Voetbalstad Buenos Aires: Van Boca Juniors tot Berazategui
Voordat je verder leest in deze review over Voetbalstad Buenos Aires, kan ik alvast de conclusie weggeven. Koop dit boek niet. Wat je ook doet, koop onder geen enkel beding dit boek. Mocht je dit advies in de wind slaan kan ik je alvast garanderen wat er zal gaan gebeuren. Eenieder die dit boek lees wordt overvallen door een onbeheersbare drang om zo snel mogelijk in een (te krap) vliegtuig te stappen, om voor minimaal drie weken naar Buenos Aires te vertrekken en alleen maar voetbal te zien. En laat Corona dat nu eens compleet onmogelijk maken. Dit verlangen tot Buenos Aires en het onvermogen om daadwerkelijk te kunnen gaan zullen ongetwijfeld tot een kleine voetbaldepressie leiden. Neem daarom van mij aan: koop dit boek niet!
De voetbalhoofdstad
Dat Joris van de Wier een van de beste voetbalschrijvers van Nederland is hoef ik inmiddels niet meer te vertellen. Dat heb ik inmiddels al in zoveel reviews geschreven, dat het nu wel eens duidelijk moet zijn. Met elk boek en elke editie van Staantribune groeit de achterban van Van de Wier een beetje meer en worden weer nieuwe mensen geïntroduceerd tot de ware kern van het voetbal. Zo schreef Van de Wier eerder al over het jaar lang volgen van de Schotse club Hearts, een verzameling bezoeken over de rauwe, industriële voetbalclubs en steden van Engeland en een soort pelgrimstocht langs de slechtste nationale elftallen van Europa. En nu is het met voetbalstad Buenos Aires tijd voor zijn 3e werk in de reeks van stedenportretten.
Waar hij eerder met voetbalstad Liverpool keek naar een Engelse havenstad en met voetbalstad Berlijn een Duitse atypische voetbalstad onder de loep nam is Van de Wier nu aanbeland in de absolute voetbalhoofdstad ter wereld. Buenos Aires. De hoofdstad van Argentinië heeft een bijna magische aantrekkingskracht op voetballiefhebbers over op aarde. Met namen als Boca Juniors, San Lorenzo en Huracan. Het is dus niet voor niets dat wij met grote regelmaat aandacht gaven en geven aan de vele schitterende voetbalclubs die deze stad rijk is. Zo veel zelfs dat Van de Wier in zijn boek ook schrijft dat zijn fascinatie voor de supporters van San Lorenzo begon door de vele schitterende video’s die in onze beginjaren op deze site verschenen.
Het boek bevat wedstrijdbezoeken aan 10 verschillende clubs. Gelukkig is er de keuze gemaakt om de focus te leggen op Buenos Aires en omliggende steden die onderdeel zijn van de agglomeratie Buenos Aires. Hierdoor wordt La Plata bijvoorbeeld ook meegepakt en kunnen we dus genieten van verhalen over Gimnasia La Plata en het in Nederland wel bekende Estudiantes. Maar eigenlijk zijn de wedstrijdbezoeken, net als in eerdere boeken slechts een bijzaak die in 1 of soms 2 pagina’s in rap tempo worden afgedaan. Het Argentijnse voetbal is qua niveau namelijk verschrikkelijk. Na het mislukte WK van 1958 maakte het land de afslag richting het anti-fútbol. Veel overtredingen en weinig doelpunten.
Barra Bravas
De werkelijke charme van het boek zit dan ook buiten deze wedstrijden om. Die zitten in de schitterende historische verhalen die elk hoofdstuk kleur geven en elke club een gezicht geven. Denk hierbij aan het brilletje van Van Daele bij Estudiantes, de gouden periode van Huracán (met het mooiste stadion op aarde) en over legendarische spelers van River Plate. Ook verhalen over vooraf onbekende clubs op lagere niveaus zoals Berazategui en El Porvenir krijgen hiermee charme en laten tegelijk de veelzijdigheid zien die Buenos Aires de onbetwiste voetbalhoofdstad van de wereld maken. Tevens zijn de verhalen over de gevaarlijke en rauwe kant van de stad passages die de aandacht van de lezer volledig grijpen. De Villa Miseria’s, zoals de achterbuurten heten, rondom bijvoorbeeld San Lorenzo, laten de schaduwkant zien van Buenos Aires. Een stad vol nostalgie, die terugverlangt naar een verleden toen de toekomst nog hoopvol leek.
Het is wel deze nostalgie en uitzichtloosheid die het fanatisme van de Barra Bravas verklaren. Deze supporters leven voor hun club en de topmensen van de Barra Bravas verdienen zelfs goed geld door hun positie. Hierdoor zijn er ook vaak interne machtsstrijden en doden die over en weer vallen zoals bijvoorbeeld bij River Plate. Hoe voetbal beleefd wordt in Argentinië is onvergelijkbaar met elk ander land op aarde. Juist ook omdat hier de hele familie fanatiek is. Voetbal is een ware familiesport. Vrouwen met kinderen op de arm, pannaveldjes tussen de tribune en het veld en overal kinderwagens. Het fanatisme van deze supporters zorgt voor onvergetelijke ervaringen die Van de Wier op schitterende wijze op papier heeft gezet. De lezer kan niet anders dan willen dat hij of zij er zelf bij was of nog gaat zijn.
Als dit alles nog geen onstilbare honger naar Argentijns voetbal heeft opgewekt, is er nog wat hoop. Deel 2 verschijnt binnenkort…
Foto’s: Joris van de Wier