Voetbal in Engeland

West Ham United: apathie regeert

De club uit Oost-London begon het seizoen sterk maar is sinds de bekernederlaag bij Oxford het spoor bijster. Het begint weer onrustig te worden bij West Ham. Met 11 punten uit zes wedstrijden begonnen The Hammers uitstekend aan het seizoen. Er werd gewonnen van Watford, Norwich en Manchester United. Het spel was uitstekend, de sfeer in het stadion was goed en de supporters waren tevreden.

Ommekeer

De ommekeer kwam op 25 september toen in de Carabao Cup met 4-0 werd verloren van de tweede keus van Oxford United. Bekercompetities zijn voor een club als West Ham de enige kans om een prijs te pakken. Het feit dat we enorm te kijk werden gezet door een team dat twee divisies lager speelt schoot bij veel fans in het verkeerde keelgat. Uit de volgende vijf wedstrijden werden slechts twee punten gepakt. Met als dieptepunt de wedstrijd tegen Newcastle van zaterdag 2 november die kansloos verloren werd. Al doet de 2-3 uitslag anders vermoeden. West Ham had totaal geen antwoord op de tacktiek van The Geordies; lange bal naar voren en er hard achter aan hollen. Het had bij rust zo maar met 4-0 achter kunnen staan.

Veelzeggend voor de stemming onder het publiek was dat de minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd tijdens de Armistice Day herdenking uiteindelijk zo’n 95 minuten duurde. Er heerste totale apathie onder de supporters. Er werd nauwelijks gezongen. De stilte werd alleen onderbroken door sarcastisch applaus voor een redding van de blunderende reserve keeper Roberto en het boegeroep bij het laatste fluitsignaal. Vooralsnog regeert dus de onverschilligheid. Maar als de resultaten even tegenvallen komt bij een club als West Ham de sluimerende onvrede over het stadion en het bestuur snel weer naar boven drijven.

Een uitbarsting zoals tegen Burnley, in maart vorig jaar is bij een club zo volatiel als de onze nooit ver van de oppervlakte verwijderd. Met lastige wedstrijden tegen o.a. Spurs, Chelsea en Arsenal op het programma is het te hopen dat we nog wat puntjes bij elkaar kunnen sprokkelen. Anders kan het wel eens een lang seizoen worden.

Onrustig

Op zaterdag 9 november verloor West Ham opnieuw, ditmaal uit bij Burnley. Het werd 3-0, en The Hammers werden op alle fronten afgetroefd door Burnley dat de laatste drie wedstrijden verloren had. In de pub, op de forums, en natuurlijk ook op social media, overal begint het weer erg onrustig te worden. Het team en de manager wordt een gebrek aan passie en inzet verweten maar de woede richt zich vooral weer tegen het bestuur. Volgende week zaterdag speelt West Ham thuis in de beladen derby tegen Spurs. Een cruciaal duel dat gewoonweg niet verloren mag worden. Wordt vervolgd.

Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %