Groundhopping

Verhitte derbystrijd tussen twee vakantie eilanden

De twee grootste eilanden van de Canarische Eilanden staan bekend om de zon die altijd schijnt en als vakantieoord. Maar Gran Canaria en Tenerife staan ook bekend om hun zeer grote rivaliteit als het om voetbal gaat. Beide stadions liggen in de hoofdsteden van de eilanden en dus ver weg van de toeristische plekken.

De wedstrijd tussen UD Las Palmas (Gran Canaria) en CD Tenerife is een van de bekendste en belangrijkste derby’s van Spanje. Ook staat het in de top 50 van derby’s met de meeste rivaliteit wereldwijd. Het mag dus duidelijk zijn dat ik, als inwoner van Tenerife, de twee data van de derby’s al vanaf begin augustus met rood heb omcirkeld. Dit was de eerste derby in vier jaar tijd. De afgelopen jaar acteerde UD Las Palmas op het hoogste Spaanse niveau, terwijl Tenerife, ondanks verwoede pogingen, bleef steken in de “Segunda division”. Beide teams maken een moeilijk seizoen door. Ze hebben allebei de ambitie om te promoveren, maar Tenerife strijd op dit moment om niet te degraderen naar het 3de niveau. Daarentegen valt Las Palmas ondanks een goede start tegen met de tiende plaats.

Awayday

Zondag 16 december was het zover, derbyday! Nadat de kaartjes via de fanclub geregeld waren en de hele reis gepland stond was het tijd om mijn eerste Canarische Derby en mijn allereerste “Awayday” mee te maken. Om 10.30 uur vertrokken we met de bus richting de haven van Tenerife. Vanuit hier pakten we de ferry die tussen de twee eilanden vaart. We waren in totaal met 1.500 uitzinnige Tenerife fans, die allemaal de 2.5 uur durende reis naar Gran Canaria per boot maakten. Op de boot was de stemming al zeer goed maar werd het door de grote politie inzet al snel duidelijk dat dit een absolute risicowedstrijd was.

Eenmaal aangekomen op Gran Canaria werden we voor de tweede keer die dag gefouilleerd. Vervolgens werden we in bussen geladen en vertrokken 30 bussen, met een hele colonne ME bussen ertussenin, richting het stadion. Bij aankomst werden we snel de bussen uitgehaald en het uitvak ingeduwd. We konden nog net een glimp opvangen van de vele Las Palmas fans buiten het stadion maar zelfs maar in de buurt komen bleek al snel een onmogelijke opgave.

Het uitvak zat 1 uur voor aanvang van de wedstrijd al helemaal vol en er werd al luidkeels gezongen. De liederen waren Pro Tenerife maar vooral Anti Las Palmas. Toch was de sfeer nog vooral gemoedelijk omdat het stadion pas vrij kort voor de wedstrijd goed volliep. Dit komt omdat in de Spaanse voetbalstadions geen alcohol wordt geschonken. Uiteindelijk zou het bij 19.000 toeschouwers blijven en werd de capaciteit van 32.000 toeschouwers bij lange na niet gehaald. Een grote teleurstelling voor Las Palmas en wij, als Tenerife, hadden weer een volgend lied waarin we duidelijk maakten dat Las Palmas geen grote fanschare heeft.

Matige wedstrijd

Tijdens de wedstrijd bleek steeds meer de haat tussen de teams en vooral de fans. Na elke belangrijke gebeurtenis op het veld sloeg op de tribune de vlam in de pan en moest de ME herhaaldelijk hard ingrijpen. Vooral de Las Palmas fans misdroegen zich door alles wat ze konden vinden het Tenerife vak in te slingeren. Wij waren ondertussen viermaal gefouilleerd die dag dus waren helemaal kaalgeplukt en konden alleen teruggooien wat we toegegooid kregen. De grootste fout van de politie bleek om geen bufferzone tussen de fans gemaakt te hebben. Dit werd echter tijdens de wedstrijd met harde hand nog provisorisch gemaakt.

De wedstrijd zelf was het aanzien nauwelijks waard. Na de vroege 1-0 van Las Palmas werd het een gevecht op het middenveld met amper doelpogingen aan beiden kanten. Las Palmas had de voorsprong allang moeten vergrootten maar faalde jammerlijk. En door een onterecht gegeven penalty en rode kaart in de laatste 5 minuten van de wedstrijd sleepte Tenerife er toch nog een gelijkspel uit. Vanaf dat moment ging het op de tribunes ook weer helemaal los en duurde het nog lang totdat het stadion leeg was en wij het uitvak mochten verlaten. Maar door die late goal werd onze lang boottocht toch een heel stuk dragelijker.

Over een aantal maanden staat de derby weer op het programma, maar dan in Tenerife. Ik kan alvast niet wachten!

Dit gastartikel is geschreven door Jordy van Helden. Sinds 2014 woonachtig op Tenerife.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %