Voetballen aan de oceaan naast een rots uit de 15e eeuw
In de stad Puerto de La Cruz bevindt zich een mooi stadionnetje vlak aan de zee. Estadio El Peñón (vertaald: de steen) is het onderkomen van Club Deportivo Puerto Cruz. Minder bekend dan hun eilandgenoten uit de Segunda División, maar wel een club met een bijzonder verhaal.
Bij het voetbal op de Canarische Eilanden denk je waarschijnlijk aan de twee bekendste ploegen: CD Tenerife en UD Las Palmas. Ooit verscheen op In De Hekken dit artikel over de derby tussen deze clubs. Daarnaast heb je nog een paar clubs die uitkomen in de lagere regionen van het Spaanse voetbal.
Op Tenerife vind je natuurlijk ook nog andere clubs. Club Deportivo Puerto Cruz speelt niet op een hoog niveau, maar voetbalt wel aan de Noordelijke Atlantische Oceaan naast een rots uit de 15e eeuw.
Buenos días ️#FelizSábadoATodos
Un Antes!
El Peñón del Fraile#PuertoOrotava
(#PuertoDeLaCruz)#Tenerife
Año1890
➡Rodrigo de la Puerta
(1853-1931 †)
#AntiguaTenerife pic.twitter.com/QkfV1ZUBzG— – ²º¹³ (@AntesAhoraTfe) January 8, 2022
Zoals verwacht speelt de club in de regionale competitie. Het stadion biedt plaats aan zo’n drieduizend toeschouwers en wordt ook wel eens gebruikt voor concerten en andere evenementen. Aangezien El Peñón direct aan het strand ligt, komt iemand mogelijk met natte sokken terug wanneer de bal te hard is weggewerkt.
De mythe van de rots
Naast het veld staat een rots met een tempel erop, waar het stadion naar vernoemd is. Hier heb je een prachtig uitzicht op de oceaan en kan je de wedstrijden gratis zien. Toch is deze rots niet zomaar een alledaags verschijnsel. Deze rots draagt een heel verhaal met zich mee. Nadat de Taorovulkaan in 1430 uitbarstte, rolde het vulkanisch gesteente door kliffen en hellingen. Bij de kust koelde het af en stolde het. Een monnik gebruikte de rots om op te bidden en plaatste een kruis erop. In 1813 kreeg de rots dankzij de burgermeester een trap, een overkapping en een kruis erop. Op enkele renovaties na is het bouwwerk tot op de dag van vandaag intact gebleven.
Rondom de rots zijn verschillende legendes ontstaan. Een legende luidt dat er tussen de scheuren van de rots verborgen piratenschatten te vinden zijn. Een andere vertelt dat er bloemen groeien op de plek waar de monnik zijn kruis plaatste. Later zouden deze bloemen zijn verwelkt toen de monnik zich terugtrok in het klooster.
Un Antes!
Desde el Peñón del Fraile, el campo de futbol el Peñón, cementerio de San Carlos y Castillo de San Felipe.#PuertoDeLaCruz #Tenerife
Año1930
#AntiguaTenerife@Hija_deLuna@de1969 pic.twitter.com/kLbNHwp0mS— – ²º¹³ (@AntesAhoraTfe) March 6, 2019
El peñón de Puerto de la Cruz, en Tenerife. Año desconocido.#puertodelacruz #fotosantiguas #tenerife #canariasenelpasado pic.twitter.com/7q8aYxfQpx
— LosCalados Artesanía (@LosCalados) January 10, 2020
Enjoying some gentle Saturday morning football at the delightful Campo de Futbol el Peñón in Puerto de la Cruz, Tenerife.#groundhopping pic.twitter.com/yAIWBMJoga
— Stephen Harris (@harris1881) January 18, 2020