InterviewsVoetbalboeken

In het hart van het Schotse voetbal

De zomer breekt aan. Het clubvoetbal staat op een wat lager pitje. De vakantie naar de zon staat voor velen voor de deur en dat betekent: met een boek aan het zwembad/strand hangen. Speciaal voor jullie zullen er de komende dagen de nodige boekrecensies geplaatst worden. 

Glorious Hearts laat de schoonheid van het Schotse voetbal zien. Het nieuwe boek van Joris van de Wier volgt Heart of Midlothian in het seizoen 2014-2015. Om het boek te schrijven zamelde de schrijver geld in bij lezers, een project waarvoor Van de Wier zijn baan opzegde en Nederland verliet. Niet met het idee om er rijk van te worden, want Van de Wier kiest niet voor een grote club als Celtic, maar specifiek – dat blijkt ook uit het boek – voor Heart of Midlothian. De club uit Edinburgh met de haast poëtische naam, bij aanvang van het boek net gedegradeerd uit de Schotse Premier League.

Het boek is doordrenkt van liefde voor Schots voetbal en bijhorende cultuur. Dat blijkt al uit de voorkant van het boek, ontworpen door Paine Proffitt, een kunstenaar die in zijn werk veel met Britse sport(ers) doet. Een pracht van een voorkant, die de lat hoog legt voor de inhoud van het boek.

Iedere wedstrijd van Hearts is een hoofdstuk en op die manier wordt iedere wedstrijd gekoppeld aan een verhaal over Hearts, Schotland of over de tegenstander. Zo komt de rivaliteit met stadsgenoot Hibernian FC voorbij, valt er te lezen over de ontmoetingen met de Rangers, het Schotse onafhankelijkheidsreferendum, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de romantiek van Tynecastle of andere oude stadions. Vaak met behulp van ietwat cynische vergelijkingen worden gebeurtenissen beschreven. Het boek staat boordevol informatie. Veel van deze informatie zal het merendeel van de lezers snel weer kwijt zijn, maar dat maakt van Glorious Hearts wel een halve Schotse voetbalencyclopedie.

Ook het persoonlijk leven van Van de Wier in Edinburgh wordt beschreven. Dit voert niet de boventoon, maar de schrijver kon dit zeker niet achterwege laten. Tijdens het seizoen ontsnapt hij zelfs aan de dood na een hartaanval. Ontmoetingen met supporters van Hearts of bepaalde fangroeperingen komen minder aan bod, evenals voetbaltechnische aspecten. Van de Wier is gelukkig geen voetbalanalist en heeft daarom veel meer oog van de cultuur rondom het voetbal.

Minpunten zijn er ook. Het boek bevat veel tik- en taalfouten. De uitgever had hier wellicht meer aandacht aan moeten schenken. Ook is de aversie van Van de Wier jegens Rangers, zeker in het begin van het boek, misschien iets té.

Bovenal is het boek een mooi persoonlijk document over het jaar van Van de Wier in Edinburgh met de Hearts. Dat maakt het boek ook origineel. Glorious Hearts is bijna vierhonderd pagina’s lezen over het Schotse voetbal, door de ogen van een liefhebber pur sang.

Glorious Hearts is te koop voor €19,95 en verkrijgbaar bij onze vrienden van Bol.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %