halfuurtje scheidt de Hofstad en Noordwijk. Vanwege de reputatie van ADO wordt er helaas toch voor gekozen om een buscombi op te leggen. De verkoop voor de thuiskaarten vindt echter gewoon plaats in de kantine van vv Noordwijk, zonder verdere eisen. Zo komt de afstand van een halfuur weer van pas en kopen vele Hagenezen zonder problemen een kaart voor het thuisvak om de buscombi te omzeilen. Het laat gelijk zien waarom een buscombi voor een lokale wedstrijd als dit kant noch wal raakt.

Enkele honderden Hagenezen kiezen er echter voor om op de “reguliere” wijze aan kaarten te komen en arriveren een uur voor de wedstrijd met de bus in Noordwijk. Dat ADO op bezoek komt is niet onopgemerkt gebleven, want overal rijden politiebusjes rond. Het blijft de standaard ontvangst voor de geel-groenen. Ook de thuiskaarten hebben gretig aftrek gevonden. Waar een normale competitiewedstrijd van vv Noordwijk zo’n 600/700 mensen trekt, tikt de teller vandaag de 2.000 wel aan. De beker leeft zonder meer!

Jort van der Sande

De kinderen in de hoek van het sportpark hebben nog een kleine sfeeractie voorbereid. Bij de opkomst van de spelers wordt er confetti geschoten uit enkele shooters. Mooi om te zien dat de jeugd ook haar best doet om de lokale vv te steunen. Bij ADO worden een paar zwaaivlaggen gebruikt tijdens de opkomst. Niet veel later komen enkele stewards moeilijk doen over de spandoeken – waaronder ook een sterktewens – die voor de reclameborden hangen. De sponsoren mogen uiteraard niet lijden onder de supporterscultuur!

Op het veld blijkt al gauw dat het verschil tussen beide clubs niet zo groot is. vv Noordwijk komt voetballend prima mee met de Hagenezen, die toch meedraaien in de top van de Eerste Divisie dit seizoen. Dankzij een perfecte kopbal van Jort van der Sande is het echter wel ADO dat mag juichen na een kwartier spelen. Daarna is het vooral vv Noordwijk dat de klok slaat en enkele malen dicht bij een doelpunt is. In de 33e minuut besluit debutant Nigro vervolgens om een doorgebroken speler naar de grond te trekken, waardoor ADO nog een uur lang met 10 man een 1-0 voorsprong moet verdedigen. Vlak voor rust wordt er nog een penalty geclaimd, met een bijna zekere 2-0 tot gevolg. De scheidsrechter gaat hier echter niet in mee en de ruststand is 1-0.

Donder en bliksem op Duinwetering

Zodra het fluitsignaal voor de rust klinkt is er een felle flits te zien op Sportpark Duinwetering. Niet veel later gevolgd door flink wat gerommel vanuit de hemel. Het onweert in Noordwijk. De spelers komen nog wel tevoorschijn voor de tweede helft, maar als er na een minuut voetballen wederom wat donder en bliksem verschijnt gaat het hele zooitje weer naar binnen. Wij duiken als echte prinsessen ook snel de persruimte in en tonen ons pas weer op het veld als de wedstrijd na een kwartier rust wordt hervat.

Het onweer mag dan gestopt zijn, maar meerdere malen tijdens de tweede helft breekt de hemel open en valt er een bak water naar beneden. Omdat er op supportersgebied weinig gebeurt – ADO zet af en toe een nummer in en bij Noordwijk leven ze vooral mee met de wedstrijd – is het geen feest op het veld van Duinwetering. Zelfs de politie-agenten naast ons zijn verbaasd over ons gebrek aan werk deze tweede helft. Alsof zij het zo druk hebben op deze rustige avond…

Tijdens de tweede helft is het eigenlijk wachten op de gelijkmaker van vv Noordwijk. Deze blijft op wonderlijke wijze echter uit. Een bal op de paal wordt via de rug van de keeper tot corner gepromoveerd en enkele scrimmages pakken steeds net verkeerd uit. Een bekerstunt wordt het daardoor niet op deze stormachtige avond in Noordwijk. Het zijn de Hagenezen die de overwinning mee de bus in nemen. ADO verdwijnt weer in de koker tijdens de volgende loting en mag verder dromen over een route naar De Kuip!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %