Actueel

West Ham fans protesteren tegen bestuur

West Ham United fans hebben genoeg van de leugens en mismanagement omtrent het nieuwe stadion en plannen volgende maand een demonstratie tegen het bestuur.

Een nieuw stadion betekent niet meteen dat alles beter wordt (take note Feyenoord!). Neem West Ham United. De verhuizing naar het voormalige Olympische Stadion in de zomer van 2016 zou de club naar het ‘next level’ brengen. De sintelbaan was geen probleem, er zouden immers uitschuifbare zitplaatsen komen. Er werd gesproken over het aantrekken van spelers van de eerste garnituur. Niet langer vechten tegen degradatie, maar voetballen om een plek in de Champions League.

Het liep anders…

Er kwamen geen uitschuifbare zitplaatsen. Het bedrijf dat daarvoor zou zorgen ging failliet. Top spelers kwamen er ook al niet en het stadion bleek al gauw impopulair bij de fans. Stadion is totaal ongeschikt voor voetbal. De afstand tot het veld is groot. Er bevinden zich grote gaten tussen tribunes en de catacomben zijn ‘open’ en daardoor koud in de winter. Een biertje drinken in de rust is nauwelijks een optie. De zitplaatsen op de eerste ring worden door stellingen en steigers ondersteund. Je zou het met recht een zielloze bak kunnen noemen.

De foto is genomen tijdens West Ham United v Watford op zaterdag 10 februari en geeft een idee van de afstand tot het veld en de gaten tussen de tribunes vanaf mijn zitplaats halverwege de 2e ring.

Supporters worden tegenwoordig ‘customers’ genoemd door de club die een puinhoop maakte van de migratie. Dit leidde weer tot vechtpartijen tussen de fans onderling. Tel daarbij op de steeds terugkerende problemen tussen supporters en provocerende stewards en de mensen met clubkleuren van andere teams die tussen het thuispubliek zitten. Nooit meer thuiswedstrijden op Boxing Day vanwege het nabijgelegen winkelcentrum Westfield. De lange sfeerloze wandeling van Stratford naar het stadion en het feit dat de club nog steeds degradatievoetbal speelt. Je begrijpt misschien waarom de supporters zo ontevreden zijn. En dan was er nog het nieuwe logo met daarin het woord ‘London’, een goedkope marketingtruc om toeristen te lokken. Ook dat viel zeer verkeerd. West Ham is Oost-Londen, niet Londen.

Real West Ham Fans

Na anderhalf jaar in het nieuwe onderkomen zijn de supporters het nu helemaal zat. Ze hebben genoeg van de manier waarop West Ham United wordt gerund. Genoeg van de constante leugens en het niet nakomen van beloftes door het bestuur.

Onlangs staken een aantal gepassioneerde (en zeer prominente) fans de koppen bij elkaar en dat resulteerde in de oprichting van de actie groep de Real West Ham Fans. De groep wil dat het bestuur luistert naar de supporters en wil de identiteit van de club terug. Binnen no time hadden de Real West Ham Fans meer dan 15,000 volgers op Facebook en een kleine 7,000 volgers op Twitter. Een fundraising target van £20,000 werd binnen vier dagen gehaald en staat inmiddels op ruim £26,500.

Op zaterdag 10 maart, voorafgaand aan de wedstrijd tegen Burnley, gaat er gedemonstreerd worden tegen het bestuur. Om 11.30 uur zal vanaf Stratford Park, in het ‘oude’ Stratford in optocht naar het stadion worden gelopen. Het leeft enorm. Er worden 10,000 fans verwacht. Ik zal erbij zijn.

Image credit: Del Deacon (@deacon_del)
Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %