FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Verdwijnende voetbalnostalgie in Flémalle – the sequel

Het Stade Robert Lecomte in Ivoz-Ramet is niet het enige stukje erfgoed dat vroeg of laat zal verdwijnen. In het naburige Flémalle is het stadionnetje Beau Site stiekem al begonnen aan de verloedering. Officieel wordt het nog gebruikt als B terrein van Union Flémalloise, maar het is duidelijk dat de hoogdagen van de tijd van R Flémalle FC al helemaal verdwenen zijn.

Eerder berichtten we al over het wondermooie Stade Robert Lecomte, maar het verhaal was nog niet compleet. Tijdens de fusie tussen Royal Mons Football Club, Royal Flémalle FC en Skill FC d’Ivoz-Ramet waren ook drie stadions betrokken. Dat van R Mons FC verdween kort na de fusie en dat van Skill FC werd het nieuwe hoofdterrein van fusieploeg Union Flémalloise. Maar er staat nog een wondermooi stadionnetje recht. Dat van R Flémalle FC heeft officieel Rue Beau Site en heeft mooie tijden gekend, maar het is al geruime tijd aan haar lot overgelaten.

Flémalle FC begon bij de Belgische voetbalbond te voetballen in de begindagen van WOII (vlak voor Skill FC, maar vlak na Mons FC), maar er zijn vermoedens dat de ploeg al wedstrijden speelde sinds 1926. Er is overigens melding van een Flémalle FC opgericht in die periode met stamnummer 586, maar daar kunnen we verder weinig van vinden. Het is mogelijk dat deze ploeg ophield te bestaan en in 1940 opnieuw werd opgericht met een nieuw stamnummer. Het Beau Site stadionnetje zou al van bij de start dienst gedaan hebben als thuisbasis. Jammer genoeg heeft het, net als de andere vermelde ploegen en stadions, nooit nationaal voetbal mogen zien. Zonde, want dit houten tribunetje was het meer dan waard geweest. Geflankeerd door prachtige terracing had het ook zeker niet misstaan in een derde of vierde klasse.

In 2013/2014 was het dan over voor de zelfstandigheid van R Flémalle FC. Als Union Flémalloise bleef het voetbal van een stabiel niveau, maar de Beau Site kreeg verder alleen maar reserve en jeugdvoetbal te zien. En met het nieuwe stadion in aantocht verwachten we voor Beau Site hetzelfde als voor het Stade Robert Lecomte; afbraak of volledige verloedering. Fans en groundhoppers… maak van het komend seizoen nog gretig gebruik om dit zeker te bezoeken. Interessant weetje; Landry Mulemo is vooral bekend van zijn passages bij Standard, STVV, KV Kortrijk, Beitar Jeruzalem en Birkirkara FC, maar hij speelde ook kort bij de jeugd van R Flémalle FC.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %