Voetbalboeken

Pot 6; De grote schoonheid van de kleintjes

Sinds zijn debuut met ‘Floodlights en Terraces’ in 2013 is Joris van de Wier uitgegroeid tot dé schrijver onder de groundhoppers. Sindsdien verschijnt er bijna ieder jaar een nieuw boek van zijn hand bij de uitgeverij van voetbaltijdschrift Staantribune. Waar hij met zijn debuut en eropvolgende boeken ‘Glorious Hearts’ en ‘Van Middlesbrough tot Millwall’ zijn focus hield op het Verenigd Koninkrijk verschuift Van de Wier met zijn nieuwe boek voor het eerst zijn werkgebied naar het Europese vaste land. In Pot 6 doet hij namelijk de negen slechtste voetballanden van de UEFA aan. Wat volgt is een ode aan de eeuwige underdogs van het interlandvoetbal.

Grote verschillen

Hoewel de negen landen in hetzelfde schuitje zitten, namelijk in de allerlaagste pot tijdens de loting op weg naar het WK 2018, zijn ze compleet verschilend. Waar een land als Kosovo haar plek in deze groep vooral te danken heeft aan haar relatief korte bestaan als land, heeft een land als San Marino eigenlijk geen enkel toekomstperspectief om de groep ooit te verlaten. Hetzelfde zou je verwachten voor Luxemburg, maar daar treft Van de Wier juist een voetballand wat in opbouw is en stiekem hoopt op betere resultaten. Een land dat hetzelfde hoopt is Kazachstan, waar Luxemburg het echter probeert met een goede basis wil Kazachstan dit doen met belachelijk grote financiële middelen. Dit lukt misschien in het clubvoetbal met de plastic club Astana, met het nationale elftal blijkt dit een stuk lastiger.

Als Kazachstan een perfect voorbeeld van een land in opbouw is, is Georgië het tegenovergestelde. Een land met de voetbalgeschiedenis en grootte van Georgië hoort veel beter te doen dan Pot 6. In het hoofdstuk over Georgië wordt echter pijnlijk duidelijk dat voetbal langzamaan plaats moet maken voor rugby. Een gebrek aan liefde voor voetbal is ook wat Andorra parten speelt. In Malta zijn de sporen van voetballiefde juist wel weer terug te vinden door Van de Wier. Op Gibraltar zijn de supporters voetbalgek en hebben ze grote dromen voor de toekomst. Voorlopig wordt er echter ongelooflijk slecht gevoetbald onder de beroemde rots. Liechtenstein, ten slotte, heeft geen grote dromen en zal waarschijnlijk voor altijd genoegen moeten nemen met af en toe een overwinning.

Dé derby van Kosovo laat zien hoe voetbalgek het land is

Een klassieke Van de Wier

Net als bij zijn vorige boeken is Pot 6 tijdens het lezen direct herkenbaar als een boek van Van de Wier. Zoals in al zijn boeken weet hij met zijn onorthodoxe en unieke schrijfstijl de lezer te boeien en zelfs de meest vreemde plekken aantrekkelijk te maken. Waar ‘Van Middlesbrough tot Millwall’ een diep verlangen naar Grimsby Town wakker maakte in mij, heb ik door Pot 6 ineens een dringende noodzaak om een lang bezoek aan Kosovo te brengen. Een groot gebrek wat echter tijdens al zijn boeken opspeelt is de afwezigheid van foto’s. Van de Wier laat in Staantribune altijd zien ook een prima fotograaf te zijn en het is jammer dat de geweldige bestemmingen in dit boek het zonder deze foto’s moeten doen.

Net als bij ‘Van Middlesbrough tot Millwall’ is het enige nadeel dat de kwaliteit van het hoofdstuk soms afhankelijk is van de plaats. Waar sommige landen je het gevoel geven dat je nog wel tientallen pagina’s meer zou willen lezen, is het bij sommige landen soms moeilijker om het hoofdstuk door te komen. Dit heeft soms ook te maken met het gebrek aan voetbalcultuur in sommige van de allerkleinste kleintjes. Het hoofdstuk over Andorra, zeker in vergelijking met Kosovo, is hier een perfect voorbeeld van. Verder speelt de persoonlijke smaak van de lezer natuurlijk ook een grote rol per hoofdstuk.

Één ding dat echter zeker is, voor mensen die genoten hebben van de vorige boeken van Joris van de Wier is dit boek zonder twijfel opnieuw een aanrader. Veel verder weg van het moderne geldbeluste voetbal kan je niet komen dan de verhalen van Van de Wier in landen als San Marino, Malta en Andorra. In zijn verhalen over de “slechtste” voetballanden zijn juist de beste voorbeelden van pure, onaangetaste voetballiefde te vinden. En die verhalen waren zonder twijfel het vertellen én het lezen waard!

Pot 6 van Joris van de Wier is exclusief te koop in de webshop van Staantribune

Voor meer boekrecensies klik hier!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %