Actueel

Waar is dat uitvak?

Woensdag scoorde Jozy Altidore de 0-3 voor AZ in de Arena. Daarna juichte hij, zoals je hoort te doen na een doelpunt. Snel ging hij op zoek naar zijn eigen supporters. In de Arena moet je dan even zoeken, want de uitsupporters zijn ergens op de tweede ring weggedrukt. Dus stond hij een beetje vanaf het veld naar een vak te juichen dat dertig meter hoger zat en omringd was met glazen wanden. Altidore moest hele goede ogen hebben wilde hij de supporters ook echt zien. Dan is de charme van het juichen richting je eigen supporters al weg. Na de wedstrijd stonden alle spelers van AZ te springen onder het uitvak. Handjes de lucht in en springen. De supporters in het uitvak hadden ook de handjes in de lucht en juichten ook. Echt visueel contact ontbrak.

165914_543724072314735_1267891465_n

Tegenwoordig word je als uitsupporters ergens in een vak verstopt op de tweede ring in een stadion. Feyenoord heeft een nieuw uitvak op de tweede ring. Bij FC Twente zijn de uitsupporters ook veilig een verdieping verhuisd. In Groningen hebben ze ook een aardige vissenkom ontwikkeld, om over NAC maar helemaal niet te spreken. Bij PSV hebben ze ook een donker hoekje gereserveerd voor de uitsupporters. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Uitzonderingen zijn uitvakken in Utrecht en Waalwijk, waar nog geen glazen wanden voor zijn gebouwd.

‘Vroeger’ kon je de uitsupporters nog gewoon zien als je televisie keek. Nu zijn ze verstopt. Als een club een doelpunt scoort is de kans klein dat je nog supporters ziet juichen. Spelers weten daardoor vaak ook niet waar ze met hun blijdschap heen moeten. Een doelpunt wil je delen met je supporters. Nu gaan spelers maar raar juichen met elkaar of ze vieren het ingetogen. Een Wilfred Bony maakt het zelfs nog erger, die juicht gewoon helemaal niet meer na een treffer.

Jaren geleden waren de uitvakken op Monnikenhuize, het Oosterparkstadion, de Adelaarshorst, en de Meer juist mooi om naar te kijken na een doelpunt. Wild springende supporters, die richting de hekken renden of er al in hingen. Ook bij Twente en bij NAC was het in de eerste fase in het nieuwe stadion nog mooi wegkijken na doelpunten. Spelers renden dan richting uitvak en de spelers met een beetje gevoel voor supporterscultuur klommen ook gewoon in het hek. Vuistje omhoog enzo, mooi!

Nee, voor juichbeelden van supporters hoef je tegenwoordig de televisie niet meer aan te zetten en dat verrekte zonde. Als iemand nog tips heeft voor stadions in de buurt waar nog wel lekker gejuicht wordt: we houden ons aanbevolen.

Dit artikel is geschreven door Buitenkantje Links die sinds kort aan de weg timmert met zijn heerlijke weblog. Hij is uiteraard ook te volgen via Twitter!

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %