Voetbalstad Berlijn: unieke verhalen over een unieke stad
In ‘Voetbalstad Berlijn’ buigt Joris van de Wier zich over de vraag of de Duitse hoofdstad nu daadwerkelijk een voetbalstad is. Waar bijna elke Europese hoofdstad wel een topclub heeft, blijft de prijzenkast in Berlijn akelig leeg. Op weg naar de Berlijnse voetbalziel komt hij zo langs allerlei bekende en minder bekende clubs. In (voormalig) West-Berlijn komen zo onder meer het Joodse Maccabi Berlin, de uit de krakersbeweging ontstane Polar Pinguin en de voormalig topclub Tennis Borussia Berlin aan bod. In Oost-Berlijn gaat de loep natuurlijk naar Union Berlin, maar ook het gehate Dynamo BFC en het ter zielen gegane Vorwärts Berlin komen langs. Zo ontstaat een boek dat een geweldig inkijkje geeft in de voetbalcultuur van een unieke stad.
Tussenkopje
Over de schrijfstijl van Van de Wier hoeven we het inmiddels niet meer te hebben. Hij heeft ondertussen zijn sporen als schrijver wel verdiend. Met elk jaar een nieuw boek is zijn schrijftempo ook indrukwekkend te noemen. Onder meer de kleinere voetballanden, de Schotse voetbalclub Hearts en de voetbalstad Liverpool kwamen al voorbij. Ook staat binnenkort een boek over de voetbalhoofdstad van de wereld, Buenos Aires, op de rol. Één van de weinige kritieken over zijn oeuvre tot dusver was dat de focus nog wel wat vaker buiten het Verenigd Koninkrijk mocht vallen. Dat lijkt nu dus ook gelukt te zien met onder meer dit boek over Berlijn.
Op zijn eigen unieke manier wordt deze opvallende stad onder de loep genomen. Waar veel boeken door groundhoppers nogal veel op elkaar lijken en qua schrijfstijl vaak wat matigjes zijn, kan datzelfde niet gezegd worden over Voetbalstad Berlijn. Wat Van de Wier schrijft leest in razendsnel tempo weg. Zijn humor waarmee hij vaak de rand opzoekt valt ook erg goed. Het enige puntje van kritiek is dat sommige van zijn unieke zinnen, bijvoorbeeld de tijdsmachine van Barabas en meesteres Lucretia, in veel van zijn boeken voorkomen. Dit zijn slechts kleine details in wat niettemin weer een geweldig boek is van de beste voetbalcultuurschrijver van Nederland.
Tussenkopje
De hamvraag die tot dit boek geleid is, is de vraag of Berlijn wel echt een voetbalstad is. Hoewel de schrijver zelf het antwoord redelijk in het midden laat, durf ik wel te stellen dat het antwoord een ‘ja’ is. Maar niet in de meest conventionele manier. De huidige inwoners van Berlijn wonen er vaak nog niet zo lang en vaak maar tijdelijk. Ze komen uit andere delen van Duitsland en blijven trouw aan de club uit hun geboorteplaats. Ook speelt de unieke oorlogsgeschiedenis van Berlijn met de jarenlange splitsing hier een grote rol in.
Toch heeft Berlijn genoeg voetbalclubs en stadions die de stad een kleur geven. Hertha BSC mag dan niet de meest leuke club zijn, met het Olympiastadion wat gebouwd werd voor de omstreden Olympische Spelen van 1936 heeft het een razend interessante thuisbasis. Union Berlin is de cultclub bij uitstek en algemeen bekend bij liefhebbers van voetbalcultuur. Tennis Borussia Berlin valt op door haar unieke kleuren, aparte naam en fanatiek groep supporters. BFC Dynamo is misschien wel de meest gehate club ter wereld en was jarenlang succesvol doordat Stasi-baas Erich Mielke fan was van de club. Vorwärts Berlin was ook succesvol, maar verdween na een verplichte verplaatsing naar de uiterste grens van Oost-Duitsland voor altijd van het toneel. Tel daar nog clubs als BFC Germania, Makkabi Berlin en Polar Pinguin bij op en je hebt talloze unieke verhalen over het Berlijnse voetbal.
Voetbalstad Berlijn is, wederom, een gigantische aanrader. Het is te hopen dat Van de Wier nog lang doorgaat met het produceren van schitterende voetbalboeken in het huidige tempo.
Het boek ‘Voetbalstad Berlijn’ van Joris van de Wier kan voor €22,50 gekocht worden bij bol.com (via ons affiliate linkje kopen = tof!)
Foto’s: Joris van de Wier