Groundhopping

Verdwijnende voetbalnostalgie in Flémalle

Langs de oevers van de Maas in het Luiks deelgebied in België vinden we een boel interessante ploegen en stadions. Maar vaak wordt de regio van Flémalle volledig vergeten. Nochtans is daar heel wat schoonheid te vinden. Onder andere in Ivoz-Ramet, een kleine deelgemeente van Flémalle.

De oorspronkelijke ploeg bestaat wel niet meer. Skill FC d’Ivoz-Ramet begon met voetbalactiviteiten ongeveer gelijktijdig met de inval van de Duitsers in België en Nederland in 1940. De allereerste officiële club van Ivoz-Ramet (maar niet van Flémalle), begon in de provinciale reeksen hun kunsten te vertonen en zou daar eigenlijk voor de rest van haar bestaan ook blijven. Het kwam de lokale derby’s zeer ten goede en de club kon teren op spelers die het in Luik zelf niet meteen konden vinden.

Ondanks het feit dat het stadion en zeker de tribune een zekere charme omvat en er ook mogelijkheden waren nationaal voetbal te spelen, is het er uiteindelijk nooit van gekomen. Het moderne voetbal heeft hen ingehaald en in plaats van voor eigen succes te gaan, moesten er op een gegeven moment drastische beslissingen genomen worden. De meest heftige was ongetwijfeld die van in 2013/2014. In dat seizoen beslisten zomaar even drie ploegen de krachten te bundelen en één grote ploeg te vormen. Naast Skill FC waren dat nog Royal Mons Football Club en Royal Flémalle Football Club, beiden ietsje ouder dan Skill FC.

Het stamnummer van Mons FC werd behouden, maar hun stadion is intussen verdwenen. Sinds 2014 zijn er nog maar twee stadions meer en het Stade Robert Lecomte van Skill FC werd het nieuwe hoofdstadion. Intussen al zes jaar lang wacht het stadion echter op finale afbraak. Want… In 2017 werd nog het stamnummer van RSC Entente Engis overgenomen (waarop in Engis onmiddellijk een nieuwe ploeg werd gestart) zodat het nieuwe Royal Union Flémalle in eerste provinciale aan de slag kon. Echter kunnen we nu niets meer van stamnummer 525 terugvinden en speelt Union officieel nog onder het stamnummer van het oude Mons FC.

Sindsdien is er heel veel sprake van een nieuw stadion. De stadions van Skill FC en Flémalle FC voldoen niet meer aan de eisen van het moderne voetbal en de gemeente zag dat ook goed in. In plaats van een van de twee, of beiden helemaal op te smukken, bouwt het nu een nagelnieuw centrum elders in de gemeente Flémalle. Verwacht wordt dat Union Flémalle (dat zijn Royal titel verloor na de overname van Entente Engis) aan het einde van het seizoen 2020/2021 naar het nieuwe stadion kan verhuizen. Dat maakt dat dit prachtige Stade Robert Lecomte zeer binnenkort zal komen te verdwijnen. Vooral omdat het zich midden in een industriezone bevindt en de grond ongetwijfeld wel wat waard is voor enkele bedrijven.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %