Voetbal in Schotland

Warming up: drie Schotse stadsderby’s

Misschien wel de ultieme derby trip. In vier dagen tijd de drie grote Schotse stadsderby’s bezoeken. Hoewel traditiegetrouw één of meerdere derby’s steevast eind van het jaar gepland worden, komt het zelden voor dat je alle drie kan bezoeken in slechts enkele dagen tijd. We starten vandaag in Edinburgh, morgen naar Dundee om met een uitstapje naar Greenock Morton op zondag te eindigen in Glasgow.

Vier dagen rauw Schots voetbal om het jaar mee af te sluiten. Een korte vooruitblik op wat hopelijk heerlijke derby days opleveren. Uitgebreide (foto)verslagen van de drie Schotse stadsderby’s volgen uiteraard spoedig.

Edinburgh Derby: Hearts vs Hibs

Eén van de oudste rivaliteiten ter wereld. Beide clubs zijn opgericht midden jaren 70 van de 19e eeuw. De eerste ontmoeting vond plaats op Kerstdag in 1875 met een 1-0 overwinning voor Hearts. De derby is bijna 650 keer gespeeld waarvan 323 in de officiële Schotse competities. Een ongekend aantal. Als we de balans opmaken staat Hibs op grote achterstand als het gaat om gewonnen derby’s. Slechts 85 keer winst tegenover 142 zeges van de rivaal in officiële wedstrijden.

De eerste derby van dit seizoen werd gespeeld op Easter Road, de thuishaven van de Hibernian. Hearts ging met een 2-1 overwinning naar huis. Punten die de club hard nodig heeft. De club staat onderaan de ranglijst en zal alle zeilen bij moeten zetten om degradatie te voorkomen. Vooralsnog een dramatisch seizoen, waar afgelopen jaren steevast in de subtop geëindigd werd. De stadsgenoot vinden we terug op een zevende plek in de middenmoot.

Een eerder bezoek aan The Edinburgh Derby

Dundee Derby: Dundee United vs Dundee FC

Een vriendschappelijke burenruzie. Als je de bal hard genoeg het doel overschiet in het ene stadion hoef je niet vreemd op te kijken als je de bal bij de buurman op het veld terugvindt. Dens Park en Tannadice Park liggen letterlijk naast elkaar slechts gescheiden door een weg. Dundee is de oudste club van de twee. Opgericht in 1893. United is ontstaan in 1909 als Dundee Hibernian als opvolger van Dundee Harp. Een club die was opgericht door Ierse migranten.

Ondanks een Iers fundament is er in Dundee nooit sprake geweest van “sectarian” rivaliteit. Sterker nog, de clubs hebben zelfs een gezamenlijke hooligan groep genaamd “Dundee Utility”, waarmee de harde kernen de strijd aan gaan met de grote groepen fanatiekelingen uit Glasgow en Edinburgh. Ondanks het amicale karakter zorgt de derby voor verdeeldheid binnen families daar er vaak supporters van beide clubs vertegenwoordigd zijn.

Door wisselende succesvolle periodes bij beide clubs is de derby relatief gezien nog niet vaak gespeeld. Slechts 170 ontmoetingen sinds de eerste derby in 1925. Die pot eindigde in een 0-0 gelijkspel. Sindsdien was het vooral Dundee FC dat succesvol was, maar sinds de jaren 70 zijn de rollen omgedraaid. United won 80 derby’s tegenover 49 van Dundee. De burenruzie kan dit seizoen voorlopig weer even voor het laatste zijn, aangezien United op grote afstand aan kop staat. Promotie lijkt een zekerheidje.

The Old Firm: Celtic vs Rangers

De derby van Glasgow behoeft eigenlijk geen introductie. De grootste rivaliteit ter wereld. Traditioneel spelen de Schotse grootmachten tegen elkaar in het laatste weekend voor oud & nieuw. Nu Rangers FC zich na de moeizame jaren weer bovenin de competitie heeft gemeld lijkt de klassieke tweestrijd weer helemaal terug te zijn. Momenteel is het verschil op de ranglijst 5 punten in het voordeel van Celtic met een wedstrijd mee gespeeld.

Lees uitgebreidere informatie rond The Old Firm hier: The Old Firm: Celtic vs Rangers

In de Hekken - drie Schotse stadsderby's

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %